Furesø Kommune

Kulturministeren uddeler 2,7 mio. kr. til ny indsats for udsatte unge

Del

Furesø er en af hovedkræfterne i ”Trivsel er en Kunst”, et nyt netværk på landsplan, der arbejder med at fremme trivsel og handlekraft hos unge med især autisme og ADHD. Kulturministeriet har nu valgt at støtte initiativet med 2,7 mio. kr. til at udvikle kulturpasforløb på tværs af 10 kommuner. 

Med et kulturpasforløb bliver 240 udsatte unge i ti kommuner inviteret ind i lokale fællesskaber med bl.a. musik, billedkunst og skrivekunst.
Med et kulturpasforløb bliver 240 udsatte unge i ti kommuner inviteret ind i lokale fællesskaber med bl.a. musik, billedkunst og skrivekunst. Christian Larsen

Ud af 130 ansøgninger har Kulturministeriet valgt blot 15 projekter rundt omkring i landet, som skal styrke unge på kanten af samfundet og give dem et kærligt skub tættere på enten arbejde eller uddannelse. Ét af dem er ”Trivsel er en Kunst”, som nu kommer unge i Furesø til gode i form af forløb med kulturpas.

Målgruppen for kulturpasforløbene er unge ml. 15-20 år, hvis tilværelse præges af diagnoser som især autisme og ADHD. Disse unge befinder sig uden for dagliglivets fællesskaber med job/uddannelse og søger inspiration og vejledning til deres videre færd i ungdomslivet.

Det er en omfattende indsats, som Furesø Kulturskole nu bliver tovholder på frem til udgangen af næste år. Med Trivsel er en Kunst skal der udvikles sammenhængende kulturpasforløb på tværs af ti musik- og kulturskoler i tæt samarbejde med kommunernes ungeindsatser.

”Der er meget potentiale i at bruge kunst og kultur som løftestang for mental trivsel. Vi kan i projektet her være med gøre en livsforskel for unge mennesker i Furesø der er udfordrede på trivsel og mental sundhed. Projektet er en tværgående indsats, på tværs af forvaltningsområder, og det er afgørende for at vi for alvor lykkes. Det er dette projekt et rigtig godt eksempel på”, siger Tine Hessner (B), formand for Kultur, Fritid og Idræt.

I alt handler det om 20 kulturpasforløb, der samlet set kommer ud til 240 udsatte unge i ti kommuner. Hvert forløb har en varighed på 12 uger, hvor de unge inviteres ind i lokale fællesskaber med bl.a. musik, billedkunst og skrivekunst som fælles aktiviteter, med trygge rammer og flere muligheder for deltagelse.  

Kulturpasforløb med Trivsel er en Kunst vil også gøre brug af inspirationsmøder, hvor de unge kan møde fagpersoner, forbilleder og uddannelsessteder, som de udviser interesse for, mentorsamtaler der kan give perspektiver på deres videre færd med job/uddannelse samt muligheden for at producere egne (kunst)værker i samspil med eksisterende ungefællesskaber på musik- og kulturskolerne. 

Netværket består af 10 musik- og kulturskoler fra hele landet:

Furesø, Aarhus, Favrskov, Gentofte, Gladsaxe, Herlev, Horsens, Roskilde, Skanderborg og Viborg, der sammen arbejder praksisnært med at udvikle lokale fællesskaber med bl.a. musik, billedkunst og drama, som kan fremme trivsel og handlekraft hos børn og unge med især autisme, ADHD og andre samtidige vanskeligheder (ex. social angst). Furesø Kommune er tovholder på indsatsen.

Jes Gram, udviklingsleder af børne- og ungekultur i Furesø Kommune, udtaler på vegne af Trivsel er en Kunst:

“Kulturministeren har sat os alle på en vigtig opgave, og nu skal vi med Trivsel er en Kunst og vores netværk af musik- og kulturskoler lykkes med at møde og skabe rum for denne ungegruppe i vores fællesskaber. Vi har arbejdet intenst med kulturaktiviteter målrettet især børn og unge med autisme og ADHD de seneste år, og ser frem til at bringe vores erfaringer i samspil med bl.a. de kommunale ungeindsatser. Vi vil gå til opgaven med ydmyghed og glæder os over muligheden for at kunne bidrage til den nationale kulturpasindsats”. 

Fakta

Indsatsen modtager 2.694.250 kr. i tilskud

Der blev på finansloven for 2024 afsat 10 mio. kr. i 2024 og 65 mio. kr. årligt i 2025 og 2026 til forsøg med kulturpas. Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) og Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er enige om at midlerne udmøntes til to forsøg med kulturpas, jf. nedenfor.

Målgruppe for forsøg med kulturpas: Kulturpas er målrettet unge mellem 15 og 24 år, der ikke er i uddannelse, ikke har en ungdomsuddannelse, og ikke er i beskæftigelse (under 18 timer) samt elever på den forberedende grunduddannelse (FGU). Man skal samtidig bo i Danmark.

Cirka 80 unge i Furesø er i målgruppen.

Kontakter

Billeder

Med et kulturpasforløb bliver 240 udsatte unge i ti kommuner inviteret ind i lokale fællesskaber med bl.a. musik, billedkunst og skrivekunst.
Med et kulturpasforløb bliver 240 udsatte unge i ti kommuner inviteret ind i lokale fællesskaber med bl.a. musik, billedkunst og skrivekunst.
Christian Larsen
Download

Følg pressemeddelelser fra Furesø Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Furesø Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye