DI vil sikre hurtig hjælp fra private virksomheder med nye standby-kontrakter
Danskerne skal være sikre på hurtigt at kunne få fat i vand, mad, energi, medicin og andre vigtige fornødenheder, hvis der opstår en krise. Derfor foreslår DI at offentlige myndigheder sender standby-kontrakter med private virksomheder i udbud hurtigst muligt.

Risikoen for, at Danmark rammes af en krise, er blevet væsentligt større, siden Rusland invaderede Ukraine. Det er blot en af grundene til, at Danmark skal have et standby-beredskab, som vi kender det fra vinterberedskabet, hvor virksomheder mod en vis betaling forpligter sig til at være klar, hvis sne og frost kræver saltning og snerydning.
Det mener Dansk Industri (DI), som i et beredskabspolitisk udspil foreslår, at de offentlige myndigheder indgår standby-kontrakter i alle dimensioner af det danske beredskab.
- Det skal ske så hurtigt som muligt, så vi er bedst muligt forberedt på kommende kriser. Danskerne skal være sikre på, at forsyningen af vand, mad, energi, medicin og andre vigtige fornødenheder hurtigt er genetableret, hvis der kommer nedbrud, siger Morten Høyer, politisk direktør i DI.
DI: Disse områder skal i udbud
I DI’s udspil er der lagt op til, at offentlige myndigheder inden 2026 skal have sendt standby-kontrakter i udbud inden for produktion og forsyning af:
– Energi og vand
– Fødevarer, foder og gødning
– Medicin, værnemidler og andre sundhedsydelser
– Transport- og logistikservice (transportmidler og personale)
– Vagt og sikkerhed (personale, udstyr og brug af bygninger mv.)
– IT-og cybereksperter
– Klima- og kystsikring
- Vi må se i øjnene, at vi lever i en verden, hvor risikoen for kriser vokser. Det gælder både i forhold til klimaforandringer, hvor det, vi troede var 100 års hændelser, i stedet bliver til ”bevillingsskabende hændelser”, som vi så det ved stormfloden i 2023. Og det gælder hændelser som brande, kabelbrud og hackerangreb fra fjendtlige magter. I alle tilfælde skal vi vide, at der står et beredskab klar til at genoprette samfundets vitale livsårer hurtigst muligt, siger Morten Høyer.
Fakta Standby-kontrakter
Standby-kontrakterne skal udarbejdes efter cost plus-metoden, hvor virksomhederne afregnes efter deres direkte omkostninger ved levering af en vare eller service til beredskabet. Plus en ekstrabetaling, der dækker virksomhedens risiko og eventuelle ekstraomkostninger ved at skulle omstille produktion og levering med kort varsel.
Sådan gør de i Finland
Finland har et velkoordineret beredskabssystem/totalforsvar, som er kendt for et tæt samarbejde mellem stat, kommuner, private virksomheder og civilsamfundet.
Omdrejningspunktet er National Emergency Supply Agency (NESA) – en statslig institution som ex. indgår officielle samarbejdsaftaler med virksomheder, understøtter lageropbygning af kritiske varer (fx medicin, brændstof, mad) og inddrager virksomheder på sektorniveau, står for at inddrage virksomheder i træning og øvelser, uddannelsesprogrammer mv.
Virksomheder i særlige sektorer har en forpligtelse til at have beredskabsplaner som oftest udvikles i fællesskab med myndigheder.
Virksomheder og myndigheder gennemfører hyppige øvelser og deler information om trusler, ex. inden for cybersikkerhed.
Nogle virksomheder indgår i forsvarsplanlægning og mobilisering i tilfælde af væbnet konflikt. De kan ex. blive pålagt at prioritere visse produktioner eller sikre driften af vitale systemer i forlængelse af indgående aftaler.
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Sara Rud, tlf. 2887 6803, e-mail saru@di.dk
Links
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum