Erhvervsskoler løfter opgaven: Afskaffelse af VE-godkendelsesordningen
Den grønne omstilling er nået langt, og varmepumper, biomassekedler og solcelleanlæg er efterhånden blevet hvermandseje. Erhvervsuddannelserne er fulgt med og giver de nødvendige kompetencer til montører og installatører. Det foreslås derfor at nedlægge VE-godkendelsesordningen, da der ikke længere vurderes at være behov for ordningen.
På erhvervsuddannelserne til elektriker, vvs-energi samt køletekniker bliver der i dag undervist tilstrækkeligt i de energiteknologiske kompetencer, til at de faglærte kan opnå færdigheder til at installere små anlæg inden for vedvarende energi, fx varmepumper og solcelleanlæg.
Energistyrelsen vurderer, at EU-kravene til uddannelse og kompetencer bliver opfyldt via de eksisterende uddannelsesordninger, og at der derfor ikke længere er behov for den særskilte godkendelsesordning for montører og installatører af små anlæg inden for vedvarende energi – kendt som VE-godkendelsesordningen.
Det foreslås derfor at nedlægge VE-godkendelsesordningen pr. 1. juli 2025. Energistyrelsen sender i dag ophævelse af bekendtgørelsen herom i offentlig høring.
Frivillig godkendelsesordning
VE-godkendelsesordningen er en frivillig godkendelsesordning, der blev indført for at sikre, at installatører og montører af små anlæg inden for vedvarende energi såsom varmepumper, solceller, solvarme, biomassekedler og -ovne har de nødvendige kompetencer til at forestå installationerne. Ordningen blev indført i 2013 for at efterleve et EU-krav.
Siden er der sket en markant udvikling i markedet. Teknologier inden for vedvarende energi er blevet mere modne, udbredte og en integreret del af samfundet, og erhvervsuddannelserne har tilpasset deres uddannelsesforløb hertil. Virksomhederne har ligeledes fået større erfaring med at installere anlæg inden for vedvarende energi i dag sammenlignet med 2013.
Ophævelsen af bekendtgørelsen om VE-godkendelsesordningen skal i offentlig høring. De berørte virksomheder og branchen er orienteret. Høringsmaterialet findes på Høringsportalen. Læs mere om VE-godkendelsesordningen på ens.dk
---
FAKTA
VE-godkendelsesordningen
- Der er i dag omkring 1.300 VE-godkendte virksomheder. VE-godkendelsesordningen administreres af Energistyrelsen. Private kontrolinstanser kontrollerer de VE-godkendte virksomheder, herunder bl.a. om betingelserne for opretholdelse af godkendelsen fortsat er til stede. Sikkerhedsstyrelsen fører tilsyn med kontrolinstanserne.
- Virksomheder skal i dag ansøge om VE-godkendelse inden for hvert forretningsområde (varmepumper, solceller, solvarme, biomassekedler og -ovne). Godkendelse inden for flere kategorier er mulig.
- Nedlæggelsen af ordningen vil medføre en besparelse for dansk erhvervsliv, da der ikke længere vil være en løbende udgift forbundet med opretholdelse af VE-godkendelse for virksomhederne, bl.a. omkostninger til løbende audit ved en kontrolinstans.
- Størstedelen af de VE-godkendte virksomheder er dog også autoriseret på andre områder, fx el og vvs, og disse virksomheder skal fortsat auditeres for den del, der vedrører denne autorisation, men ikke længere den del, der vedrører opretholdelse af VE-godkendelse.
-
Overgangsordning
- Det er i dag et krav for at få tilskud fra varmepumpepuljen, skrotningsordningen, bygningspuljen samt tilskudspuljen for energiforbedringer og digitale løsninger i kommunale og regionale bygninger, at der anvendes en VE-godkendt virksomhed til at udføre installationen af varmepumpen.
- Når VE-godkendelsesordningen nedlægges, vil der i stedet blive indført krav om at anvende en autoriseret installatørvirksomhed, der er registreret i Sikkerhedsstyrelsens autorisationsregister inden for forretningsområdet for el og vvs. I en overgangsperiode vil det fortsat være muligt at benytte en VE-godkendt virksomhed.
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Selskab får tilladelse til at undersøge muligheden for CO2-lagring ved Thorning11.4.2025 10:40:10 CEST | Pressemeddelelse
Selskabet Norne Thorning Storage ApS har fået tilladelse til at efterforske, om undergrunden i et område omkring Thorning i Midtjylland kan bruges til at lagre CO2. Hvis området er egnet, kan selskabet senere søge om tilladelse til at påbegynde lagringen.
Stor interesse for milliardpulje til CO₂-fangst og -lagring: 16 selskaber ønsker at søge26.3.2025 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der er 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO₂ i den nye CCS-pulje. For at kunne søge støtte skal ansøgerne først prækvalificeres. 16 selskaber har søgt, og Energistyrelsen går nu i gang med at vurdere ansøgningerne med henblik på at udvælge de 10, som får mulighed for at deltage i udbuddet.
Energistyrelsen offentliggør rapport om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind17.3.2025 12:14:26 CET | Nyhed
Energistyrelsen offentliggør en rapport og tilhørende resumé udarbejdet af Boston Consulting Group om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind.
Forbruget af kul fortsætter med at falde drastisk14.3.2025 06:03:02 CET | Pressemeddelelse
Kulforbruget i Danmark er faldet med godt 31 pct. i 2024 sammenlignet med året før. Det viser Energistyrelsens foreløbige energistatistik, der giver et samlet overblik over Danmarks energiproduktion og energiforbrug.
To selskaber vil lagre CO2 i de kystnære områder på havet7.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har modtaget to ansøgninger fra selskaber, der ønsker at undersøge muligheden for at lagre CO2 i undergrunden i de kystnære områder Inez, Lisa og Jammerbugt på havet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum