Påsken gør ikke sorgen mindre – men stilheden kan gøre den værre
Når Danmark går på ferie og samles til påskefrokoster, føler mange sorgramte sig mere alene end nogensinde. Påsken er en usynlig sorgtid – og netop derfor skal vi turde tale om det, lyder opfordringen fra Det Nationale Sorgcenter, der bruger påsken som anledning til at lancerer nye ansigter på deres ‘Tal om det’-kampagne.

For de fleste betyder påsken lysere dage, påskeæg og samvær. For mennesker i sorg er det en højtid med et ekko af tomme stole og dybt savn. Men påsken rummer en særlig smerte – for i modsætning til julen, er det de færreste, der taler om, at påsken også kan være svær.
"Vi ser det hvert år: I julen er der en bredere bevidsthed om, at nogle har det svært. Men i påsken går mange sorgramte under radaren. Det bliver mere ensomt – for sorgen stopper ikke, bare fordi andre holder fri," siger Preben Engelbrekt, direktør i Det Nationale Sorgcenter.
Påskens stille sorg – og berøringsangsten
Det Nationale Sorgcenter står bag kampagnen “Tal om det”, der sidste år satte ord på det, mange tænker: At vi i Danmark har svært ved at tale om sorg. En Gallupundersøgelse fra 2023 viser, at 63 procent af danskerne oplever sorg som et tabu, og næsten halvdelen finder det svært at tale med mennesker, der har mistet.
"Berøringsangsten betyder, at mennesker i sorg ofte bliver ladt i stikken. Ikke fordi deres omgivelser ikke vil dem det godt – men fordi mange simpelthen ikke ved, hvad de skal sige eller gøre. Og i påsken er det særligt tydeligt" forklarer Preben Engelbrekt.
Og det har konsekvenser.
Op mod 34.000 danskere udvikler hvert år en behandlingskrævende sorg. For nogle bliver det starten på et liv med psykisk mistrivsel, ensomhed, misbrug – og øget risiko for sygdom og selvmord. Det gælder især ældre mænd, unge efterladte og pårørende til alvorlig syge.
Vi skal stadig blive bedre til at tale om det
Det Nationale Sorgcenter har besluttet sig for at genlancere kampagnen med nye ansigter, der viser, at danskerne stadig skal blive bedre til at tale om sorgen. De tre nye ansigter er Andreas, Charlotte og Lasse, der alle tre har haft sorgen tæt ind på kroppen, og nu står frem med deres historier og ansigter. Kampagnen kommer til at køre hele året og i hele landet.
Et lille “jeg tænker på dig” kan gøre en forskel
Påsken er derfor et oplagt tidspunkt til at sætte fokus på den samtale, alt for mange undgår. Ikke med store ord eller terapeutiske ambitioner – men med nærvær, nysgerrighed og små handlinger.
"Vi skal turde række ud – også selvom vi ikke har de perfekte ord. En sms, en invitation, et ’hvordan har du det egentlig?’ gør en forskel. Sorgen skal hverken fikses eller løses. Den skal bare have lov til at være der," siger Preben Engelbrekt.
Han håber, at danskere i påsken vil huske, at glæde og sorg godt kan være i samme rum.
"Vi fejrer, at livet genopstår – men for nogle er det netop det, der gør savnet så stort. Lad os bruge højtiden til både at mindes og være til stede for dem, der bærer sorgen med sig," siger han.
En kulturforandring er nødvendig
“Tal om det”-kampagnen, der støttes af Sundhedsstyrelsen og AFA Decaux, vil også i år dukke op i byrummet og på sociale medier med nye ansigter – men med samme budskab: Sorg er en del af livet. Vi skal tale om det.
"Der er brug for en kulturforandring. Vores sorgkultur er hensygnet og vi mangler ritualer og sprog mv. Hvis vi bevæger os mod en mere levende sorgkultur, hvor vi i højere grad får mulighed for at tale om dem, som vi har mistet, bliver det lettere at være efterladt i Danmark” siger Preben Engelbrekt.
Kontakter
Claus FahrendorffKommunikations og Fundraisingchef
Tlf:+45 51 941 234cfa@sorgcenter.dkBilleder


Links
Om Det Nationale Sorgcenter
I Det Nationale Sorgcenter arbejder vi med forskning, viden, formidling og efteruddannelse til fagpersoner i hele landet. Og vi sætter sorg og død til debat i samfundet og overfor den brede befolkning for at mindske tabuiseringen.
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Sorgcenter
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Sorgcenter
Når tavsheden larmer: Mænd i sorg har brug for nye fællesskaber7.4.2025 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Bag om Søndagsklubben – et nyt initiativ for mænd, der har mistet
Små børn taler om døden3.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Små børn skal lære at tale om døden. Derfor udsender Det Nationale Sorgcenter nu ”Knirkekufferten” til landets daginstitutioner. Indholdet i kufferten skal hjælpe personalet med at tage de nødvendige samtaler med børnene.
Sorg udfordrer danskerne2.5.2024 05:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Knap to ud af tre danskere oplever, at sorg er et stort tabu i Danmark, og mange synes, det er svært at tale med mennesker i sorg. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Det Nationale Sorgcenter. Tabuet rammer danskernes sundhed, og derfor vil organisationen med kampagnen ’Tal om det’ bane vejen for en mere åben dialog om sorg i vores samfund.
Mads Koch Hansen ny bestyrelses-formand for Det Nationale Sorgcenter2.4.2024 11:17:44 CEST | Pressemeddelelse
Det er en særdeles erfaren og afholdt leder indenfor sundhedsvæsenet, der med Mads Koch Hansen kommer til at stå i spidsen for Det Nationale Sorgcenter. Mads Koch Hansen håber, at han som bestyrelsesformand kan være med til sætte større fokus på udfordringerne med de mange sorgramte, som sundhedsvæsnet møder.
Bedre hjælp til forældre, som har mistet et barn16.1.2024 09:47:46 CET | Pressemeddelelse
Landsforeningen Mistet Barn og Det Nationale Sorgcenter går nu sammen om at styrke indsatsen og hjælpen til forældre, der har mistet et barn. Med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond på 6,4 millioner kroner bliver det muligt for de to organisationer mere systematisk at tilbyde bedre hjælp til flere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum