Nu skal kæmpebjørnekloen bekæmpes
Foråret er over os, og det betyder, at det igen er tid til at tage kampen op mod kæmpebjørnekloen – inden den når at blomstre og smide frø i løbet af sommeren.

De grønne spirer pibler frem, og naturen står snart i fuldt flor. Men det gælder desværre også kæmpebjørnekloen – en invasiv plante, som ikke bare skader vores natur, men også kan være direkte farlig for mennesker.
– Kæmpebjørneklo hører ikke hjemme i den danske natur. Den vokser voldsomt, spreder sig hurtigt og skubber andre planter væk. Samtidig er den kendt for sin farlige plantesaft, som i sollys kan give alvorlige forbrændinger på huden, fortæller Michael Schillig, miljømedarbejder i Tønder Kommune.
Fælles ansvar – privat og offentligt
Siden 2008 har Tønder Kommune haft en indsatsplan for bekæmpelse af kæmpebjørneklo. Planen gælder både kommunale og private arealer og har til formål at forhindre, at planten breder sig yderligere – og gerne helt fjernes på sigt.
Som grundejer har man pligt til at bekæmpe planten på egen jord. Kommunen står for indsatsen på de offentlige arealer – og det er netop nu i foråret, at arbejdet skal gøres.
– Mange glemmer desværre, at planten skal bekæmpes hvert eneste år. Man skal være vedholdende – i op til 10 år – og når man det ikke inden frøsætning, så starter tiden forfra, forklarer Michael Schillig.
Brug for råd?
Hvis du har problemer med kæmpebjørnekloen, kan du finde vejledning og gode råd til bekæmpelsen på Miljøstyrelsens hjemmeside.
Og skulle du opdage planten på kommunale arealer, så hører vi meget gerne fra dig. Du kan ringe til Michael Schillig fra Tønder Kommune på mobil: 29 70 54 43.
Fakta om kæmpebjørneklo:
Kæmpebjørneklo er den eneste invasive planteart, som er omfattet af lovgivning om bekæmpelse.
Kommuner kan udarbejde indsatsplaner og pålægge grundejere at bekæmpe planten i henhold til planen.
I Tønder Kommune går den første bekæmpelsesrunde i gang omkring den 10. maj, og anden runde følger omkring 1. juli.
Kontakter
Michael SchilligMiljømedarbejder
Tlf:29 70 54 43misc@toender.dkFølg pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Tønder Kommune klar til dialog med lodsejere om lavbundsprojekter3.7.2025 13:45:23 CEST | Pressemeddelelse
Tønder Kommune er nu klar til at tage næste skridt i arbejdet med den grønne trepart. Efter et intensivt forarbejde er kommunen i samarbejde med den Lokale Lokale Trepartsgruppe (LLT) klar til at tage en snak med lodsejerne om indsatsen. Der er identificeret flere områder, der har potentiale til at blive kollektive lavbundsprojekter i forskellige størrelser og skalaer. Arbejdet sker som led i den nationale Grønne Trepart, hvor målet er at nedbringe landbrugets CO2-udledninger, forbedre den økologiske tilstand i kystvande og skabe mere sammenhængende natur.
Måltidsglæde på menuen i Toftlund26.6.2025 16:06:24 CEST | Pressemeddelelse
Fællesskab og livskvalitet for mennesker med synkebesvær trækker opmærksomhed fra politikere, eksperter og presse til Tønder Kommune.
Nu er der hjælp at hente for pårørende til psykisk sårbare i Tønder Kommune24.6.2025 10:38:41 CEST | Pressemeddelelse
Ny pårørendevejleder skal støtte og guide pårørende i en svær hverdag.
Hurtig indsats mod olieforurening: Oprensning i gang på Rømø12.6.2025 19:54:46 CEST | Pressemeddelelse
To traktorer med strandrensere arbejder i disse timer intenst på Lakolk Strand for at fjerne de olieperler, som tidligere på dagen blev konstateret på kysten.
Olie på Rømø – strandene er afspærret12.6.2025 13:27:51 CEST | Pressemeddelelse
Der er konstateret olieforurening langs stranden fra Lakolk og hele vejen ned til sydspidsen af Rømø. Det er små olieklumper, der ligger i plamager tæt ved vandkanten.Derfor er strandene i området lige nu spærret – og badning er forbudt. Beredskabet er på stedet og samarbejder tæt med politiet, Beredskabsstyrelsen og Miljøstyrelsen. Vi holder øje med situationen og gør, hvad vi kan for at begrænse skaderne. Vi opfordrer alle til at respektere afspærringerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum