Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

KF25: Fundamentet til klimamålet for 2030 er styrket

Del

Klimastatus og -fremskrivning 2025 viser, at Danmarks CO2-udledning nu forventes at ramme målet i 2030. Det er især appetit på elbiler og udsigten til et grønnere landbrug, der giver en mere sikker grund.

Klima, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima, Energi- og Forsyningsministeriet

Danmark har allerede mere end halveret udledningen af drivhusgasser til atmosfæren i forhold til 1990. For at nå Klimalovens 2030-mål skal udledningen yderligere ned for at ramme 70 pct. mindre end i 1990. Ifølge årets klimafremskrivning skønnes reduktionen nu at ramme målet med en lille margen i 2030.

Hvert forår udgiver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet en klimastatus for sektorerne, altså hele Danmarks udledning, i år målt til og med 2023. Dertil kommer en fremskrivning, som er skønnet over udviklingen i Danmarks udledning ved eksisterende politiske aftaler og skøn for blandt andet økonomisk vækst og teknologisk udvikling. På den måde kan man år for år følge, om klimamålet er i sigte.

Se Klimastatus og -fremskrivning 2025 her:
KF25: Fundamentet til klimamålet for 2030 er styrket

”Vi skal nå 2030-målet, og her fem år før målstregen er vi på mere sikker grund i forhold sidste år. Det er mange tiltag og ambitiøse politiske aftaler, der har bragt os hertil. Det er både CO2-afgift i industrien og i landbruget, dieselafgift og den enkelte families køb af varmepumpe og elbil. Men også en udvikling i de grønne brancher og i nye teknologier, der har effekt. Vores opgave er nu at sørge for, at udviklingen fortsætter som forventet og gribe ind, hvis det er nødvendigt,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Fra sidste års klimafremskrivning til i år er indfrielsen af 70 pct.-målsætningen gået fra minus til plus. Sidste år manglede der 1,5 mio. ton for at nå 2030-målet, og i år vurderes målet opfyldt med en margen på 1,5 mio. ton. Det er særligt salget af elbiler og den grønne trepart, som gør forskellen. Otte ud af ti danskere vælger nu el, når de køber en ny bil i år, i 2028 runder vi 1 million, og i 2030 skønnes der 1,4 mio. indregistrerede elbiler. Dertil er kurven for landbrugets udledning begyndt at knække, endda før aftalen om grøn trepart for alvor giver effekt.

Grøn energi er drivkraften
Klimastatus og -fremskrivning 2025 viser også, at den største drivkraft i den grønne omstilling fortsat er energisektoren og den voksende elektrificering. Energisektoren var tidligere den tungeste udleder med fossile brændsler. Men fx el- og fjernvarmesektoren, som udledte mest i 1990, skønnes nu at blive den første sektor, der med CCS i stedet fanger mere CO2, end den udleder. Danskerne er også blevet bedre til energieffektivisering, fx til at isolere boligen og vælger varmepumper og elbiler, som har et meget effektivt energiforbrug.

Danmark er godt på vej til at køre på ren grøn energi. Omtrent 80 pct. af vores elproduktion skønnes at komme fra vedvarende energi. Elforbruget stiger, andelen af biogas i gasrørene stiger, og fremskrivningen viser, at vi er tæt på en tredobling af vedvarende energi på land i 2030. Nogle steder kan det godt gå stærkere, og det vil vi kigge på. Andre steder har udviklingen fundet et fornuftigt leje, hvor der er både lokal opbakning og økonomi i det,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Mod nye mål
Klimaloven har også et 2025-mål om, at Danmark skal udlede 50-54 pct. mindre CO2e i 2025. Dette års fremskrivning, som beregnes ud fra konsolidererede tal fra 2023, viser, at det nedre spænd i 2025-målet allerede er indfriet, idet udledningen i 2023 var halveret i forhold til 1990.

Fremskrivningen går for første gang til 2050, og selvom usikkerheden bliver større, jo længere man kigger frem i tiden, så skønnes der en reduktion på 80 pct. i 2035. 86 pct. i 2045 og 88 pct. i 2050.      

”Vi har også fokus på at komme videre, for kampen mod klimaforandringer er langsigtet, og regeringen vil sætte et nyt mål for Danmarks udledning. Vi skal have et 2035-mål, som også sætter retningen for et helt grønt Danmark i 2045, hvor vi skal være klimaneutrale, og hvor vi i 2050 kan bruge CCS til at begynde at fange de drivhusgasser, der allerede er i atmosfæren,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Forude venter en implementeringsopgave, før skønnene i årets klimafremskrivning er realiteter. Eksempelvis er der siden 1990 brugt over 30 år på at halvere Danmarks udledning, og dette års klimastatus og -fremskrivning viser, at vi skal næsten halvere endnu en gang i tiden frem til 2030.

Fakta:

  • Danmarks 2030-klimamål skønnes nu opfyldt med 72 pct.
  • Sidste år manglede der 1,5 mio. ton for at nå 2030-målet, og i år vurderes målet opfyldt med en margen på 1,5 mio. ton
  • Danmarks 2025-klimamål på 50 - 54 pct. skønnes nu opfyldt med 58 pct.
  • Danmarks udledninger skønnes reduceret med 80 pct. i 2035 i forhold til 1990, hvis der ikke laves yderligere tiltag.
  • Klimastatus og -fremskrivning følger FN’s opgørelsesmetode, så nationale reduktioner kan sammenlignes globalt.

Kontakt:
For yderligere information kontakt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets pressetelefon på: +45 41 72 38 05 (modtager ikke sms)

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye