Instituttet for Fremtidsforskning

Ny undersøgelse viser: Danske topledere forventer en usikker fremtid

Del

Toplederbarometer 2035: Selvom de seneste 10 år har været præget af store omvæltninger med pandemi, krig, politiske rystelser og stigende energipriser, forventer et flertal af danske topledere endnu større usikkerhed over de kommende 10 år.

Det viser en ny undersøgelse om danske toplederes fremtidsperspektiver foretaget af Instituttet for Fremtidsforskning og Center for Ledelse.

85% af de adspurgte mener, at digitalisering & AI kommer til at forandre det danske samfund markant. Alligevel mener kun 45%, at deres organisation er rustet til at imødekomme de teknologiske forandringer.
85% af de adspurgte mener, at digitalisering & AI kommer til at forandre det danske samfund markant. Alligevel mener kun 45%, at deres organisation er rustet til at imødekomme de teknologiske forandringer.

København, oktober 2024. En ny undersøgelse afdækker danske toplederes fremtidsperspektiver. 

Overordnet er der optimisme at spore i undersøgelsen. 72 % af de danske topledere ser overvejende positivt på fremtiden og 78 % mener tilmed, at deres organisationer generelt er godt rustet til fremtiden. Der er dog områder, hvor de danske topledere føler sig dårligere klædt på.  

Udfordringerne er størst på det digitale område. 85% af de adspurgte mener, at digitalisering & AI kommer til at forandre det danske samfund markant og det er med afstand det emne, der forventes at skabe størst forandring i topledernes organisationer frem mod 2035. Alligevel mener kun 45%, at deres organisation er rustet til at imødekomme de teknologiske forandringer. 

“Gabet mellem hvor mange der forventer digital forandring og hvor mange, der føler sig forberedte, er bemærkelsesværdigt. Det tyder på, at der venter en stor opgave i at ruste sig til en kompleks teknologisk fremtid.

Toplederne har nok forstået, at de nye teknologier ikke bare effektiviserer deres nuværende forretning, men radikalt ændrer de vilkår, de opererer i. Den forandring kræver ikke bare omstillingsparathed, men at man som topleder prioriterer ressourcer til at arbejde struktureret og eksplorativt med fremtiden” udtaler Lasse Jonasson, der er Chief Foresight Officer i Instituttet for Fremtidsforskning.  

Omvendt er den grønne omstilling, diversitet og inklusion, samt trivsel og mental sundhed temaer, som toplederne føler sig godt klædt på til at håndtere de næste 10 år, hvilket tyder på, at de er højt prioriterede i de danske virksomheder i dag. Imens føler lederne sig dårligt rustede til at håndtere forandringer indenfor krige, konflikter, makroøkonomi og energisikkerhed.  

“Mange af ledernes bekymringer samler sig særligt om geopolitik og energisikkerhed – eksterne faktorer, som har fyldt meget de seneste år og som er svære at kontrollere for en organisation. Det understreger ledernes behov for at styrke og endda træne organisationernes beredskab over for eksterne trusler. Omvendt ser vi, at trivsel og diversitetsdagsordenen fylder mindre. Dels fordi mange virksomheder allerede har godt styr på det, men muligvis også fordi de ikke anses som forretningskritiske temaer og mere er et anliggende, som adresseres på HR gangen,” udtaler Thomas Hanssen, der er CEO i Center for Ledelse. 

Undersøgelsen, som er udført blandt 309 topledere i danske organisationer med minimum 100 ansatte, giver dermed et unikt indblik i danske toplederes tanker om fremtiden. Målet er, at den kan bidrage til at øge bevidstheden om fremtiden og forberede de danske ledere på de udfordringer og muligheder, som venter forude.

Appendix: Nøgleresultater

  • Danske topledere ser positivt på fremtiden frem mod 2035. 72% er overvejende positive og 17% er overvejende bekymrede.
  • 78% har tiltro til, at deres organisationer er godt rustet til at imødekomme fremtiden frem mod 2035. Lignende resultater gælder for dem selv som topledere og det danske samfund som helhed.
  • Offentlige topledere er lidt mindre optimistiske end private om Danmarks fremtid. 67% af offentlige topledere mener, at samfundet er godt rustet frem mod 2035, mens tallet for private topledere er 80%.
  • 63% af toplederne forventer større usikkerhed i samfundet hen over de kommende 10 år sammenlignet med de seneste 10 år. 17% forventer mindre usikkerhed de kommende 10 år.
  • 85% mener at digitalisering & AI vil forandre det danske samfund markant. Sammen med cybersikkerhed og den grønne omstilling ligger det på top tre over emner, de mener vil forandre det danske samfund mest frem mod 2035. De samme tre emner ligger i top tre, når vi spørger om forventninger til forandringer i egen organisation.
  • Der er forskel i prioriteringen blandt offentligt ansatte ledere og private. 85% af de offentligt ansatte ledere forventer i højere grad, at cybersikkerhed vil forandre det danske samfund mod 72% af de private. 87% af de private topledere forventer af digitalisering & AI vil forandre det danske samfund mod 78% af de offentligt ansatte topledere.
  • Tillid til institutioner og stat ligger i bunden over emner respondenterne forventer vil forandre det danske samfund. Kun 11% mener at det vil forandre det danske samfund markant.
  • Diversitet og inklusion samt trivsel og mental sundhed er to emner, som toplederne forventer, at deres egne organisationer er godt rustet til at imødekomme, sammenholdt med hvordan emnerne vil forandre deres egne organisationer frem mod 2035.
  • Forandringer indenfor krige & konflikter, makroøkonomi og energisikkerhed er de emner, som toplederne forventer, at deres egne organisationer er mindst rustet til at imødekomme.
  • Data og digitalisering, forandringsledelse samt strategisk foresight ligger i top 3 over discipliner, toplederne mener kan ruste dem fagligt til at imødekomme de forandringer de ser frem mod 2035. 

Kontakter

Vedhæftede filer

Links

Instituttet for Fremtidsforskning

Instituttet for Fremtidsforskning er en uafhængig, almennyttig fremtidstænketank - grundlagt i 1969. Vi inspirerer og udruster individer og organisationer, beslutningstagere og befolkningen til at tage beslutninger om fremtiden i dag.

Følg pressemeddelelser fra Instituttet for Fremtidsforskning

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Instituttet for Fremtidsforskning

Ny rapport: Danmark ligger helt i bund i behandlingen af tredjehyppigste dødsårsag9.9.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL – også kendt som kronisk bronkitis) påvirker hvert år mellem 300 millioner og 400 millioner mennesker verden over med store menneskelige og samfundsmæssige omkostninger til følge. Sygdommen er således den tredjehyppigste dødsårsag i Verden og forventes at koste verdensøkonomien over 4 billioner dollars frem mod 2050. Det viser en ny rapport, forfattet af Instituttet for Fremtidsforskning i forbindelse med lanceringen af et dataværktøj, Respiratory Health Initiative, der indekserer forebyggelses- og behandlingsindsatsen på tværs af 34 lande.

Ny bog: Medarbejdere vil uundgåeligt blive mere uafhængige af kontoret3.10.2023 14:58:52 CEST | Pressemeddelelse

En ny e-bog fra Instituttet for Fremtidsforskning om fremtidens kontorarbejdsplads fastslår, at udviklingen forventeligt vil bevæge sig mod stadig større muligheder for, at medarbejderne kan arbejde mere frit og uafhængigt af tid, sted og rum. Den store underliggende udvikling er drevet og muliggjort af digitalisering. Med mulighed for at arbejde – og ikke mindst samarbejde – digitalt følger mere fleksibilitet. Instituttet for Fremtidsforskning har skrevet "Hybrid Workplace 2033" med input fra Dansk HR, Dansk Facilities Management, Dansk IT og Microsoft Danmark.

Severe Asthma Index: Lancering af nyt globalt værktøj, der adresserer manglen på forståelse og prioritering omkring behandling af svær astma.2.5.2023 18:18:01 CEST | Pressemeddelelse

Globalt lever mere end 334 millioner mennesker med astma, og omkring 5-10% af dem lever med en svær grad af sygdommen, som har negativ påvirkning på livskvalitet, søvn, daglige aktiviteter, arbejde, skole, forhold og mental sundhed samt leder til disproportionalt høje grader af hospitalisering og endda død. Dette kommer yderligere med enorme samfundsomkostninger på grund af mistet produktivitet og højt forbrug af sundhedsydelser. På trods af sygdommens signifikante konsekvenser mangler der fortsat forståelse omkring svær astma, der I mange lande ikke anerkendes som en sundhedsprioritet. The Severe Asthma Index er blevet lanceret for at skabe opmærksomhed omkring denne mangel. Det er et første af sin slags, gratis at anvende, evidensbaseret værktøj, som giver et holistisk indblik I, hvordan forskellige lande håndterer behandling af astma.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye