Når tavsheden larmer: Mænd i sorg har brug for nye fællesskaber
Bag om Søndagsklubben – et nyt initiativ for mænd, der har mistet

For Hans blev stilheden det sværeste. Da hans hustru gennem 38 år døde, var det ikke kun tabet af hende han elskede, men også tabet af en fælles hverdag, der gjorde ondt.
“Jeg savnede en hånd i min venstre hånd,” siger han stille. “Det var Kirstens hånd. Hun var den, der tog ordet, når vi kom ind i et rum. Hun styrede samtalerne, opvasken, lagde tøjet sammen. Jeg opdagede først, hvor meget jeg havde været en del af noget – da jeg ikke længere var det.”
Hans er én af de første frivillige i Søndagsklubben, Det Nationale Sorgcenters nye initiativ for mænd over 65 år, der har mistet en partner. Klubben starter op i både Vejle og København i begyndelsen af maj og skal samle mænd til frokost, samvær og aktiviteter hver anden søndag.
Mere end en sorggruppe
Søndagsklubben er ikke en traditionel sorggruppe, men et fællesskab, hvor mænd kan mødes om noget konkret og meningsfuldt – at lave mad, gå en tur, se en film. Det er frivillige mænd, der selv har mistet, som står for de første møder og hjælper med at sætte rammen.
“Det handler ikke om terapi,” siger Hans. “Det handler om at være i samme rum som andre, der forstår. Og mærke, at man ikke er alene.”
Et fællesskab i opstart – Hans står klar i Vejle
I København har allerede fire mænd meldt sig som frivillige til Søndagsklubben. I Vejle er Hans foreløbigt den eneste. Men det får ham ikke til at tøve.
“Det viser bare, hvor vigtigt det er,” siger han. “Vi ved, at mange mænd sidder alene med sorgen – og jeg håber, nogen har lyst til at være med. Man behøver ikke kunne alt – bare man har lyst til at gøre en forskel.”
Det Nationale Sorgcenter støtter op med lokaler, budget og faglig sparring. De frivillige står for at planlægge møderne, men det er deltagerne, der fylder Søndagsklubben med liv.
Vil du være med?
Sorgcenteret søger nu både deltagere og frivillige i Vejle og København. Man kan være med som frivillig, hvis man er 50+, har mistet og har lyst til at skabe et trygt fællesskab. Som deltager møder man blot op – og er med i det omfang, man har overskud til.
Hans tøver ikke med at opfordre andre til at melde sig:
“Det handler ikke om at være stærk. Det handler om ikke at stå alene.”
FAKTA: SØNDAGSKLUBBEN
-
Søndagsklubben er for mænd 65+ år, der har mistet en partner
-
Mødes hver anden søndag i ulige uger i Vejle og København
-
Frivillige mænd 50+ med egne tab planlægger møderne
-
Deltagelse er gratis
-
Første møde er planlagt til begyndelsen af maj 2025
Kontaktoplysninger:
📧 klubbenvejle@sorgcenter.dk eller klubbenkbh@sorgcenter.dk
Kontakter
Claus FahrendorffKommunikations og Fundraisingchef
Tlf:+45 51 941 234cfa@sorgcenter.dkBilleder


Links
Om Det Nationale Sorgcenter
I Det Nationale Sorgcenter arbejder vi med forskning, viden, formidling og efteruddannelse til fagpersoner i hele landet. Og vi sætter sorg og død til debat i samfundet og overfor den brede befolkning for at mindske tabuiseringen.
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Sorgcenter
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Sorgcenter
Forestil dig at stå uden en mor og far: Mange unge efterladte mangler en fortrolig voksen27.5.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år mister ca. 4.900 børn og unge en forælder. Det er mange tusinde børn og unge, som står tilbage med en følelse af tomhed, usikkerhed og ensomhed. Det er ikke kun en dyb sorg, der rammer dem – det er også savnet af en tryg voksen.
Børn og unge i sorg får markante ambassadører fra dansk cykelsport8.5.2025 11:08:45 CEST | Pressemeddelelse
Fire markante profiler fra dansk cykelsport har meldt sig som ambassadører for Det Nationale Sorgcenters velgørenhedscykelhold, Team Børn, Unge & Sorg. Michael Mørkøv, Andreas Kron samt Lasse og Julie Norman Leth støtter op om velgørenhedsprojektet.
Påsken gør ikke sorgen mindre – men stilheden kan gøre den værre16.4.2025 11:37:12 CEST | Pressemeddelelse
Når Danmark går på ferie og samles til påskefrokoster, føler mange sorgramte sig mere alene end nogensinde. Påsken er en usynlig sorgtid – og netop derfor skal vi turde tale om det, lyder opfordringen fra Det Nationale Sorgcenter, der bruger påsken som anledning til at lancerer nye ansigter på deres ‘Tal om det’-kampagne.
Små børn taler om døden3.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Små børn skal lære at tale om døden. Derfor udsender Det Nationale Sorgcenter nu ”Knirkekufferten” til landets daginstitutioner. Indholdet i kufferten skal hjælpe personalet med at tage de nødvendige samtaler med børnene.
Sorg udfordrer danskerne2.5.2024 05:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Knap to ud af tre danskere oplever, at sorg er et stort tabu i Danmark, og mange synes, det er svært at tale med mennesker i sorg. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Det Nationale Sorgcenter. Tabuet rammer danskernes sundhed, og derfor vil organisationen med kampagnen ’Tal om det’ bane vejen for en mere åben dialog om sorg i vores samfund.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum