Kørselsfradrag for studerende er på trapperne
Studerende i yderkommuner og på øerne kan se frem til et nyt kørselsfradrag med samme kilometersats og grundlag som ved et lønnet arbejde. Det fremgår af et nyt lovforslag i Folketinget, der forventes at træde i starten af 2026.

Normalt kan man kun få befordringsfradrag – også kaldet kørselsfradrag – hvis man har et lønnet arbejde. Men nu kan studerende i yderkommunerne og på øerne begynde at glæde sig, for der er fremsat et lovforslag i Folketinget, som giver befordringsfradrag fra den 1. januar 2026 til dem, som opfylder betingelserne.
Fradraget er på 2,47 kr. pr. kørte km mellem hjem og arbejde (frem og tilbage), hvis der samlet er over 24 km til og fra arbejde pr. dag. Satsen er dermed højere end de normale 2,23 kr. pr. km og gælder for alle kørte kilometer. Der er også fradrag for broudgifter som fx Storebæltsbroen på 15 kr. pr. tur med offentligt transportmiddel eller på 110 kr. pr. tur i bil.
Så afhængig af, hvor mange gange man skal ind på uddannelsesstedet i løbet af året, kan det løbe op i ganske mange penge. Satsen på fx 2,47 kr. pr. km er gældende i 2025. Satserne for 2026 offentliggøres i slutningen af 2025.
Søren Bech, skatteekspert i PwC, siger: ”Det er en kærkommen økonomisk håndsrækning til studerende i yderkommunerne og på øerne, der har langt mellem deres hjem og uddannelsessted. Det reducerer de ekstra udgifter, som de har til transport i forhold til deres medstuderende med kortere afstand til studiet. Hvis fradraget fx gøres op til 10.000 kr. årligt, svarer det til en skattebesparelse på ca. 2.500 kr. eller godt ca. 200 kr. pr. måned.”
Disse krav skal være opfyldt
Udover at de studerende skal være bosat i en yderkommune som fx Frederikshavn, Faaborg-Midtfyn, Slagelse, Odsherred eller Sønderborg eller på en ø som fx Bornholm, Ærø eller Sejerø, skal den studerende modtage uddannelsesstøtte efter SU-lovens regler i form af fx stipendier.
SU-indtægten skal gennemsnitlig være på mindst 4.300 kr. om måneden, svarende til personfradraget på 51.600 kr. i 2025. Personfradraget i 2026 bliver højere end de 51.600 kr., så grænsen bliver lidt højere.
”Vedtages lovforslaget i uændret form, vil det være en god idé allerede at få fradraget med på sin forskudsregistrering for 2026, så man løbende får en skattebesparelse. Man kan rette sin forskudsopgørelse for 2026 i november 2025,” fortæller Søren Bech, skatteekspert i PwC.
Det skal du dog være opmærksom på:
- Hvis den studerende har fået rabat ved køb af periodekort til offentlig transport eller har modtaget godtgørelse med kilometersatsen for transport mellem hjem og uddannelsessted, kan der ikke opnås befordringsfradrag.
- Hvis befordringsfradraget medfører, at den skattepligtige indkomst bliver negativ, kan fradraget fx fremføres til fradrag i de følgende år, eller hvis man er gift, kan det modregnes i ægtefællens skat.
- Har den studerende indtægtsgivende arbejde ved siden af studiet, kan der også her opnås befordringsfradrag af denne indtægt efter de almindelige regler.
Nøgleord
Kontakter
Malene BillundPressechef, PwC
Tlf:51332378Tlf:51332378malene.billund@pwc.comOm PwC
I PwC arbejder vi for at styrke tilliden i samfundet og være med til at løse væsentlige problemstillinger. Det gør vi med udgangspunkt i vores viden inden for revision, skat og rådgivning. Vores kunder kommer fra alle dele af erhvervslivet og den offentlige sektor, og vi er ca. 2.800 medarbejdere og partnere, som brænder for at gøre en positiv forskel for kunder og kolleger. Globalt er vi 328.000 PwC'ere i 152 lande, og i Danmark er vi markedsledende. Mød os over hele landet. Vi er der, hvor du er.
Succes skaber vi sammen …
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
Nu kommer årsopgørelsen for 2024: Dét skal du være opmærksom på24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag åbner årsopgørelsen for 2024 officielt. Her kan du se, om du får penge tilbage i skat eller står over for en ekstraregning. PwC har samlet en række råd, som du skal være særligt opmærksom på og kan bruge til at kontrollere, om skatteoplysningerne og fradragene for 2024 er korrekte.
PwC opruster på NewLaw-området10.3.2025 09:53:53 CET | Pressemeddelelse
PwC styrker nu sit NewLaw-team yderligere med ansættelsen af en førende ekspert inden for Legal Operations og juridisk transformation. Lena Ernlund Malmberg tiltræder som partner og skal lede PwC's NewLaw-område, som er en del af PwC Legal.
PwC hilser EU's kommende regelforenkling velkommen: Vejen er banet for en mere hensigtsmæssig bæredygtighedsrapportering, som bedre balancerer virksomhedernes konkurrenceevne og fokus på bæredygtige løsninger.27.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
EU-Kommissionen har d. 26. februar 2025 fremlagt en såkaldt Omnibus-pakke, der skal forenkle Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), EU-taksonomiforordningen og Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). PwC ser positivt på EU's forenklingspakke, som vil reducere de administrative byrder for virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og samtidig sikre fokus på bæredygtige løsninger.
Topchefer er mindre villige til at acceptere lavere afkast på klimainvesteringer14.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
De danske topledere anerkender betydningen af at arbejde med bæredygtighed, men nu falder deres villighed til at acceptere lavere afkast på klimainvesteringer i forhold til tidligere. Samtidig peger de på, at særligt kompleksitet i lovgivning på området er en væsentlig barriere for deres klimaindsats. Det viser PwC’s CEO Survey 2025.
Håndværkerfradraget vender tilbage, og servicefradraget hæves markant i 202512.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra 2025 kan danskerne igen få fradrag for håndværksarbejde i hjemmet og sommerhuset. Samtidig stiger servicefradraget til 17.500 kr. pr. person, hvilket gør det mere attraktivt at få udført serviceydelser i boligen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum