Ny patenteret ultralydsteknologi giver markant forbedrede tørringsprocesser i emballageindustrien
Teknologisk Institut har udviklet en ny teknologi, der sikrer en hurtigere, mere energieffektiv og mindre miljøbelastende tørring af emballagebeholdere. Teknologien, som er under patentering, kan bruges til både flasker, dåser, krukker og rør.

Eksperterne i plast og emballage på Teknologisk Institut er ved at indhente patent på en ny teknologi, der kan accelerere tørringsprocessen for beholdere med snævre åbninger. Teknologien kan anvendes på en række materialer, bl.a. papirfiber, glas, plast og aluminium, og den lever op til de stigende krav fra emballageindustrien om mindre miljøbelastende og mere energieffektive produktionsmetoder.
Tørringsteknologien er særligt velegnet til emballageproducenter samt til virksomheder inden for fødevare-, farmaceutisk- og kemisk industri, hvor hurtig og effektiv tørring er afgørende for produktionen.
For eksempel sikrer metoden en hurtig tørring af flydende antikorrosive belægninger på indersiden af aluminiumsdåser til fx øl og læskedrikke. Plastbeholdere tørres ligeledes hurtigt, og her undgår man risikoen for deformation. Ved glasflasker opnår man en effektiv fugtfjernelse uden at påvirke glassets mekaniske egenskaber, og endelig er løsningen er ideel til tørring af vådstøbte papirfiberflasker med indvendige coatings.
Markant hurtigere tørring
Teknologien, der er under patentansøgning, kombinerer kraftige ultralydsbølger med en avanceret pneumatisk luftstrøm – en såkaldt Venturi-effekt – som tilsammen skaber en effektiv tørringsløsning, hvor fugt suges ud fra beholderens indre og erstattes med tør luft.
Med denne nye teknologi bliver tørretiden mindst fire gange kortere sammenlignet med traditionelle tørringsmetoder, og vel at mærke uden at gå på kompromis med kvaliteten. Desuden sikrer processen en ensartet og skånsom tørring - selv for komplekse vægge og materialer – og der er ingen risiko for skader eller deformation.
- Vores teknologi gør det muligt for emballageproducenter at optimere deres produktion ved både at spare tid og energi, Det er et væsentligt skridt i bestræbelserne på at reducere miljøbelastningen fra emballageproduktion og samtidig sikre en høj kvalitet i de færdige produkter, lyder det fra Alexander Leo Bardenstein, specialist i innovative emballageløsninger og forretningsleder på Teknologisk Institut.
Energieffektivt bidrag
Ud over at forkorte tørretiden reducerer teknologien energiforbruget markant, især når den kombineres med termiske metoder som konvektiv opvarmning, infrarød opvarmning eller mikrobølgeopvarmning. Dette gør ikke blot produktionsprocessen mere effektiv – det mindsker også miljøpåvirkningen.
- Vi ser denne teknologi som en vigtig milepæl for emballageindustrien. Vores mål har været at hjælpe emballageproducenter med at opnå større fleksibilitet, færre produktionsflaskehalse og en højere produktivitet, og nu skal vi bidrage med den nødvendige rådgivning, så teknologien nemt kan integreres direkte i eksisterende produktionslinjer, lyder det afsluttende fra Alexander Leo Bardenstein.
Opfindelsen er beskyttet fra det tidspunkt, hvor patentansøgningen blev indleveret. For at sikre international beskyttelse er der også indsendt en ansøgning, som giver prioritet i en lang række lande og mulighed for at videreudvikle og vurdere opfindelsen, inden der træffes endelige beslutninger om nationale rettigheder.
Kontakter
Forretningsleder Alexander Leo Bardenstein, Teknologisk Institut, mobil 7220 2238, alb@teknologisk.dk
Billeder


Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget22.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum