Nordic Waste-sagen: Advokatundersøgelse af Randers Kommune er nu afsluttet
Den uvildige advokatundersøgelse viser, at der er sket fejl og forsømmelser i kommunens sagsbehandling, men advokatfirmaet finder ikke grundlag for at kritisere kommunens handlinger i forhold til at imødegå risikoen for jordskredet.
Advokatfirmaet Energi & Miljø har i dag afleveret den endelige rapport om advokatundersøgelse af Randers Kommunes sagsbehandling og administration af reglerne på miljøområdet i relation til af Nordic Waste A/S og søsterselskabet DSH Recycling A/S i perioden 2017-2023 til Miljø- og Ligestillingsministeriet.
Miljøminister Magnus Heunicke siger:
”Vi skal til bunds i, hvad der skete forud for jordskredet ved Nordic Waste, så vi forhindrer, at lignende sager opstår i fremtiden. Advokatundersøgelsen er et vigtig skridt i opfølgningen, der skaber klarhed over kommunens rolle i sagen.
Rapporten viser, at kommunen har begået fejl og forsømmelser i deres sagsbehandling, og jeg forventer, at kommunen tager de nødvendige skridt som følge af kritikken. Rapporten viser også, at der ikke er grundlag for at fastslå, at jordskredet skyldes fejl eller forsømmelser hos kommunen” siger miljøminister Magnus Heunicke og fortsætter:
”På trods af disse fejl ændrer konklusionerne ikke ved, hvem der bærer ansvaret for jordskredet og skal betale regningen, nemlig Nordic Waste. Vi forfølger forsat princippet og ambitionen om, at forureneren skal betale regningen for jordskredet. Dette arbejde pågår fortsat i konkursboet.”
Rapporten viser, at der er sket sagsbehandlingsfejl, herunder i forbindelse med tildeling af miljøgodkendelser til virksomhederne. Det drejer sig bl.a. om, at kommunen har foretaget en række vurderinger efter gældende miljølovgivning på et utilstrækkeligt grundlag.
Advokatfirmaet har imidlertid ikke fundet grundlag for at kritisere kommunens sagsbehandling i relation til kravene til virksomhedens håndtering af jordtippen eller øvrige tiltag fra kommunens side til at imødegå risikoen for jordskredet. I rapporten peges bl.a. på, at kommunen ikke ud fra en retlig vurdering har begået fejl eller forsømmelser i sit tilsyn med jordtippen og risikoen for jordskred.
Miljøministeren har inviteret Folketingets miljøordførere til en teknisk gennemgang af rapporten den 9. maj 2025, hvor advokatfirmaet vil gennemgå rapporten.
Tal og fakta:
- Advokatundersøgelsen kan læses her.
- Miljøminister Magnus Heunicke besluttede i foråret 2024 sammen med Folketingets partier, at der skulle foretages en uvildig undersøgelse af Randers Kommunes ansvar og rolle i sagen om jordskredet ved Nordic Waste.
- Advokatundersøgelsen har undersøgt kommunens sagsbehandling og administration af reglerne på miljøområdet i relation til af Nordic Waste A/S og søsterselskabet DSH Recycling A/S i perioden 2017-2023.
- Den uvildige advokatundersøgelse har sit opdrag i kommissoriet, der blev offentliggjort den 7. oktober 2024 her.
- Den uvildige advokatundersøgelse bygger på skriftligt materiale, der er stillet til rådighed af Randers Kommune.
- Den uvildige advokatundersøgelse blev den 22. april 2025 sendt i høring i Randers Kommune med henblik på, at kommunen kunne give bemærkninger til rapporten
- Den 9. maj 2025 afholdes teknisk gennemgang for Folketingets miljøordfører, hvor advokatfirmaet vil gennemgå rapportens konklusioner.
- I tillæg til advokatundersøgelsen har ministeren efter aftale med Folketingets partier nedsatte i december 2024 et eksternt udvalg, der skal gennemgå reglerne på miljøskadeområdet og komme med anbefalinger til ændringer.
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Nu bliver PFAS i brandskum forbudt i hele EU30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Al brandslukningsskum med PFAS bliver forbudt i hele EU. Det står klart, efter medlemslandene i EU med dansk opbakning har vedtaget et forslag om at forbyde al anvendelse af PFAS-holdigt brandslukningsskum.
Nye regler skal reducere mikroplastforurening24.4.2025 09:37:23 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år bliver der alene i EU-landene tabt mellem 52.000 og 184.000 tons plastgranulat i miljøet. Det udgør 7 procent af den samlede mikroplastforurening og sker fx ved, at det bliver tabt under transport. Det udgør en risiko for hav, natur og mennesker, og derfor skal nye EU-regler mindske tab og forurening af plastgranulat gennem strammere regler for transport, opbevaring og oprydning.
Politisk flertal forstærker den målrettede kontrol af sprøjtemidler11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aftalepartierne bag sprøjtemiddelstrategien har besluttet at forstærke den målrettede kontrollen ud fra landmændenes sprøjtejournalindberetninger, så 120 virksomheder udtages til fysisk kontrol på baggrund af indberetningerne. Samtidig nedsætter aftalepartierne en taskforce, der skal komme med konkrete forslag til, hvordan reglerne på sprøjtemiddelområdet kan styrkes yderligere og kontrolleres bedre.
Villakvarterer trues af oversvømmelser: Staten og Aarhus Kommune går sammen om klimatilpasning10.4.2025 12:13:29 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Aarhus Kommune for at bidrage med viden og vejledning i kommunens arbejde med at undersøge muligheder for klimatilpasning af et lavtliggende beboelsesområde i Vejlby Risskov. Her er villakvarterer truet af oversvømmelser, der kan medføre store samfundsøkonomiske tab, omkostninger for boligejere og samtidig gå ud over den rekreative benyttelse af naturen i området.
Nyt fund kan lede til forbud mod ukrudtsmiddel7.4.2025 12:48:18 CEST | Pressemeddelelse
De nyeste resultater fra Miljøstyrelsens varslingssystem for pesticider viser udvaskning af ukrudtsmidlet propyzamid over kravværdien for pesticider i grundvand. Det giver nu anledning til en vurdering af, om anvendelsen af ukrudtsmidlet skal forbydes eller begrænses.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum