SU-fribeløbet hæves på ungdomsuddannelser
Elever på ungdomsuddannelser kan se frem til, at de fremover må tjene 1.100 kroner mere om måneden ved siden af deres SU. Det sker efter, at aftalekredsen bag SU-reformen bestående af regeringen, LA, KF og DF er blevet enige om at hæve fribeløbsgrænsen på ungdomsuddannelser.
Aftalekredsen bag SU-reformen er blevet enige om at bruge et provenu på 10 millioner kroner fra SU-reformen til at hæve fribeløbsgrænsen med 1.100 kroner månedligt for elever på ungdomsuddannelser fra 2027.
Fribeløbet dækker over det beløb, som elever må tjene ved siden af deres SU uden at skulle betale noget af deres SU tilbage. Et højere fribeløb giver derfor en større økonomisk fleksibilitet.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- At arbejde ved siden af sin uddannelse giver økonomisk frihed, og det er en god måde for unge at prøve kræfter med arbejdsmarkedet på. Jeg er derfor rigtig glad for, at elever på ungdomsuddannelser nu får endnu bedre muligheder for at arbejde under deres uddannelse eller i deres ferier, hvis det er det, de ønsker.
Uddannelsesordfører, Socialdemokratiet, Trine Bramsen siger:
- Det er godt, når unge har et studiejob. Det giver erfaringer og robusthed i forhold til at indgå på arbejdsmarkedet. Der skal selvsagt være balance mellem at passe studiet og et arbejde. Den balance skal aftalen afspejle.
Uddannelsesordfører, Venstre, Heidi Bank siger:
- I Venstre er vi rigtig glade for, at vi nu hæver fribeløbsgrænsen for elever på ungdomsuddannelser. For os er det vigtigt, at det altid kan betale sig at tage ansvar og yde en indsats – også mens man er under uddannelse. Med denne ændring giver vi unge bedre muligheder for at kombinere SU med et fritidsjob, og det styrker både deres økonomi og tilknytning til arbejdsmarkedet.
Uddannelsesordfører, Liberal Alliance, Sandra Elisabeth Skalvig siger:
- Studerende skal ikke straffes for at arbejde ved siden af deres studie. Derfor glæder vi os i Liberal Alliance over, at det nu er lykkedes os at hæve fribeløbsgrænsen for elever på ungdomsuddannelser, så det bliver muligt for dem at tjene 1.100 kroner mere hver måned. Det er et positivt skridt i den rigtige retning, hvor endemålet for os er en fuldstændig afskaffelse af fribeløbet, så studerende kan arbejde og tjene penge i det omfang, som de ønsker, og som giver mening for dem.
Fakta
- Aftalen om at hæve fribeløbet for elever på ungdomsuddannelser vil gælde fra og med indkomståret 2027.
- Fribeløbsgrænsen på ungdomsuddannelser er i dag 14.596 kroner pr. måned. Med forhøjelsen vil eleverne i gennemsnit kunne tjene 1.100 kroner mere hver måned før skat.
- En forhøjelse af den laveste SU-fribeløbsgrænse med 1.100 kr. (2025-niveau) i 2027 skønnes at medføre merudgifter på 10 mio. kr. årligt efter skat og tilbageløb. Forhøjelsen finansieres med den resterende del af rammen afsat til børn, unge og uddannelse med SU-reformen, der blev indgået af regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti i december 2023.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Minister godkender nye muligheder for at uddanne sig inden for cybersikkerhed og kunstig intelligens8.4.2025 13:33:06 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har godkendt 15 nye uddannelser fordelt over hele landet. Både danske og internationale studerende får nye muligheder for at uddanne sig – blandt andet inden for cybersikkerhed og kunstig intelligens.
Årlig prioritering på næsten 2 mia. kr. skal gøre det attraktivt for flere at uddanne sig til f.eks. pædagog, socialrådgiver eller datamatiker26.3.2025 12:33:21 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og DD, SF, LA, KF, EL, DF og ALT er enige om at hæve kvaliteten af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser, så flere får lyst til at vælge dem. Der skal være bedre mulighed for uddannelse hele livet, og der åbnes for flere internationale studerende.
Presseinvitation til doorstep: Ny reform af professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser26.3.2025 12:26:29 CET | Pressemeddelelse
Regeringen inviterer til doorstep i Uddannelses- og Forskningsministeriet onsdag den 26. marts klokken 12.30, hvor der vil blive præsenteret en aftale om reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
Presseinvitation til doorstep: Ny reform af professions- og erhvervsrettede videregående uddannels26.3.2025 12:07:33 CET | Pressemeddelelse
Regeringen inviterer til doorstep i Uddannelses- og Forskningsministeriet onsdag den 26. marts klokken 12.30, hvor der vil blive præsenteret en aftale om reform af de professions-og erhvervsrettede videregående uddannelser.
Presseinvitation til doorstep: Ny reform af professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser26.3.2025 11:57:21 CET | Pressemeddelelse
Regeringen inviterer til doorstep i Uddannelses- og Forskningsministeriet onsdag den 26. marts klokken 12.30, hvor der vil blive præsenteret en aftale om reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum