Klimahandledag: Proaktiv indsats for danskernes sundhed
I anledning af Danmarks Nationale Klimahandledag sætter Statens Serum Institut (SSI) fokus på de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer, og hvordan vi i Danmark bliver bedre til at håndtere dem.

Klimaforandringer handler ikke kun om miljø og økosystemer. De udgør i stigende grad også en sundhedstrussel, som skal tages alvorligt.
For eksempel øger hedebølger og ekstreme temperaturer risikoen for dehydrering og hjertekarsygdomme – især blandt ældre og andre sårbare grupper. Store mængder nedbør og stigende vandstand truer både drikkevandsforsyningen og øger risikoen for spredning af vandbårne sygdomme. Og mildere vintre og længere somre skaber gunstige forhold for virusbærende insekter som myg og flåter, der kan overføre sygdomme som vestnilfeber og flåtbåren hjernebetændelse (TBE). Sygdomme, der tidligere kun fandtes længere sydpå, men som nu potentielt kan brede sig i Danmark.
"Vi ser allerede i dag, hvordan klimaforandringernes effekter påvirker folkesundheden. Men vi skal blive bedre til at forudsige, hvordan de kan udvikle sig, for at vi kan forebygge og beskytte befolkningen fremover med et effektivt klimatilpasset beredskab," siger SSI’s faglige direktør for Epidemiologisk Infektionsberedskab, Tyra Grove Krause.
Nye værktøjer og samarbejder
I regi af Dansk Veterinær Konsortium har SSI sammen med Københavns Universitet allerede fokus på overvågning af klimafølsomme sygdomme hos både insekter dyr og mennesker.
For bedre at kunne forudse og håndtere de sundhedsmæssige konsekvenser af klimaforandringer ønsker SSI at videreudvikle sine overvågningssystemer og skabe intelligente computermodeller, der kan simulere fremtidige scenarier for konsekvenserne. På den måde bliver det muligt at reagere hurtigere og mere præcist.
Det kræver et bredt samarbejde, og SSI har allerede indledt dialog med organisationer som Danmarks Meteorologiske Institut, Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet og det europæiske netværk EuroMOMO.
"Vi har iværksat en række pilotprojekter og har mange idéer og initiativer på tegnebrættet. Men hvis sundhedsberedskabet skal blive en del af fremtidens klimaindsats, kræver det, at samfundet investerer de nødvendige kræfter og ressourcer," understreger Lasse Vestergaard, som er overlæge ved SSI og for nylig har bidraget til bogen KLIMA & SUNDHED.
Han mener, at Danmarks evne til at beskytte borgernes sundhed i en verden præget af klimaforandringer i sidste ende afhænger af, at vi tør handle nu – ikke først, når konsekvenserne for alvor rammer.
Kontakter
Statens Serum Instituts pressetelefon
Tlf:+45 2260 1123presse@ssi.dkOm Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Automatiseret overvågningssystem styrker Danmarks pandemiberedskab22.4.2025 10:02:55 CEST | Pressemeddelelse
Under covid-19-pandemien, som begyndte for fem år siden, etablerede Statens Serum Institut (SSI) et automatiseret overvågningssystem til at overvåge smitte og vaccination. Systemet gjorde det muligt at reagere hurtigt og effektivt og give adgang til tidstro data og opgørelser. En netop offentliggjort artikel fra SSI beskriver overvågningssystemet og læringspunkter, som kan danne grundlag for fremtidens infektions- og pandemiberedskab.
Invitationsbreve øger vaccinetilslutningen blandt danske børn3.4.2025 12:44:24 CEST | Pressemeddelelse
Et aktivt påmindelsessystem, hvor forældre modtager invitationsbreve via e-Boks før børnevaccination, øger både tilslutningen og rettidigheden, viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut. Undersøgelsen omfatter Pentavac-vaccinerne ved 3, 5 og 12 måneder samt MFR-vaccinen ved 15 måneder. Effekten er størst for de sidst givne af disse vaccinationer, viser undersøgelsen, der ikke omfatter vaccinationer til 4-, 5- og 12-årige.
Forskere kortlægger genetikken bag kroppens evne til at styre saltbalancen1.4.2025 10:14:41 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie ledet af Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet har kortlagt 31 genvarianter, der har betydning for kroppens evne til at regulere saltbalancen. Resultaterne giver ny indsigt i, hvordan en lille kirtel i hjernen spiller en central rolle.
Nyt studie: Graviditet med diabetes kan påvirke barnets hjerte31.3.2025 13:02:24 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende dansk forskningsprojekt viser, at babyer født af mødre med diabetes har små forskelle i hjertets opbygning, som muligvis kan øge deres risiko for hjertesygdom senere i livet.
Influenzasmitte: Høj tilslutning og ny vaccine har beskyttet de sårbare28.3.2025 10:05:38 CET | Pressemeddelelse
Influenzasæsonen 2024/2025 har været en af de mest intense i mange år. Heldigvis har en høj tilslutning til influenzavaccination samt introduktionen af en ny, mere effektiv vaccine bidraget til at beskytte de mest sårbare grupper.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum