Red Barnet: Langt flere børn og unge søger hjælp efter deling af intime billeder
SletDet Rådgivningen i Red Barnet har i 2024 hjulpet rekordmange børn og unge, der har været udsat for digitale krænkelser. At få delt intime eller private billeder uden samtykke er den problemstilling, som flest har henvendt sig om – 40 procent flere end året før. På få år er der sket en tredobling i, hvor mange børn og unge i Danmark der får delt deres private eller intime billeder. Udviklingen kalder på handling, lyder det fra Red Barnet: Techgiganterne må tage ansvar for deres platforme, og børn og unge skal have mere viden om at passe på sig selv og andre online.
Piger, der får intime billeder spredt online. Drenge, der bliver narret til at sende et nøgenbillede af sig selv til én, de troede var en jævnaldrende pige, men som viser sig at være en bagmand, der nu afpresser dem for penge. Børn, der bliver udstillet i sladdergrupper eller mobbet i gruppe-chatten.
Det er nogle af de henvendelser, som SletDet Rådgivningen i Red Barnet har modtaget i 2024. Rådgivningen har haft i alt 1.625 samtaler med og om børn og unge, der har oplevet digitale krænkelser eller noget andet ubehageligt online. Samtalerne med en rådgiver dækker 1.072 forskellige sager med rådgivningsforløb, der i flere tilfælde kræver flere samtaler, og det er en stigning på 7 procent i forhold til året før.
Sidste år er det dermed lykkedes at hjælpe rekordmange børn og unge i rådgivningen. Det fremgår af SletDet Rådgivningens årsrapport 2024, som bliver offentliggjort i dag.
Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, siger:
– På den ene side er vi glade for år efter år at kunne hjælpe endnu flere børn og unge, som har været udsat for digitale krænkelser. Det er så vigtigt, at ingen børn går alene med noget så voldsomt. På den anden side bekymrer det, at behovet er så stort. Vi kan simpelthen ikke være bekendt, at børn og unge så ofte betaler prisen for, at de platforme, de har adgang til, ikke er sikre og trygge steder for dem at færdes. Selv om SletDet Rådgivningen griber flere og flere børn, burde de jo slet ikke stå i den situation, siger generalsekretæren.
Hun henviser til en undersøgelse fra 2024, som Epinion har foretaget for Red Barnet og TrygFonden, der viser, at 69 procent af børn og unge mellem 9 og 17 år har oplevet en digital krænkelse eller noget andet ubehageligt online inden for det seneste år. I 2021 var tallet 42 procent.
Stor stigning i deling af intime og private billeder
SletDet Rådgivningen er Danmarks eneste professionelle rådgivningstilbud, der er specialiseret i at hjælpe børn og unge, som har været udsat for digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser online. Både børn og unge selv, deres forældre og fagpersoner kan kontakte rådgivningen.
I 2024 var det at få delt intime eller private billeder uden samtykke den problemstilling, som allerflest kontaktede rådgivningen med. 226 sager handlede om den problemstilling – svarende til en femtedel af sagerne i rådgivningen – hvilket er en stigning på 40 procent sammenlignet med året før. Størstedelen af sagerne handler om, at børn og unge har fået delt nøgenbilleder eller andre former for intime billeder eller videoer mod deres vilje. Snapchat er den mest anvendte platform i disse sager.
Det er ikke kun SletDet Rådgivningen, der har set en stigning i antallet af disse sager. Andelen af børn og unge i Danmark, der oplever at få delt private eller intime billeder eller videoer uden samtykke, er tredoblet fra 3 procent i 2021 til 9 procent i 2024, viser Red Barnets undersøgelse. Oftest er det andre børn eller unge, som de kender, der har delt materialet.
Især på Snapchat deles billeder uden samtykke
Det er svært at give et entydigt svar på stigningen. En af forklaringerne kan være, at flere børn og unge fra en tidligere alder bruger de platforme, der netop baserer sig på deling af billeder. Men der er tilsyneladende også sket en ændring i ungdomskulturen, som tyder på, at der mangler viden om og forståelse for, hvor alvorlig en krænkelse det er at dele andres intime billeder uden samtykke. Ofte vil det også være ulovligt.
Ifølge Johanne Schmidt-Nielsen er der brug for handling.
– Vi skal tage denne udvikling meget alvorligt. Der er brug for, at techgiganterne, som stiller platforme til rådighed, hvor deling af intime billeder foregår i stor stil, slår hurtigt og hårdt ned på det. Vi må insistere på, at de skal tage ansvar for at beskytte børn mod alvorlige krænkelser. Men der er også brug for, at vi tager nogle vigtige snakke rundt om middagsbordet, at skolerne får digital dannelse på skoleskemaet, og at vi generelt sætter ind med langt mere oplysning. Børn og unge skal lære, hvordan de gebærder sig online, hvor grænserne går, og hvilke konsekvenser det har at udsætte andre for at få delt et billede uden samtykke. Noget kunne tyde på, at vi har forsømt den opgave. Det kalder på en indsats hele vejen rundt, siger Johanne Schmidt-Nielsen.
Fakta: Red Barnets SletDet Rådgivning
• I 2024 har SletDet Rådgivningen gennemført 1.625 rådgivningssamtaler via telefon, mail eller chat med eller om børn og unge, der har oplevet digitale krænkelser eller noget andet ubehageligt online.
• Rådgivningen har haft 1.072 sager – der kan bestå af flere rådgivningssamtaler – hvilket er en stigning på 7 procent i forhold til året før.
• Sagerne har især handlet om deling af materiale uden samtykke (21 procent), afpresning og trusler (20 procent), databeskyttelse/krænkelse af privatliv (10 procent), mobning/chikane (7 procent) og grooming (6 procent).
• Rådgivningen foretog 157 trusted flagger-anmeldelser til sociale medier på vegne af børn og unge.
• SletDet Fortæller, som er rådgivningens gratis oplæg til udskolingselever, er nået ud til 1.508 elever fra 55 forskellige skoler med viden om, hvad de unge kan gøre, hvis de selv eller en ven oplever en digital krænkelse.
• SletDet Rådgivningens arbejde for at beskytte børn og unge mod digitale krænkelser blev yderligere styrket, da Red Barnet i januar i år blev udpeget som officiel trusted flagger (pålidelig indberetter) under EU’s forordning for digitale tjenester (DSA).
Kontakter
Gitte Bank de ThurahPresseansvarlig
Tlf:2155 2045gbj@redbarnet.dkOm Red Barnet
Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.
Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.
Følg pressemeddelelser fra Red Barnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Red Barnet
Voksende desperation og hjerteskærende beretninger fra Gaza: Børn fortæller, at de gerne vil dø3.7.2025 12:23:59 CEST | Pressemeddelelse
Børn i Gaza ønsker noget at spise og noget at drikke. Og nogle ønsker ikke længere at leve, fortæller Red Barnets humanitære direktør i Gaza.
Stigende fødevarepriser og flere børn i fattigdom fører til høj efterspørgsel: Red Barnet sender 1.300 børn og forældre på ferielejre1.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Igen i år er behovet stort, når Red Barnet forventer at afholde cirka 50 ferielejre landet over for børn, unge og forældre, der kæmper for at få økonomien til at hænge sammen. Det sker i en tid, hvor mange familier lever med store afsavn og ofte må fravælge ferie på grund af økonomien.
Børn dræbes eller såres gang på gang ved dødbringende uddelinger i Gaza: ’Det er en dødsfælde’26.6.2025 14:50:24 CEST | Pressemeddelelse
Den seneste måned er børn blevet dræbt eller såret ved 10 af de 19 dødbringende hændelser, der er blevet rapporteret i Gaza.
Red Barnet: Eksplosion i antallet af seksuelle overgreb mod børn på flugt fra krisen i DR Congo24.6.2025 15:09:33 CEST | Pressemeddelelse
Antallet af børn, der indrapporterer seksuelle overgreb efter flugten til Burundi, er mere end tredoblet i år.
Red Barnet: Ny lovgivning styrker markant kampen mod seksuelle krænkelser af børn online27.5.2025 13:23:56 CEST | Pressemeddelelse
Folketinget har den 27. maj 2025 vedtaget at skærpe kriminaliseringen af seksuelt krænkende billed- og videomateriale med børn. Opdateringen af straffeloven er et afgørende fremskridt for børnebeskyttelsen, mener Red Barnet, hvis anbefalinger danner grundlaget for, at Danmark nu styrker kampen mod seksuelt krænkende materiale med børn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum