RUC-forskere skal undersøge, hvordan lægemidler påvirker arktiske hvaler
Der mangler viden om, hvordan medicinrester i havmiljøet påvirker havpattedyr. Men nu skal et nyt forskningsprojekt ledet af Roskilde Universitet sammen med Grønlands Naturinstitut (Pinngortitaleriffik) i Nuuk, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og en række internationale samarbejdspartnere undersøge og identificere omfanget af problemet.

I mange år har der været bekymring over for forurening af verdenshavene i form af plast og menneskeskabte kemikalier, men det er indtil videre underbelyst, hvordan lægemidler i vandmiljøet har indvirkning på havdyr, herunder arktiske hvalarter.
Professor David Møbjerg Kristensen fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet modtager nu en bevilling på 10 mio. kr. fra VELUX FONDEN til at undersøge, hvorvidt lægemidler koncentreres i havmiljøet og derved påvirker arktiske hvaler.
Sammen med professor i økotoksikologi Henriette Selck vil han undersøge mængden af lægemidler i hvaler og de mulige konsekvenser for dyrenes helbred i tæt samarbejde med forskere fra bl.a. Grønlands Naturinstitut (Pinngortitaleriffik).
”Vi har i mange årtier brugt flere og flere lægemidler, og mere og mere data tyder nu på, at de ikke bare forsvinder, når de ledes ud med fx spildevandet. Projektets formål er nu at undersøge, om disse syntetiske stoffer ophober sig i havmiljøet og ender øverst i fødekæden i hvaler som den ikoniske narhval og derved skader dem, som det er set med andre syntetiske kemikalier,” siger David Møbjerg Kristensen.
Fokus på arktiske hvaler
I projektet vil forskerne undersøge prøver fra barde- og tandhvaler fra det arktiske område og fokuserer udover lægemidler også på niveauet af velkendte syntetiske kemikalier som PFAS, pesticider og PCB – som er et skadeligt kemikalie, der tidligere blev brugt i byggematerialer.
Særligt for projektet har forskerne mulighed for at se på den historiske udvikling af, hvordan havdyrene er blevet eksponeret for kemikalierne, ved at undersøge prøver fra både narhval og marsvinet i Vestgrønland indsamlet over fire årtier af Grønlands Naturinstitut.
Udover at undersøge niveauerne i syntetiske kemikalier er formålet også at forstå hormonerne bag dyrenes fertilitet og stress og derigennem opnå en større forståelse af, hvordan kemikalier påvirker dyresundheden i havmiljøet.
”Med analyserne vil vi kunne gå i detaljer med konsekvenserne af kemien for det enkelte dyr. Vores projekt vil forhåbentlig på afgørende vis give indblik i lægemidlers og andre syntetiske kemikaliers indvirkning på havmiljøet og give værktøjer, der kan bruges til at beskytte hvalbestande og befolkningen i Arktis, der har dem som fødegrundlag,” siger David Møbjerg Kristensen.
VELUX FONDEN støtter projektet som del af fondens uddelingsområde ’Et hav i balance og fokus på bekæmpelse af havforurening’.
"Vi forventer, at projektet vil bidrage med afgørende viden, der kan være med til at forhindre og reducere forurening af havet. Vi mangler kort sagt viden om, hvordan medicinrester og andre menneskeskabte kemikalier, der desværre ender i havmiljøet, både påvirker det marine økosystem og menneskers sundhed. Vi ser frem til at følge projektet, der udover at vil afdække omfanget af forureningen, samtidig vil pege på værktøjer, der kan bruges til at beskytte havmiljøet og menneskers sundhed, hvilket er helt afgørende for at opnå et hav i balance,” siger Adam Billing, fondsrådgiver i VELUX FONDEN.
Forskningsprojektet er ledet af Roskilde Universitet og inkluderer også Grønlands Naturinstitut (Pinngortitaleriffik) i Nuuk, Aarhus Universitet og Københavns Universitet.
Kontakter
Pressetelefon (ml. 09.00 og 16.00 i hverdagene)
Tlf:2887 0027Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Undersøgelse: Klima fylder ikke særligt meget i nordiske journalistuddannelser9.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er forskellige opfattelser af, om klimaforandringer bør være en særlig disciplin for journalister, eller om det er et stofområde som alle andre. Det smitter af på de nordiske journalistuddannelser, viser ny nordisk forskning.
Peter Kjær bliver ny institutleder på Institut for Mennesker og Teknologi3.4.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Prorektor Peter Kjær forlader prorektorposten for at blive ny institutleder på det største institut på Roskilde Universitet.
12 mio. kr. til forskning i sprogpædagogik31.3.2025 06:44:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere vil nytænke sprogpædagogik gennem leg og sanselige oplevelser for at styrke børns sprogudvikling.
Ny forskning: Turister i København vil have autentiske cykeloplevelser27.3.2025 05:05:00 CET | Pressemeddelelse
Ny forskningsartikel belyser mødet mellem københavnere og turister på byens cykelstier. Selvom de uerfarne cykelturister kan irritere københavnerne, er de stolte over, at udlændinge kommer til byen for at opleve en unik cykelkultur.
Flere kvote 2-ansøgere til Roskilde Universitet for tredje år i træk17.3.2025 10:11:11 CET | Pressemeddelelse
Antallet af ansøgninger i kvote 2 er 10 procent højere end sidste år. Rektor udtrykker glæde over, at RUC’s tværfaglige uddannelser og nye stærke kandidatuddannelser tiltrækker stadigt flere unge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum