Seks universiteter udvalgt – skal føre Danmarks fremtidige rummissioner ind i en ny fase
Regeringen har en ambition om at udvælge og finansiere op til fire nationale rummissioner over de næste 10 år. Nu er seks universiteter udpeget til at sikre, at den danske rumsektor bliver tæt inddraget i at forme rammerne for rumprogrammet.
Danmark skal øge sit engagement i rummet. Det slog regeringen fast med en ny rumstrategi i november. En central del af strategien er iværksættelse af op til fire nationale rummissioner. Nu bliver den danske rumsektor inddraget i, hvad de kommende missioner skal gå ud på.
Før missionerne bliver udvalgt, skal der oprettes et rumprogram, som sætter den overordnede retning for, hvad Danmark og den danske rumsektor skal satse på. Det var blandt andet sådan et program, der førte til opsendelsen af den første danske satellit Ørsted, der for alvor accelererede udviklingen af den danske rumsektor.
Nu har Uddannelses- og Forskningsstyrelsen etableret et konsortium af seks universiteter, som i løbet af 2025 skal organisere en national dialog om rammen for det nye program og inddrage den danske rumsektor.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Rummets betydning for vores liv her på jorden vokser år for år. Især når det gælder sikkerhed og klimaforskning. Derfor vil vi øge Danmarks engagement i rummet, og her spiller de kommende rummissioner en nøglerolle. I tæt samarbejde mellem universiteter og virksomheder skal vi sammen finde en retning for, hvad Danmark skal satse på i rummet de næste ti år. Jeg ser meget frem til at følge konsortiets arbejde – og vores kommende rummissioner.
Fakta
- Opgaven og bevillingen på 325.000 kr. tildeles af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen til et konsortium bestående af Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, IT-Universitetet, Syddansk Universitet og Aalborg Universitet.
- Konsortiet vil i løbet af 2025 involvere sektoren ved hjælp af et national survey, workshops, input- og kommentarsessions og høringsseminarer.
- Opgaven udspringer af rumstrategiens initiativ 3, som beskriver regeringens ambition om at udvælge og finansiere op til fire såkaldte nationale rummissioner over de næste 10 år.
- Programmet for nationale rummissioner skal frem mod 2028 sætte rammen for udvælgelsen af den næste nationale rummission og herefter yderligere to frem mod 2035.
- Den dansk ledede ”Máni mission” i ESA er af regeringen allerede udpeget som den første potentielle nationale mission (Máni er det oldnordiske navn for Månen).
- Professor Hans Kjeldsen på SpaCe - Aarhus Space Centre, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet fungerer som projektleder og vil være kontaktperson for projektet. Direktør Henning Skriver på DTU SPACE er formand for styregruppen, som også vil have deltagelse af DI.
- Læs ”Strategi for rumforskning og -innovation”
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Forskningens Døgn fejrer sit 20. år med et tætpakket jubilæumsprogram22.4.2025 09:37:33 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og Forskningsministeriets videnskabsfestival Forskningens Døgn fejrer i år sit 20-års jubilæum med et program, der er spækket med events rundt om i Danmark. Festivalen løber fra den 22.-27. april.
Presseinvitation: Forskningens Døgn fejrer jubilæum med H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren14.4.2025 10:20:51 CEST | Pressemeddelelse
Kan forskning give os begreb om, hvordan fremtiden kommer til at se ud? Det eksperiment vil blive forsøgt, når videnskabsfestivalen Forskningens Døgn den 23. april fejrer sit 20-års jubilæum med deltagelse fra bl.a. H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren.
SU-fribeløbet hæves på ungdomsuddannelser11.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever på ungdomsuddannelser kan se frem til, at de fremover må tjene 1.100 kroner mere om måneden ved siden af deres SU. Det sker efter, at aftalekredsen bag SU-reformen bestående af regeringen, LA, KF og DF er blevet enige om at hæve fribeløbsgrænsen på ungdomsuddannelser.
Minister godkender nye muligheder for at uddanne sig inden for cybersikkerhed og kunstig intelligens8.4.2025 13:33:06 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har godkendt 15 nye uddannelser fordelt over hele landet. Både danske og internationale studerende får nye muligheder for at uddanne sig – blandt andet inden for cybersikkerhed og kunstig intelligens.
Årlig prioritering på næsten 2 mia. kr. skal gøre det attraktivt for flere at uddanne sig til f.eks. pædagog, socialrådgiver eller datamatiker26.3.2025 12:33:21 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og DD, SF, LA, KF, EL, DF og ALT er enige om at hæve kvaliteten af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser, så flere får lyst til at vælge dem. Der skal være bedre mulighed for uddannelse hele livet, og der åbnes for flere internationale studerende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum