Tænketanken CONCITO

På Lolland skaber unge grønne fællesskaber

Del

Klimahandling og fællesskab går hånd i hånd – nu deler GRO SELV 10 anbefalinger til, hvordan flere kan skabe meningsfulde initiativer med bæredygtighed i centrum. I Maribo har unge kombineret musik, genbrug og upcycling for at inspirere til klimahandling.

Maribo er blot ét eksempel på, hvordan unge over hele landet har skabt fællesskaber omkring bæredygtige aktiviteter.
Maribo er blot ét eksempel på, hvordan unge over hele landet har skabt fællesskaber omkring bæredygtige aktiviteter.

I Maribo afholdt byens unge i sensommeren 2024 musikfestivalen NÆRVÆR. Festivalens tema var håb, fremtid og bæredygtighed. Der blev skrevet kærlighedsbreve til fremtiden, byttet og upcyclet tøj med den japanske sashiko teknik og hjemmelavet linoleumstryk. Det bæredygtige aspekt var også afspejlet på selve festivalpladsen, som blev opbygget af genbrugsmaterialer i samarbejde med FGU. Pynten blev ligeledes skabt af genbrugsmaterialer, hvor alt fra gamle cd’er til kapsler og restgarn blev brugt til at udsmykke området og gøre det festligt. På den måde viste de lokale unge, hvordan man på nye, kreative måder kunne gøre klimahandling inspirerende, håndgribelig og sjov. Arrangementet blev til i samarbejde med GRO SELV, der er et åbent fællesskab af unge, der eksperimenterer med at gøre bæredygtighed mere virkeligt og praktisk.

“Det er vigtigt at have fokus på klima, bæredygtighed og håb, fordi det er vores fremtid. Det har for mig personligt sat rigtig meget fokus på hvor meget vi kan gøre og hvor nemt det faktisk er at blive så meget grønnere. Det giver én en følelse af at være en del af verden og ikke bare er tilskuer til at den bliver ødelagt,” siger Gaia som er en af arrangørerne bag NÆRVÆR Festival.

Klimahandling skabes i fællesskab 

Maribo er blot ét eksempel på, hvordan unge over hele landet har skabt fællesskaber omkring bæredygtige aktiviteter. Fra sanketure og madfællesskaber til håndværksworkshops og naturcroquis har unge vist, at klimahandling ikke kun er en nødvendighed – det kan også være meningsfuldt, kreativt og sjovt.

De sidste tre år har vi i GRO SELV haft fokus på at støtte lokale fællesskaber i mindre byer og hjælpe dem med at inkorporere bæredygtige principper i deres aktiviteter. Her har vi udforsket, hvordan klima kan understøtte alt fra kunst og sport til kultur og festivaler,” siger Asta Højberg, som er projektmedarbejder i GRO SELV.

Fordi arrangementerne ofte er udsprunget af eksisterende fællesskaber og interesser, har de ikke kun tiltrukket dem, der i forvejen brænder for klima, men også nye deltagere, som har fundet glæde i at engagere sig på deres egen måde.

10 anbefalinger til at få klimahandling til at gro

Baseret på over 10 års erfaringer har GRO SELV udviklet 10 anbefalinger til, hvordan man kan skabe meningsfulde fællesskaber, hvor klima og bæredygtighed bliver en naturlig del af aktiviteterne:

  1. Lad hensyn til klima og miljø danne grobund for det, I skaber.
  2. Gør klimahandling håndgribelig og relaterbar.
  3. Præsenter det grønne som en selvfølgelighed.
  4. Skab plads til alle.
  5. Samarbejd med dem omkring jer – forandring sker i fællesskab.
  6. Faciliter medbestemmelse og samskabelse med og blandt unge.
  7. Skab gode rammer for samarbejdet og planlægningsprocessen.
  8. Gør rammerne grønne – integrer genbrug i planlægningen.
  9. Rodfæst nye vaner – gentagelse skaber genkendelighed.
  10. Brug visuel kommunikation og æstetiske udtryk til at vække nysgerrighed og skabe spejling.

Disse anbefalinger tager afsæt i erfaringer fra en lang række initiativer, hvor unge har skabt engagerende og meningsfulde fællesskaber med klima og bæredygtighed i centrum. Erfaringen er, at når klimahandling bliver konkret og relaterbar, bliver det lettere for flere at tage del i den. Og når bæredygtighed integreres naturligt i eksisterende fællesskaber og aktiviteter, skaber det grobund for varige forandringer.

Anbefalingerne skal ses som et redskab til at inspirere flere til at tage initiativ og skabe grønne fællesskaber, der både engagerer bredt og efterlader et positivt aftryk på lokalsamfundet.

Lad klimaengagement gro i dit lokalsamfund

De mange initiativer viser, at bæredygtige fællesskaber kan vokse frem overalt – i kulturhuse, idrætsforeninger, museer og lokale fællesskaber.

“I en tid, hvor klimakrisen er en af de største udfordringer, vi står over for, er det afgørende, at vi alle bidrager aktivt til løsningerne. Ingen enkelt løsning kan stå alene – i stedet skal initiativer spire frem og slå rod i lokalsamfund, fællesskaber og daglige praksisser. Forandring sker ikke kun gennem store politiske beslutninger, men også i det små, dér hvor vi bor, lever og mødes,” siger Asta Højberg.

Ligesom unge i Maribo eksperimenterede med hvordan klima og bæredygtighed kan integreres i en festival, kan klimahandling tage form på utallige måder. Måske begynder det med en idé over en kop kaffe, et fælles projekt i boligforeningen eller en ny tradition i den lokale sportsklub. 

Så hvad end du er en del af en forening, en institution eller blot en gruppe venner med en god idé – find sammen, skab noget meningsfuldt, og lad klimahandling gro i dit lokalmiljø. 

GRO SELV er en del af Danmarks grønne tænketank CONCITO. I over 10 år har GRO SELV arbejdet med at understøtte unge mennesker i at udvikle, afprøve og facilitere arrangementer, der skaber opmærksomhed, viden og fællesskab omkring bæredygtighed – en del af dette har været at indgå samarbejder med forskellige organisationer, institutioner, kulturaktører og unge mennesker i Skagen, Frederikshavn, Thisted, Aalborg, Kolding, Esbjerg, Odense, Køge, Helsingør og Maribo.

GRO SELV har siden 2016 faciliteret og udviklet over 500 workshops, hvor mere end 25.000 unge har været involveret. Projektet har desuden et outreach på over 3 millioner via digitale platforme.  Den nuværende projektperiode løber indtil 1. maj 2025 hvor projektets erfaringer og viden sættes i spil gennem nye projekter og partnerskaber.

Mere information om projektet kan fås ved at kontakte Asta Enevold Højberg på ah@concito.dk

GRO SELV er støttet af Tuborgfondet.

Kontakter

Links

Om Tænketanken CONCITO

Danmarks grønne tænketank CONCITO er en uafhængig videnspartner for beslutningstagere på tværs af det danske samfund – politikere, erhvervsliv, den akademiske verden og civilsamfundet.

CONCITOs formål er at omsætte relevant viden til klimahandling og derved accelerere den grønne omstilling både i Danmark og internationalt. 

Følg pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tænketanken CONCITO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye