Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.

Det nyetablerede Danish Advanced Research Academy (DARA) ved Syddansk Universitet har fundet sin direktør. Philip Hallenborg kommer fra en stilling som teamleder for forskerstøtten på Det Naturvidenskabelige Fakultet og har spillet en nøglerolle i udviklingen af det akademi, han nu skal stå i spidsen for.
DARA er et nyt, nationalt ph.d.-akademi, etableret med en bevilling på 500 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden. Akademiet har til formål at styrke forskeruddannelsen i Danmark gennem tværfagligt samarbejde, internationalt udsyn og talentudvikling på højeste niveau.
Med en baggrund som molekylærbiolog og solid erfaring med forskningsfinansiering og strategiske partnerskaber har Philip Hallenborg været en af hovedkræfterne bag den ansøgning, som førte til bevillingen.
– Jeg glæder mig enormt til at tage hul på arbejdet med at udvikle DARA i tæt samarbejde med både bestyrelsen, interne og eksterne aktører. Akademiet skal være et dynamisk og inkluderende miljø for fremtidens forskningstalenter – med høj faglighed, stærke netværk og klare ambitioner, siger Philip Hallenborg.
DARA vil fremover uddele ph.d.-stipendier på tværs af fagområder og skabe en national platform for uddannelse af unge forskere. Akademiet skal styrke dansk forskningskapacitet og bidrage med løsninger på nogle af tidens største samfundsudfordringer.
- Derfor vil det helt store fokus i opstarten være på at få samlet kræfterne omkring DARA, der skal være et akademi for alle landets universiteter, siger Philip Hallenborg.
Dette skal blandt andet ske gennem fælles aktiviteter og ph.d.-kurser. En central ambition for DARA er at fungere som en samlende aktør på tværs af landets universiteter.
Akademiet skal måske nok være forankret på SDU, men DARA vil i tæt samarbejde med alle akademiets interessenter udvikle og tilbyde fælles ph.d.-aktiviteter, kurser og netværk på tværs af institutioner.
Ved at inddrage alle danske universiteter og skabe fælles rammer for forskeruddannelse er målet at styrke både kvaliteten og sammenhængen i den nationale indsats for at udvikle næste generation af forskere.
Derfor er målet også på længere sigt at finde yderligere finansiering, så akademiet kan blive økonomisk bæredygtigt og få en levetid, som rækker udover de indledende fem år med uddelinger.
- Ambitionen er, at DARA skal etableres som et varigt forskningsakademi, der uddanner eftertragtede ph.d.er til gavn for samfundet og forskningsverdenen, siger Philip Hallenborg.
Om DARA:
Akademiet repræsenterer en strategisk investering i Danmarks fremtidige videnskabelige kapacitet. Med et stigende årligt optag på gennemsnitligt 40 ph.d.-studerende vil akademiet uddanne forskere, der kan bidrage til såvel den private sektor som den offentlige forskning, med løsninger, der er afgørende for fremtidens teknologiske og videnskabelige fremskridt.
DARA etableres med 500 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden svarende til fem års uddelinger af knapt 200 ph.d.-stipendier.
Philip Hallenborg er pr. 1. maj direktør. Sekretariatet for DARA vil indledningsvis bestå af fem ansatte, men forventes at tælle otte ansatte, når akademiet opnår sit højeste indtag af ph.d.-studerende i sit fjerde og femte år.
Bestyrelsen består af repræsentanter fra DTU, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Novo Nordisk Fonden, Syddansk Universitet og det private erhvervsliv.
Nøgleord
Kontakter
Mikkel Linnemann JohanssonLeder af KommunikationDet Naturvidenskabelige Fakultet
Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
SDU-forskere er med til at sikre god rapportering af forskning30.4.2025 07:43:42 CEST | Pressemeddelelse
God forskning handler ikke kun om, hvad man finder ud af, men i lige så høj grad, hvordan man er nået frem til det, og hvordan det beskrives. Tre forskere for Syddansk Universitet har nu været med til at opdatere de vigtigste rapporteringsvejledninger inden for sundhedsforskning.
Ny professor vil styrke forskningen i kampen mod aggressiv hjernekræft24.4.2025 10:32:27 CEST | Pressemeddelelse
Helge Thisgaard udnævnes til professor i medicinsk fysik ved Forskningsenheden for Nuklearmedicin, Klinisk Institut, SDU og OUH den 1. maj.
Stort forskningsprojekt: Ny robotteknologi skal ruste danske virksomheder til en usikker verden10.4.2025 08:23:54 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra SDU Robotics er sammen med 22 andre partnere en del af forsknings- og innovationsprojektet MADE REACT. Ved hjælp af nye teknologiske løsninger skal de gøre dansk industri mere modstandsdygtig i en foranderlig verden. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på mere end 100 millioner.
Nye IT- og STEM-uddannelser godkendt til SDU Vejle8.4.2025 14:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Otte nye IT- og STEM-uddannelser bliver fundamentet for et internationalt forsknings- og uddannelsesmiljø på den nye campus.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum