Langelands Museum

Luftkrig over Langeland!

Del

Mørklægningsgardiner og lyden af sirener. Luftflåder, der med larmende og lammende intensitet flyver hen over land. Flykampe, styrt og flygtende piloter...
Alt det kunne man opleve på Langeland i tiden under besættelsen.

På 80-årsdagen for befrielsesbudskabet slår Langelands Museum dørene op for en ny rørende, rammende og spændende udstilling med titlen "Luftkrig over Langeland 1940-45".

Udstillingen sætter fokus på, hvad der skete i himmelrummet over Langeland under besættelsen, hvor langelænderne både kunne opleve minelægninger, nedkastning af bomber, luftkampe samt overflyvninger af store formationer af allierede bombemaskiner på vej mod Tyskland.

Over hovederne og under huden.
Historierne, der knytter sig til oplevelsen af luftkrigen under besættelsen, har sat sig mange spor i form af både erindringer og konkrete genstande. Langelands Museum har derfor været i magasinets og arkivernes gemmer for at finde flere af netop sådanne genstande frem som hver især fortæller om de oplevelser, langelænderne fik med sig i både luftrummet over hovederne og ind under huden i løbet af besættelsesårene.

Udstillingen byder endda på en vaskeægte og smukt irret propel fra et amerikansk bombefly, der under dramatiske omstændigheder - fra højt under himlen til dybt på havets bund - styrtede ned ved øens sydspids.
Udstillingen åbnes søndag den 4. maj og kan ses året ud i museets åbningstid.

Billeder

Rudkøbing Byhistoriske Arkiv
Download
Download

Langelands Museum

Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.

Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.

På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.

Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.

Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum

Flygtede til Danmark med livet som indsats...18.11.2024 14:52:40 CET | Pressemeddelelse

Vandcykler, kaprede fly, kajakker og meget andet blev brugt til at krydse Østersøen i al slags vejr under den kolde krig. Når østeuropæerne satte livet på spil ude på åbent hav, var det for at komme i sikkerhed i Vesten via Danmark, og det skete under hele den kolde krig. Disse spektakulære fortællinger fortælles nu i en ny bog med titlen ”Frihedens Hav – flugten over Østersøen”, der udkommer den 22. november.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye