Nyt projekt skal udvikle metoder til at prioritere grundvandsbeskyttelse i den danske arealomlægning
Et nyt forskningsprojekt skal i løbet af de kommende fire år udvikle metoder, der gør det både bedre og mere omkostningseffektivt at sikre nødvendig viden til grundvandsbeskyttelse i den fremtidige arealomlægning. Metoderne involverer blandt andet brug af droner og skal testes på Samsø. Innovationsfonden investerer 26 mio. kr. i projektet, der har et samlet budget på 35 mio. kr.

- Vi vil udvikle og integrere forskellige tekniske og forskningsmæssige metoder og skabe et nyt vidensgrundlag for at sammentænke grundvandsbeskyttelse med beskyttelsen af det øvrige vandmiljø, biodiversitet, menneskers sundhed og klimaet ud fra en miljøøkonomisk synsvinkel.
Sådan forklarer Birgitte Hansen, professor i Afdelingen for Geokemi ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), om formålet med det nye forskningsprojekt ’Groundwater Protection in a Changing Landscape’ (PROTECT), som hun er projektleder på.
I projektet vil forskere udvikle modeller, der skal integrere detaljeret geologisk, hydrologisk og geokemisk viden om Danmarks grundvandsmagasiner, for at sikre bedre indsigt i udbredelsen og varigheden af uønskede kemiske stoffer i grundvandet.
Kortlægning af undergrunden med drone
Centralt i projektet er også udvikling af en ny geofysisk metode, som fra en drone skal kunne kortlægge grundvandsmagasiners udstrækning og karakter i store områder.
- Medudviklingen af det nye fuldt luftbårne dronebaserede TEM-system, som sender elektromagnetiske impulser ned i jorden, kan vi indsamle højopløselige data i store områder hele året rundt, der kan hjælpe os med at kortlægge undergrunden på en omkostningseffektiv måde, siger Birgitte Hansen.
Forskningsprojektet PROTECT skal teste og udvikle metoderne på Samsø i løbet af projektets forløb i 2025-2029 i samarbejde med myndigheder og interessenter. Metoder og analyser vil blive opskaleret til nationalt niveau.
Forventningen er, at projektet kan levere nødvendig viden og metoder, der skal hjælpe med at indfri nogle af målene i den grønne omstilling, blandt andre hvad angår reduktion af kvælstofudledning til vandmiljøet og drikkevandsbeskyttelse mod uønskede kemiske stoffer til gavn for miljø og folkesundhed. Samtidig er der et stort potentiale for anvendelse af metoderne internationalt.
FAKTA
Projektet har fået titlen ’Groundwater Protection in a Changing Landscape’, der forkortes PROTECT, og har et samlet budget på 35 mio. kr. hvoraf 26 mio. kr. er modtaget i støtte fra Innovationsfonden.
PROTECT er et samarbejde mellem ni partnere:
- De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet
- SDU Dronecenter, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet
- Grundvandskortlægning, Miljøstyrelsen
- Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
- Institut for Geoscience, Aarhus Universitet
- Samsø Kommune
- Region Midtjylland
- SkyTEM
Kontakter
Line SkouboePresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:61905039line.skouboe@innofond.dkBirgitte HansenProfessor i vandkvalitetAfdeling for Geokemi, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
Tlf:20 55 52 45bgh@geus.dkOm Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Dansk produktion skal vende global usikkerhed til nye konkurrencemuligheder10.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske og europæiske produktionsvirksomheder er under et stigende pres i en verden under konstant forandring. Derfor har industrien brug for hjælp til at blive modstandsdygtige, og det skal ske ved at bruge og udvikle nye digitale løsninger som AI og robotter. Det er målet i et nyt forsknings – og innovationsprojekt, som Innovationsfonden har investeret 40 mio. kr. i.
Ny radionuklidterapi kan revolutionere kræftbehandling3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En unik kombination af teknologi og ekspertise i Danmark skal revolutionere behandlingen af kræft. Innovationsfonden investerer knap 22 millioner kroner i forsknings- og innovationsprojektet AstraTATE, der vil udvikle en behandling med potentiale til at eliminere alvorlig kræftform.
Kunstig intelligens skal markant nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdom14.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet udvikle en kunstig intelligens, som kan identificere asymptomatiske personer med svær åreforkalkning, som har høj risiko for hjerte-kar-sygdomme. Dette vil muliggøre forebyggende behandling og potentielt reducere invaliditet og død hos op mod 1000 personer hvert år. Innovationsfonden investerer 15,2 millioner kroner i projektet med navn DETECT-AI.
Dansk-japansk kvanteteknologi baner vejen for fremtidens medicin3.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Erfaren kvantesoftware-virksomhed skal bringe dansk kvantecomputer forrest i feltet inden for kemiske beregninger i nyt projekt, som Innovationsfonden støtter med 19 millioner kroner.
Innovationsfonden præsenterer nye Innowomen26.2.2025 09:28:59 CET | Pressemeddelelse
Innovationsfonden har udpeget fire nye kvindelige rollemodeller inden for forskning og iværksætteri, der fremover bliver en del af fondens Innowomen-initiativ. Med fokus på bæredygtighed, sundhed, cybersikkerhed og rumteknologi arbejder de fire Innowomen hver især med udvikling af innovative løsninger inden for områder, der adresserer nogle af tidens største globale udfordringer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum