Det Kriminalpræventive Råd

Ny rapport: Markant flere danskere rammes af digital svindel

Del

It-kriminaliteten vokser markant. Antallet af danskere, der oplever at blive udsat for digital svindel, er steget med næsten 100.000 på bare ét år. Flere typer af it-kriminalitet er i kraftig vækst, bl.a. misbrug af betalingskortoplysninger og snyd ved online handel. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Stop op og vær kritisk, før du klikker, lyder advarslen.

Flere danskere end nogensinde oplever at blive ramt af digital svindel – it-kriminalitet er blevet et udbredt samfundsproblem. Ofrene bliver snydt ved handel på nettet, udsat for misbrug af deres betalingskort eller kontaktet af svindlere, der narrer dem til at overføre penge: Knap 6 pct. af de adspurgte i undersøgelsen angav i 2024 at være udsat for digital svindel, hvilket svarer til 274.000 danskere. Det er en stigning på hele 45 pct. fra 2023, hvor tallet var 189.000 ofre for digital kriminalitet.

- Svindlerne bliver mere og mere udspekulerede, og de udnytter vores tillid, travlhed og hjælpsomhed til at narre os. Samtidig bliver nye teknologier som kunstig intelligens mere udbredt, og alt peger på, at it-kriminaliteten vokser i de kommende år. Det understreger, at vi som samfund skal gøre langt mere for at bekæmpe svindel online, siger Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd.

Flere typer af it-kriminalitet er i markant stigning. I 2024 angav 131.000 danskere at være udsat for digital svindel ved handel på falske webshops eller ved handel mellem private på f.eks. Facebook Marketplace, DBA og GulogGratis mod 85.000 danskere i 2023. Også misbrug af betalingskortoplysninger er i kraftig vækst. I 2024 oplevede 110.000 danskerne at blive udsat for denne form for svindel mod 76.000 i 2023.

- Alle, uanset køn og alder, kan blive ramt af it-kriminalitet, og alt for mange borgere ved ikke, hvor de kan få hjælp, når de udsættes for digital svindel. Vi har talt med en lang række kommuner og frivillige, som efterspørger mere hjælp og lokalt samarbejde om at passe på borgerne. Vi opfordrer til, at den nationale cyberstrategi får et stærkere fokus på en landsdækkende indsats, der beskytter danskerne bedre mod digital svindel, siger Det Kriminalpræventive Råds forebyggelseschef Tania Schimmel. Hun opfordrer også til, at borgerne sænker farten online:

- Vi anbefaler, at man tager sig god tid, før man betaler, svarer, reagerer eller klikker online. Det er vigtigt, at man undgår at gøre noget forhastet online. Vær opmærksom på faresignalerne, f.eks. hvis du føler dig presset til at handle hurtigt. Lad dig ikke lokke af tilbud, der virker for gode, da et køb i en fupbutik hurtigt kan blive dyrt, siger Tania Schimmel og opfordrer til, at ofre for digital svindel deler oplevelsen med familie, venner og kolleger:

- Mange føler, at det er skamfuldt at blive svindlet, men det kan ske for alle – og det er vigtigt, at man deler sin oplevelse med andre. Man kan også kontakte Offerrådgivningen, hvis man har brug for hjælp og støtte, siger Tania Schimmel.

På samfundsplan skal der også sættes langt mere ind. Svindlen foregår ofte via sociale medier, e-mail, netbutikker og online platforme, og det skaber behov for et tættere og mere effektivt samarbejde på tværs af myndigheder, organisationer og erhvervsliv i kampen mod it-kriminalitet – og især techfirmaerne skal tage del i forebyggelsen:
 
- Som borgere har vi alle et ansvar, men techgiganterne og myndighederne må tage det største. Techfirmaerne skal ikke blot fjerne ulovligt indhold. De skal forebygge, at svindlen overhovedet får lov at florere, siger Erik Christensen og tilføjer:

-Hvis vi ikke begrænser den voksende it-kriminalitet nu, kan det få dybt alvorlige konsekvenser. Tilliden mellem borgere og myndigheder vil smuldre, flere og flere danskere vil miste store pengesummer, og politiet vil drukne i sager, de ikke kan nå at opklare.

FAKTA OM IT-KRIMINALITET

  • Knap 6 pct. angav i 2024 at blive udsat for digital svindel, hvilket svarer til 274.000 danskere mod cirka 4 pct. i 2023 svarende til 189.000 danskere – en stigning på 45 procent. Fire ud af ti ofre er blevet svindlet mindst to gange.
  • Snyd ved online handel er den form for it-kriminalitet, flest danskere rammes af. I 2024 angav 131.000 danskere at blive snydt ved handel på falske webshops eller ved handel mellem privatpersoner. I 2023 lød det på 85.000 danskere.
    • To ud af tre, der har oplevet at blive udsat for bedrageri ved køb på internettet, har handlet via en onlinebutik. De øvrige ofre er blevet udsat for svindel af en privatperson, f.eks. via Facebook (50 pct.) eller Den Blå Avis (33 pct.)
  • 110.000 danskere angav i 2024 at blive udsat for misbrug af betalingskortoplysninger mod 76.000 danskere i 2023. Denne svindel indebærer, at ens kortoplysninger er blevet misbrugt til at købe varer eller ydelser på internettet.
  • 37.000 danskere oplevede at blive udsat for kontaktbedrageri i 2024 mod 27.000 i 2023. Her overfører offeret penge til en svindler, som man har fået kontakt med via f.eks. mail, sociale medier eller datingssider. 
  • Ofre for kontaktbedrageri er dem, som lider størst økonomisk tab. Ofrene oplever i gennemsnit at have mistet 13.500 kr., mens enkelte mister flere hundrede tusinde kroner. Til sammenligning oplever ofre for snyd ved online handel i gennemsnit at have mistet 3.300 kr., mens ofre for misbrug af betalingskortoplysninger angiver i gennemsnit at have mistet 5.900 kr.

Kilde: Offerundersøgelsen 2005-2024, som Justitsministeriet, Rigspolitiet, Det Kriminalpræventive Råd og Københavns Universitet står bag.

5 gode råd: Sådan undgår du at blive svindlet

  • Stop op og tag dig tid og mærk efter, før du klikker, betaler eller deler personlige oplysninger. Det er vigtigt at undgå forhastede beslutninger.
  • Pas på faresignalerne f.eks. hvis kommunikationen ændrer sig pludseligt, eller du føler dig presset til at handle hurtigt.
  • Spørg en anden til råds – del din tvivl med nogen, du stoler på.
  • Del aldrig personlige koder eller MitID – heller ikke til familie og venner.
  • Tjek webshoppens troværdighed undersøg andres erfaringer med webshoppen på f.eks. TrustPilot og tjek kontaktoplysninger: En ægte virksomhed har typisk tydelige oplysninger på hjemmesiden som f.eks. adresse, telefonnummer, e-mail og har aktive sociale medier.


Find flere råd på dkr.dk

Du kan også søge hjælp hos Cyberhotline for digital sikkerhed på tlf. 33 37 00 37 eller få anonym rådgivning hos Offerrådgivningens døgntelefon på 116 006. Hold dig orienteret om svindelforsøg med appen ‘Mit digitale selvforsvar’ og på sikkerdigital.dk.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Graf: Markant flere danskere oplever at blive udsat for digital svindel. Kilde: offerundersøgelserne 2005-2024
Graf: Markant flere danskere oplever at blive udsat for digital svindel. Kilde: offerundersøgelserne 2005-2024
Download

Vedhæftede filer

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S
45 15 36 50
http://www.dkr.dk

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Nabofællesskabet under pres: Mere end hver fjerde ønsker sig et bedre naboskab8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvor mange naboer kender du navnene på? Undgår du øjenkontakt og lader som om, du har travlt på mobilen, når du møder dem? En ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden viser, at mere end hver fjerde oplever, at naboskabet er forringet de seneste fem år. Et svækket fællesskab kan have følger for trygheden og omfanget af indbrud. Derfor lancerer Nabohjælp nu en ny indsats, der skal bringe naboer sammen og øge trygheden.

Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?18.12.2024 07:40:03 CET | Pressemeddelelse

Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Ny undersøgelse: Partnervold rammer også mange mænd13.12.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse

Omkring 50.000 danskere angav i 2023 at have været udsat for partnervold inden for det seneste år, viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Samtidig viser rapporten, at mænd udgør 43 procent af ofrene for partnervold. Det udfordrer forestillingen om, at partnervold primært rammer kvinder. Der er brug for en øget indsats for at opspore og forebygge volden tidligt, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?28.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye