Region Midtjylland

Region Midtjyllands klimaaftryk er steget – men på flere områder er udviklingen fortsat positiv

Del

Region Midtjyllands CO2-udledning steg i 2024, men der er fremgang på energi og affald. Og nye bæredygtighedsaftaler skal sikre handling bag klimamålene.

Stigningen i regionens klimaaftryk kommer i høj grad fra forbruget af varer og tjenesteydelser, når patienter behandles. Foto: Per Fløng.
Stigningen i regionens klimaaftryk kommer i høj grad fra forbruget af varer og tjenesteydelser, når patienter behandles. Foto: Per Fløng.

Region Midtjyllands klimaaftryk er steget med 9.000 tons CO2 fra 2023 til 2024. Det skyldes primært et stigende indkøb af medicin og sundhedsydelser - fx privathospitaler, specialklinikker og andre sundhedsydelser.

Til gengæld går det den rigtige vej på andre områder. Det gælder bl.a. i forhold til energiforbrug og genanvendelse af affald.

Det viser Region Midtjyllands klimaregnskab for 2024, som regionsrådet netop har godkendt.

– Vores klimaaftryk er steget, og det tager vi alvorligt. Derfor fortsætter vi vores målrettede arbejde for at reducere den samlede CO2-udledning – også selvom vi bliver flere borgere, som samtidig bliver ældre. Det er vigtigt at huske, at klimaaftrykket faldt med 20 procent fra 2022 til 2023, og at udviklingen ikke nødvendigvis er lineær. Klimaregnskabet viser, at på flere områder virker indsatsen, og den positive udvikling fortsætter. Det understøtter vi med en revidering af vores ambitiøse bæredygtighedsstrategi og nye to-årige bæredygtighedsaftaler, som skal sikre fortsat konkret handling bag målene, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Stigende medicinforbrug presser

Region Midtjyllands samlede klimaaftryk i 2024 er på 416.000 tons CO2. Det svarer til klimaaftrykket fra ca. 40.000 danskeres privatforbrug og udgør omkring 0,7 procent af den samlede CO2-udledning i Danmark.

Stigningen i klimaaftrykket fra 2023 til 2024 kommer i høj grad fra forbruget af varer og tjenesteydelser, når patienter behandles. I 2024 står medicin og medicinsk udstyr alene for 46 procent af klimaaftrykket.

– Sundhedsvæsenet er en af de mest ressourcekrævende sektorer, og bæredygtig omstilling er en svær og kompleks, men helt nødvendig opgave. Med vores årlige klimaregnskab får vi et vigtigt pejlemærke for, hvor vi skal fokusere og sætte ind i samarbejde på tværs af hele regionen. Gennem Danske Regioners fællesregionale strategi ’Grønne Hospitaler’ bidrager vi samtidig til den fælles opgave, hvor Region Midtjylland har ansvaret for to lead-områder med fokus på medicoteknisk udstyr og operationsområdet, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), formand for regionens Udvalg for Bæredygtighed, Teknologi og Anlæg.

Fremgang på energi og genanvendelse

Energiområdet er et af de steder, hvor klimaregnskabet viser en reduktion i CO2-udledningen. Blandt andet er udledningen fra el og varme faldet med 19 procent det seneste år, hvilket primært skyldes den generelle omstilling til vedvarende energi i samfundet.

Samtidig har nye energieffektive hospitaler været med til at reducere varmeforbruget med 22 procent siden 2018.

På affaldsområdet steg den samlede affaldsmængde en smule fra 2023 til 2024, men andelen af affald, der genanvendes, er steget fra 24 til 28 procent det seneste år. Det er dog stadig et stykke fra målet om 70 procent genanvendelse i 2030.

– Vi arbejder aktivt og bredt med at nedbringe klimabelastningen – både fra de produkter og ydelser vi køber ind samt ved at reducere spild af medicin og gøre vores arbejdsgange mere bæredygtige. Baggrunden for vores arbejde med bæredygtig omstilling er, at måden, vi driver sundhedsvæsen på, ikke må skade muligheden for at leve et sundt liv på jorden i fremtiden. Men samtidig skal vi sikre ordentlige arbejdsforhold, høj patientsikkerhed og en økonomi i balance. Det tager tid, siger koncerndirektør Anders Kjærulff.

I 2022 vedtog regionsrådet en regional affaldsplan, der har målrettet indsatsen for at øge mængden af affald, der sorteres og sendes til genanvendelse.

Kort fortalt: 10 nedslag i Region Midtjyllands klimaregnskab 2024

  • Klimaaftrykket er steget med 9.000 tons CO2 fra 2023 til 2024 og udgør nu 416.000 tons.
  • 81 procent af regionens klimaaftryk kommer fra forbrug af varer og tjenesteydelser – især medicin og udstyr.
  • Medicin og medicinsk udstyr udgør tilsammen 46 procent af det samlede klimaaftryk.
  • Klimapåvirkningen fra energi (el og varme) er faldet med 19 procent fra 2023 til 2024.
  • Varmeforbruget er reduceret med 22 procent siden 2018, bl.a. pga. energieffektive hospitaler.
  • Genanvendelsen af affald er steget fra 24 procent til 28 procent det seneste år.
  • Transport udgør syv procent af klimaaftrykket – størstedelen fra kollektiv trafik og præhospital transport som ambulancekørsel.
  • Klimaaftrykket fra flyrejser er halveret i forhold til før Covid-19.
  • Nye to-årige bæredygtighedsaftaler med bl.a. regionens hospitaler, Psykiatri og Socialområdet skal sikre fremdrift i de bæredygtige målsætninger.
  • I 2030 vil Region Midtjylland være en cirkulær region med bæredygtige indkøb, genbrug, genanvendelse, vedvarende energi og minimalt forbrug. I 2050 er ambitionen at være CO2-neutral.

Kontakter

Kontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet

Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.

link.rm.dk/Regionsr%C3%A5detsmedlemmer

Billeder

I 2024 står medicin og medicinsk udstyr tilsammen for 46 procent af klimaaftrykket i Region Midtjylland.
I 2024 står medicin og medicinsk udstyr tilsammen for 46 procent af klimaaftrykket i Region Midtjylland.
Download
Over halvdelen af klimaaftrykket fra transporten kommer fra den  kollektive trafik. Derfor har Region Midtjylland investeret i elbusser som denne i Vestjylland.
Over halvdelen af klimaaftrykket fra transporten kommer fra den kollektive trafik. Derfor har Region Midtjylland investeret i elbusser som denne i Vestjylland.
Download

Links

Om Region Midtjylland

Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.

Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye