DI - Dansk Industri

DI: Nationalt Risikobillede viser behov for stærkere offentlig-privat samarbejde

Del

Den netop offentliggjorte rapport Nationalt Risikobillede 2025 fra Styrelsen for Samfundssikkerhed tegner et alvorligt billede af de trusler, Danmark står overfor – fra hybride angreb og cybertrusler til forstyrrelser i forsyningskæder og klimakatastrofer. Dansk Industri (DI) understreger, at det kræver et tættere samarbejde mellem myndigheder og erhvervsliv, hvis Danmark skal være ordentligt rustet til fremtidens kriser.

Politisk direktør Morten Høyer, Dansk Industri.
Politisk direktør Morten Høyer, Dansk Industri.

- Rapporten er et nødvendigt wake-up call. Trusselsbilledet er ikke bare noget, der foregår i internationale nyheder – det rammer danske virksomheder, vores forsyningssikkerhed og hele samfundets sammenhængskraft. Derfor opfordrer vi alle virksomheder til at lave risiko- og sårbarhedsvurdering og beredskabsplan, siger Morten Høyer, politisk direktør i Dansk Industri.

DI ser med stor alvor på de dele af rapporten, der peger på stigende hybrid krigsførelse – herunder cyberangreb og misinformation – som konkrete trusler mod dansk infrastruktur og borgernes tillid.

- Vi er bekymrede over, at vores kritiske infrastruktur – både fysisk og digital – i stigende grad bliver mål for statslige aktører. Derfor skal både virksomheder og myndigheder investere mere i robusthed og modstandsdygtighed, og det skal ske i fællesskab, fastslår Morten Høyer.

Rapporten nævner også energimangel og afhængighed af udenlandske forsyningskæder som et voksende problem. Det er ifølge DI et tydeligt tegn på, at Danmark skal styrke både energiinfrastruktur og evnen til at producere kritiske komponenter og teknologier indenlands.

- Vi skal sikre, at vi har adgang til de nødvendige råvarer og teknologi – også i en krisesituation. Det kræver både investeringer, innovation og et stærkere EU-samarbejde, siger Morten Høyer.

DI opfordrer i lyset af rapporten til, at virksomheder i endnu højere grad inddrages i den nationale beredskabsplanlægning. Ifølge DI er erhvervslivets rolle central – både som leverandør af kritiske funktioner og som medspiller i krisehåndtering.

- Beredskab er ikke kun noget, der sker i uniform. Det sker også i virksomhedernes produktionslinjer, datacentre og forsyningsruter. Derfor opfordrer vi myndighederne til at udgive deres risikovurderinger hyppigere, så virksomhederne kan bruge dem i deres egne risiko- og sårbarhedsanalyser – og dermed være langt bedre forberedt i en krisesituation, afslutter Morten Høyer.

FAKTABOKS: Nationalt Risikobillede 2025 i hovedpunkter

- Danmark står over for det mest alvorlige risiko- og trusselsbillede siden Anden Verdenskrig.

- Tre nye fokusområder i rapporten: hybride trusler, energimangel og klimaforandringer.

- Hybride angreb som sabotage, misinformation og cyberangreb forventes at stige.

- Forstyrrelser i globale forsyningskæder kan ramme kritiske funktioner og virksomheder.

- Energisikkerhed er udfordret – både af internationale konflikter og den grønne omstilling.

- Klimaforandringer medfører hyppigere hedebølger, tørke og oversvømmelser.

- Rapporten anbefaler tværsektorielt samarbejde og løbende risikovurdering.

DI har sammen med Beredskabsstyrelsen udviklet værktøjer til virksomhedernes arbejde med robusthed. Læs mere her: www.di.dk/beredskab

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye