AIDS-Fondet 40 år: Priser for tre ekstraordinære indsatser
I år har AIDS-Fondet 40-års jubilæum. Markeringen af jubilæumsåret blev skudt i gang ved en reception, hvor der blev uddelt priser for tre indsatser, som har haft særlig betydning for mennesker med hiv og kampen mod hiv.

I år er det 40 år siden, AIDS-Fondet blev sat i verden for at rejse penge til forskning, information og patientstøtte. Årets jubilæumsfejringer blev indledt med en reception fredag den 25. april, hvor der blev uddelt priser til tre personer, som har bidraget med vigtig viden, politisk tæft og kampklare kjoler.
De tre priser tager udgangspunkt i tre vendepunkter i kampen mod hiv, som i løbet af de 40 år har haft betydning for mennesker, der lever med hiv, deres partnere og nære.
AIDS-Fondets priser gik til…
Prisen Vigtigste Viden Delt går til PARTNER2-studiet, der er det danskledede studie, som en gang for alle har slået fast, at velbehandlet hiv ikke smitter.
Prisen Bedste Politiske Bedrift går til Ole Morten Nygård, tidl. formand for patientforeningen Hiv-Danmark, der med indignation, grundighed og politisk tæft har kæmpet for at få afskaffet hiv-loven.
AIDS-Fondets ærespris, Den Røde Sløjfe, går til Anne Marie Helger – skuespiller, pårørende, frivillig, aktivist og medstifter af Navneprojektet - for hendes årelange engagement i aids-sagen.
Jens Peder Høeberg, formand for Hiv-Danmark modtog æresprisen på vegne af Anne Marie Helger, der ikke havde mulighed for at deltage i receptionen.
Fakta om prisuddelingen
Vært: Annie Rection, drag queen og entertainer.
Prisen: Prismodtagerne fik en buket blomster og et unikt kunstværk, som er skabt af kunstneren Thomas Winkler i anledning af AIDS-Fondets 40-års jubilæum.
Priserne blev overrakt af:
Vidensprisen: Andy Grysbæk, kommunikationsrådgiver i AIDS-Fondet
Politikprisen: Gitte Krinborg, forperson i AIDS-Fondet
Æresprisen: Lars Christian Østergreen, direktør i AIDS-Fondet
MOTIVATIONER
Vigtigste Viden Delt
Prisen Vigtigste Viden Delt går til PARTNER2-studiet, der er det danskledede studie, som en gang for alle har slået fast, at velbehandlet hiv ikke smitter.
I en del år var det almindeligt kendt blandt læger, at der nok ikke var nogen synderlig risiko for at overføre hiv, hvis man var hiv-positiv og velbehandlet.
Det var sandsynligt, at det var sådan, men det var ikke videnskabeligt bevist, så det var ikke noget, man kunne sige med sikkerhed.
Det ville være en enorm videnskabelig opgave at bevise. Man skulle bevise, at noget aldrig ville kunne ske.
Det var den opgave forskerne bag PARTNER2-studiet tog på sig.
Studiet har fulgt knapt 1000 par med homoseksuelle mænd i 14 europæiske lande, hvor den ene var velbehandlet hiv-positiv, og den anden ikke havde hiv.
I de knapt otte år studiet varede, havde parrene analsex uden kondom næsten 77.000 gange – uden nogen blev smittet.
PARTNER2-studiet er solid forskning, som har vakt anerkendelse blandt forskningskolleger verden over. Det er formidlet, så ingen længere er i tvivl – velbehandlet hiv smitter ikke.
Resultatet af PARTNER2-studiet blev offentliggjort i 2018, og det har haft kæmpe betydning for hiv-positive verden over, for deres partnere, og for det homo-miljø, hvor hiv har fyldt så meget.
PARTNER2-studiet fortjener prisen Bedste Viden Delt.
Tag godt imod sygeplejerske Tina Bruun, der er projektleder på CHIP, som er det internationale forskningsningssamarbejde, der står bag PARTNER2-studiet.
Bedste Politiske Bedrift
Prisen Bedste Politiske Bedrift går til en person, der med indignation, grundighed og politisk tæft har kæmpet for at få afskaffet hiv-loven.
Ole Morten Nygård har gennem en lang årrække været engageret i patientforeningen Hiv-Danmark, hvor han som formand og medlem af foreningens retsudvalg har arbejdet mod hiv-loven, der var en del af straffeloven.
Hiv-loven blev indført i 1994, hvor Højesteret i en spektakulær sag frikendte en hiv-positiv mand, der havde haft ubeskyttet sex med en række kvinder. Det fik politikerne til at haste en lovændring gennem Folketinget.
Hiv-loven lagde hele ansvaret for forebyggelsen på dem, der allerede havde hiv. Den var med til at fastholde stigmaet omkring hiv.
Politikerne kunne have afskaffet loven i 2001, hvor hiv ikke længere blev anset som en livstruende sygdom, fordi behandlingsmulighederne nu var så gode. I stedet valgte man at skærpe loven.
Ole Morten Nygård har fulgt retssagerne. Minutiøst dokumenteret dem. Han har været vidne til, hvor skævt sagerne ramte menneskeligt og socialt. Og, så har han handlet.
Ole Morten Nygård har kæmpet politisk – netop med indignation, grundighed og politisk tæft.
Hiv-loven blev afskaffet i 2011. Det foregik uden stor dramatik, og mange i dag har nok glemt loven, og hvordan den skabte en ødelæggende frygt blandt så mange mennesker, der lever med hiv.
Afskaffelsen af hiv-loven var et åg, der blev løftet fra hiv-positive, som nu kunne ånde lettet op. Det er værd at fejre, og det er værd at hædre dem, der kæmpede mod den diskriminerende lov.
Ole Morten, du fortjener prisen Bedste Politiske Bedrift.
Den Røde Sløjfe. AIDS-Fondets Ærespris
AIDS-Fondets ærespris, Den Røde Sløjfe, går til Anne Marie Helger – skuespiller, frivillig, aktivist og medstifter af Navneprojektet - for hendes årelange engagement i aids-sagen.
Anne Marie Helger hører tidligt om hiv og aids, der rammer teaterverden hårdt, og hun bliver er en af de første, mest vedholdende og farverige aktivister vi har herhjemme, en pionér i kampen mod hiv og aids
Sygdommen kommer for alvor tæt på, da hun i 1989 mister sin lillebror Jens Helger.
Anne Marie er på det tidspunkt kendt i hele Danmark, fordi hun uge efter uge dukkede op i underholdningsprogrammer på tv.
Da hun tager afsked med sin bror, lover hun, at hun ville bruge det, at hun er kendt til at oplyse om sygdommen og stå op imod tabu og fordomme.
Anne Marie har i den grad holdt sit løfte til sin bror. Hun har holdt foredrag, været med i kampagner på tv, været i spidsen for Navneprojektet og Støttefonden for hiv-smittede.
Anne Marie Helger fortjener AIDS-Fondets Ærespris for sit årelange frivillige arbejde, og sit enorme engagement. For alle de kampe hun har taget mod uretfærdighed, frygt og fordomme.
Det betyder en verden til forskel for mennesker, der lever med hiv.
Kontakter
Andy GrysbækPresseansvarlig i AIDS-Fondet
Tlf:51643522andy@aidsfondet.dkBilleder














AIDS Fondet
AIDS-Fondet er en humanitær organisation, som arbejder for en verden, hvor ingen smittes med hiv, og hvor man kan have et godt liv, hvis man lever med hiv.
Organisationen blev stiftet i 1985, hvor der var behov for en privat organisation, der kunne rejse penge til forskning, information og patientstøtte.
Gennem årene er flere indsatser kommet til, og AIDS-Fondet er i dag den danske organisation, der arbejder dedikeret med bekæmpelse af hiv/aids – både nationalt og internationalt.
AIDS-Fondets formål er at:
- forebygge hiv/aids
- styrke forskningen i sygdommen
- arbejde for bedre vilkår for mennesker, der lever med hiv
- informere og rådgive befolkningen om hiv/aids til befolkningen
- arbejde for sundheden blandt fondets målgrupper
Følg pressemeddelelser fra AIDS-Fondet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AIDS-Fondet
Trump er i gang med at ødelægge årtiers fremskridt i kampen mod hiv og aids30.1.2025 14:49:38 CET | Pressemeddelelse
På trods af nye meldinger fra USA’s regering er den globale hiv-indsats stadig på standby, og årtiers fremskridt i kampen mod hiv og aids er stadig i fare.
Susse Wold bliver hædret ved Danish Rainbow Awards14.10.2024 13:10:38 CEST | Pressemeddelelse
Danish Rainbow Awards giver skuespiller Susse Wold en ekstraordinær anerkendelse for hendes enestående engagement i aids-sagen og de mange år som præsident for AIDS-Fondet.
Checkpoint har åbnet ny klinik i Gentofte2.9.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
AIDS-Fondet har i samarbejde med Gentofte Kommune åbnet en Checkpoint-klinik i Gentofte, hvor unge og LGBT+ personer nemt og gratis kan få test og rådgivning om sexsygdomme.
Frederiksberg: Kunstudstilling skal nedbryde fordomme om hiv5.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
AIDS-Fondets præsident, Susse Wold, og Frederiksbergs borgmester, Michael Vindfeldt, åbner onsdag udstillingen Positive Portrætter på Frederiksberg Rådhus. De 12 store malerier i udstillingen skal være med til at gøre op med de fordomme, der stadig er omkring hiv.
Herning: Kunstudstilling skal nedbryde fordomme om hiv6.6.2024 16:01:26 CEST | Pressemeddelelse
AIDS-Fondet og Kulturfest Herning præsenterer udstillingen Positive Portrætter, som er 12 store malerier af mennesker, der lever med hiv. Udstillingen skal vise os et nyt billede af livet med sygdommen, og den kan opleves i Bredgade 30 i Herning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum