Ny bog kalder på opgør med arbejdspladsen som et fysisk sted
Stigende digitalisering transformerer i hastig grad vores forventninger til arbejdspladsen, men analoge strukturer og forældede ledelsesprincipper står i vejen og kan svække virksomhedernes konkurrenceevne. Det mener Claus Sneppen, associeret partner ved Instituttet for Fremtidsforskning, der er aktuel med en ny bog om fremtidens arbejdsplads.

Teknologien har lige fra streaming til smart-appliances for længst indtaget de fleste dele af vores hverdag, og selvom det på overfladen kunne se ud til, at vi er klar til at omfavne det fleksible, digitale arbejdsliv, så er billedet langt fra virkeligheden. Det er et stort problem, der kan svække virksomhedernes konkurrenceevne og mindske trivslen, mener Claus Sneppen, der i en ny bog argumenterer for behovet for en radikal gentænkning af arbejdspladsen som fænomen:
“Vi står i en paradoksal situation, hvor medarbejderne ønsker øget fleksibilitet, frihed og mening i arbejdslivet, og vi har teknologien til at indfri det, men samtidig holder vi som samfund fast i en arbejdsmodel formet af industrielle logikker og fortidens behov. Det er lige fra måden, vi tænker overenskomster til regler for hjemmearbejde, der tager udgangspunkt i arbejdspladsen som et fysisk sted. Det er man nødt til at gøre op med, hvis man vil kunne rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere og være konkurrencedygtig,” siger Claus Sneppen, associeret partner i Instituttet for Fremtidsforskning og forfatter til den nyudgivne bog The (R)Evolution of the Office Workspace (Springer Nature)
Arbejde er en aktivitet - ikke et sted
Et eksempel på behovet for den gentænkning er arbejdsmiljølovgivningen, som fortsat opererer med rigide regler for hjemmearbejde og arbejdspladsvurderinger - på trods af, at vidensarbejde i stigende grad foregår mobilt og digitalt fra sofaen, i toget eller cafeen, og at det har en række veldokumenterede gevinster i form af øget produktivitet, ligestilling og inklusion samt mindsket Co2-aftryk. Her er der behov for at både virksomheder, fagforeninger og politikere tager et opgør med opfattelsen af arbejdspladsen som en statisk størrelse, også selvom betyder at bevæge sig ud i ukendt terræn:
“Vi er nødt til at erkende, at det moderne arbejdsliv for vidensmedarbejdere er i konstant bevægelse, og derfor nytter det ikke, at rammerne for arbejdet ikke bevæger sig med. Det kræver et opgør med fx klassiske ansættelsesformer, som står i vejen for den fleksibilitet, som både vores medarbejdere og samfund har brug for. Det betyder bl.a. også, at man skal se på selve de fysiske rammer som ethvert andet værktøj, der kan ændres og skiftes ud efter behov, i stedet for arbejdets udgangspunkt. Det kan være en hård erkendelse, når man har investeret i fx lokaler og møbler, men alternativet er at binde sin fremtid i et tog, der ikke kører fra perronen,” fortæller Claus Sneppen.
For yderligere information, interview eller anmeldereksemplar:
Claus Sneppen: +45 26211221
csn@cifs.dk
Billeder
Links
Instituttet for Fremtidsforskning
Instituttet for Fremtidsforskning er en uafhængig, almennyttig fremtidstænketank - grundlagt i 1969. Vi inspirerer og udruster individer og organisationer, beslutningstagere og befolkningen til at tage beslutninger om fremtiden i dag.
Følg pressemeddelelser fra Instituttet for Fremtidsforskning
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Instituttet for Fremtidsforskning
Nyt projekt ruster unge til fremtidens uforudsigelighed17.12.2024 11:32:16 CET | Pressemeddelelse
byStudents og Instituttet for Fremtidsforskning lancerer nu projektet ’Futures Lab byStudents’ – et forløb med undervisning og events, som styrker studerendes fremtidskompetencer og klæder dem på til at håndtere en kompleks og uforudsigelig fremtid.
Ny undersøgelse viser: Danske topledere forventer en usikker fremtid24.10.2024 14:04:33 CEST | Pressemeddelelse
Toplederbarometer 2035: Selvom de seneste 10 år har været præget af store omvæltninger med pandemi, krig, politiske rystelser og stigende energipriser, forventer et flertal af danske topledere endnu større usikkerhed over de kommende 10 år. Det viser en ny undersøgelse om danske toplederes fremtidsperspektiver foretaget af Instituttet for Fremtidsforskning og Center for Ledelse.
Ny rapport: Danmark ligger helt i bund i behandlingen af tredjehyppigste dødsårsag9.9.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL – også kendt som kronisk bronkitis) påvirker hvert år mellem 300 millioner og 400 millioner mennesker verden over med store menneskelige og samfundsmæssige omkostninger til følge. Sygdommen er således den tredjehyppigste dødsårsag i Verden og forventes at koste verdensøkonomien over 4 billioner dollars frem mod 2050. Det viser en ny rapport, forfattet af Instituttet for Fremtidsforskning i forbindelse med lanceringen af et dataværktøj, Respiratory Health Initiative, der indekserer forebyggelses- og behandlingsindsatsen på tværs af 34 lande.
Ny Epinions-undersøgelse: Danske vælgere er trætte af politikernes kortsigtethed18.12.2023 11:42:02 CET | Pressemeddelelse
København, December 2023. 73 % af danskerne mener, at politikerne tænker for kortsigtet og 82 % af danskerne mener, at politikernes beslutninger er lappeløsninger, som ikke er holdbare de næste 10-20 år. Det viser en ny Epinions-undersøgelse, som tænketanken Instituttet for Fremtidsforskning kan præsentere i denne uge.
Ny bog: Medarbejdere vil uundgåeligt blive mere uafhængige af kontoret3.10.2023 14:58:52 CEST | Pressemeddelelse
En ny e-bog fra Instituttet for Fremtidsforskning om fremtidens kontorarbejdsplads fastslår, at udviklingen forventeligt vil bevæge sig mod stadig større muligheder for, at medarbejderne kan arbejde mere frit og uafhængigt af tid, sted og rum. Den store underliggende udvikling er drevet og muliggjort af digitalisering. Med mulighed for at arbejde – og ikke mindst samarbejde – digitalt følger mere fleksibilitet. Instituttet for Fremtidsforskning har skrevet "Hybrid Workplace 2033" med input fra Dansk HR, Dansk Facilities Management, Dansk IT og Microsoft Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum