Har du tjek på dine blomster og frø?
Havesæsonen er skudt i gang, og det er blevet den tid på året, hvor mange finder frø, løg og stiklinger frem til haven. Handler man frø og planter på internettet eller i udlandet, er det dog vigtigt at sikre, frø og planter har papirerne i orden, inden man køber og planter løs i have, hæk og hængekrukker.

Der er noget i luften! Foråret er kommet, og selvom vejret kan være lunefuldt, så er forårets start for mange haveejere og altankassebesiddere også tiden til at få jord under neglene og plante frø og løg. Inden man dog slår sig løs mellem spirende påskeliljer og udsprungen vintergæk, er det vigtigt, at man har styr på, hvilke frø og løg man stopper i mulden. Hvert år må Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, i samarbejde med Toldstyrelsen, nemlig konfiskere og destruere løg, frø og planter, der ikke overholder importreglerne.
Det sker for at passe på den danske natur, da frø, løg og stiklinger fra udlandet potentielt kan indeholde uønskede biller og plantesygdomme, der kan forårsage enorm skade på den danske flora.
”Det kan være umuligt at se på en plante eller frø, at de er bosted for uønskede skadedyr eller plantesygdomme, da ikke alle skadegørere efterlader synlige skader og spor. Vi råder derfor borgere til, at de ikke tager frø, planter eller planteprodukter – uden plantesundhedscertifikat - med hjem fra rejser i udlandet og ligeledes, hvis de køber frø eller planter, der er produceret uden for EU, husker at sikrer, at gevæksterne har plantepasset i orden”, fortæller kontorchef for Planter & Biosikkerhed i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Kristine Riskær.
Med EU’s plantesundhedsforordning fra 2019 har der i hele EU været regler om, at alle frø, planter, frugt og grøntsager skal have et såkaldt plantesundhedscertifikat, hvis de skal tages lovligt med hjem fra lande uden for EU. Forordningen etablerede således et regionalt territorie for at beskytte EU’s planteproduktion, natur, skove mm.
Plantesundhedscertifikatet sikrer, at alle planter og planteprodukter har været igennem et sundhedstjek i eksportlandet, før private og virksomheder kan tage dem med ind i EU.
Der er anmeldepligt til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, hvis du har mistanke om skadelige sygdomme og insekter på frø og planter. Får du mistanke om, at du har fundet alvorlige skadedyr eller plantesygdomme i dine planter, frugter og grøntsager, skal du gøre følgende:
- Tage et foto af insektet, planten, frugten eller grøntsagen. Inkludér eventuelt en mønt, en nøgle el.lign. i billedet, så det er nemt at se størrelsesforholdet.
- Gemme insektet, planten, frugten eller grøntsagen hvis muligt, så den kan afhentes af Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
- Anmelde fundet til Landbrugs- og Fiskeristyrelsen på www.plantesundhed.dk. Her skal du uploade billeder, oplyse om adresse, dato, navn og andre forhold.
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)
Tlf:72 18 58 05Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Plantekontrollen siger ryg og rejs til ubudne gæster1.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Skal du rejse udenfor EU i løbet af sommeren – og vil du vide mere om, hvordan du undgår at komme til at tage skadelige biller som den asiatiske citrus træbuk og alvorlige plantesygdomme som bakterien Xylella fastidiosa med hjem i kufferten? Så tag en snak med Landbrugs- og Fiskeristyrelsens plantesundhedsfolk, når de den 3. og 4. juli lægger vejen forbi lufthavnene i Billund og Kastrup.
Fremtidens fødevarer får massiv millionindsprøjtning26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
15 projekter har i denne uge fået besked om, at de har fået tilsagn om millionstøtte. Samlet er der delt 101 millioner kroner ud til projekter, som vil alt lige fra at styrke malkekoens og kyllingens dyrevelfærd, til projekter der vil udvikle en ny plantebaseret proteindrik til sundhedssektoren eller bruge det lille insekt guldøjer til at bekæmpe bladlus og dermed mindske brugen af pesticider.
115 millioner til grønne fødevareprojekter kan nu søges16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidder du med en genial idé til, hvordan den danske fødevaresektor kan blive grønnere? Så er der 115 millioner gode grunde til at læse med her. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram åbner den 13. juni 2025 en ny ansøgningsrunde med en pulje på 115 millioner kroner til grønne projekter.
I dag fejrer vi kartoflen i hele verdenen!30.5.2025 01:00:00 CEST | Pressemeddelelse
30. maj er international kartoffeldag. Dagen er udpeget af FN for at hylde kartoflen, der har enorm betydning for hele verdenens fødevaresikkerhed, bæredygtighed og kultur. I Danmark dyrkede vi sidste år kartofler på et areal, der var større end hele Bornholm.
Ulovligt fiskeri stoppet: Fiskerikontrollører konfiskerer 20 ulovlige åleruser29.5.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskerikontrollen har været på kontrol i de sydsjællandske farvande, hvor der blev sat en stopper for ulovligt ålefiskeri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum