Nyt projekt skal udvikle metoder til at prioritere grundvandsbeskyttelse i den danske arealomlægning
Et nyt forskningsprojekt skal i løbet af de kommende fire år udvikle metoder, der gør det både bedre og mere omkostningseffektivt at sikre nødvendig viden til grundvandsbeskyttelse i den fremtidige arealomlægning. Metoderne involverer blandt andet brug af droner og skal testes på Samsø. Innovationsfonden investerer 26 mio. kr. i projektet, der har et samlet budget på 35 mio. kr.

- Vi vil udvikle og integrere forskellige tekniske og forskningsmæssige metoder og skabe et nyt vidensgrundlag for at sammentænke grundvandsbeskyttelse med beskyttelsen af det øvrige vandmiljø, biodiversitet, menneskers sundhed og klimaet ud fra en miljøøkonomisk synsvinkel.
Sådan forklarer Birgitte Hansen, professor i Afdelingen for Geokemi ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), om formålet med det nye forskningsprojekt ’Groundwater Protection in a Changing Landscape’ (PROTECT), som hun er projektleder på.
I projektet vil forskere udvikle modeller, der skal integrere detaljeret geologisk, hydrologisk og geokemisk viden om Danmarks grundvandsmagasiner, for at sikre bedre indsigt i udbredelsen og varigheden af uønskede kemiske stoffer i grundvandet.
Kortlægning af undergrunden med drone
Centralt i projektet er også udvikling af en ny geofysisk metode, som fra en drone skal kunne kortlægge grundvandsmagasiners udstrækning og karakter i store områder.
- Medudviklingen af det nye fuldt luftbårne dronebaserede TEM-system, som sender elektromagnetiske impulser ned i jorden, kan vi indsamle højopløselige data i store områder hele året rundt, der kan hjælpe os med at kortlægge undergrunden på en omkostningseffektiv måde, siger Birgitte Hansen.
Forskningsprojektet PROTECT skal teste og udvikle metoderne på Samsø i løbet af projektets forløb i 2025-2029 i samarbejde med myndigheder og interessenter. Metoder og analyser vil blive opskaleret til nationalt niveau.
Forventningen er, at projektet kan levere nødvendig viden og metoder, der skal hjælpe med at indfri nogle af målene i den grønne omstilling, blandt andre hvad angår reduktion af kvælstofudledning til vandmiljøet og drikkevandsbeskyttelse mod uønskede kemiske stoffer til gavn for miljø og folkesundhed. Samtidig er der et stort potentiale for anvendelse af metoderne internationalt.
FAKTA
Projektet har fået titlen ’Groundwater Protection in a Changing Landscape’, der forkortes PROTECT, og har et samlet budget på 35 mio. kr. hvoraf 26 mio. kr. er modtaget i støtte fra Innovationsfonden.
PROTECT er et samarbejde mellem ni partnere:
- De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
- Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet
- SDU Dronecenter, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Syddansk Universitet
- Grundvandskortlægning, Miljøstyrelsen
- Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
- Institut for Geoscience, Aarhus Universitet
- Samsø Kommune
- Region Midtjylland
- SkyTEM
Kontakter
Line SkouboePresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:61905039line.skouboe@innofond.dkBirgitte HansenProfessor i vandkvalitetAfdeling for Geokemi, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)
Tlf:20 55 52 45bgh@geus.dkOm Innovationsfonden
Innovationsfonden accelererer forskning og innovation til løsninger, der styrker det danske samfunds konkurrenceevne og bæredygtighed.
Følg pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Innovationsfonden
Dansk forskning skal bane vej for ny behandling af HPV-relateret kræft26.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forsknings- og innovationsprojekt skal bane vejen for klinisk afprøvning af ny medicin til behandling af HPV-associeret hoved-hals-kræft. Innovationsfonden investerer knap 29 mio. kr. i ORCHID-projektet, der skal føre til bedre overlevelse og færre bivirkninger for patienter.
Danske forskere og virksomheder vil kvantesikre fremtidens cybersikkerhed19.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Innovationsfonden investerer 25,9 mio. kr. i et nyt banebrydende kvanteteknologisk projekt, designet til at udvikle verdensførende teknologi inden for fremtidssikret databeskyttelse. Målet er et skalerbart markedsklart system, der kan integreres direkte i det eksisterende telekommunikationsnetværk og beskytte kritisk digital infrastruktur mod fremtidens cyberangreb.
Live dataovervågning af larveproduktion vil revolutionere insektopdræt16.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Insektproduktionssektoren er en hastigt voksende industri, men produktionseffektiviteten og skalerbarheden er udfordret. Et nyt forskningsprojekt vil udvikle smarte overvågnings- og realtidsanalysesystemer til produktion af sort soldaterfluelarver. Innovationsfonden har investeret 6 millioner kroner i projektet.
Verdens første Hepatitis C-vaccine på vej2.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt dansk forskningsprojekt vil udvikle verdens første vaccine mod hepatitis C-virus, der hvert år inficerer én million mennesker. En effektiv vaccine er essentiel for at nå WHO’s mål om at eliminere leverbetændelse forårsaget af virus. Innovationsfonden investerer 15,7 millioner kroner i projektet.
Banebrydende forskning i genredigering af stamceller skal give håb til patienter med medfødte immundefekter26.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle nye, effektive behandlingsmuligheder for patienter med sjældne og livstruende immunsygdomme. Innovationsfonden investerer 24,6 millioner kroner i projektet GENESCURE, som er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum