Villakvarterer trues af oversvømmelser: Staten og Aarhus Kommune går sammen om klimatilpasning
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Aarhus Kommune for at bidrage med viden og vejledning i kommunens arbejde med at undersøge muligheder for klimatilpasning af et lavtliggende beboelsesområde i Vejlby Risskov. Her er villakvarterer truet af oversvømmelser, der kan medføre store samfundsøkonomiske tab, omkostninger for boligejere og samtidig gå ud over den rekreative benyttelse af naturen i området.

Staten vil fremover engagere sig i en række kommunale klimatilpasningsprojekter for at understøtte kommunerne og sætte tempo på arbejdet med at klimasikre Danmark.
Det sker som led i arbejdet med statens Klimatilpasningsplan I. Den første kommune, som staten indgår en forståelsesaftale med, er Aarhus Kommune, hvor staten nu vil gå aktivt ind og bidrage med viden, der kan understøtte arbejdet med at undersøge mulighederne for at klimatilpasse Vejlby-Risskov Fed og Egå, som er truet af oversvømmelser fra flere fronter.
- Store beboelsesområder ved Vejlby-Risskov er truet af oversvømmelser fra både stormfloder, højtstående grundvand, erosion af kysten og overløb fra Egå. Den kombination gør klimasikringen af området meget kompleks, og derfor tilbyder vi nu fra statens side konkret faglig bistand og vejledning fra eksperter. Det skal skabe fremdrift i arbejdet med at sikre området mod vandet, som truer fra alle sider, siger miljøminister Magnus Heunicke.
Aarhus Kommune arbejder med at begrænse risikoen for oversvømmelser i byen i kommunens nye klimatilpasningsplan. Og i Aarhus Kommune er man glad for, at staten går ind med hjælp og ekspertise. For det er en stor opgave, kommunen står over for:
- Risikoen for oversvømmelser er en stor bekymring for rigtig mange aarhusianere. Vi skal gøre alt for, at Aarhus bliver rustet til fremtidens vejr og klimaforandringer. Det er derfor helt afgørende, at vi finder løsninger og samarbejde på tværs med boligejerne og eksterne parter. Jeg er glad for, at staten nu også byder ind med rådgivning til dette vigtige arbejde. Der bliver brug for reel handling og konkrete løsninger de kommende år, så vi kan skabe hurtig fremdrift og gøre Aarhus til en mere robust by overfor stigende vandmængder, siger borgmester Anders Winnerskjold.
Konkret vil staten bistå med blandt andet at undersøge organisering af borgere i ét vandlag på tværs af vandkilder og lovgivningsområder samt kysttekniske analyser.
Fakta om samarbejdsaftale med Aarhus Kommune:
Udfordringer i Vejlby Fed, Risskov og Egå:
- Vejlby Fed, Risskov og Egå er et lavtliggende område, som er udsat for oversvømmelse fra havet, med en bagvandsproblematik ift. vandløbet, Egå, og et område, hvor grundvandet allerede i dag står højt. Området består hovedsageligt af private ejendomme. Udfordringerne med vandet fra alle sider er ekstra kompleks i området pga. det lavtliggende terræn. Desuden kan der forekomme erosion af kysten. Det nuværende dige ligger ud til strandplanet med begrænset plads til udvidelse, hvilket på sigt kan have negative konsekvenser for den rekreative udnyttelse af området, hvis ikke der tænkes langsigtet. Aarhus Kommune har gennemført screening, der viser, at det vil medføre store samfundsøkonomiske skader, hvis området oversvømmes. På den baggrund har Aarhus Kommune prioriteret området og igangsat en forundersøgelse af de samlede vandkilder i området.
- Med forundersøgelsen har Aarhus Kommune sammen med Aarhus Vand sat fokus på samspillet mellem alle vandkilder i Vejlby Fed-Risskov-Egå. Undersøgelsen skal kvalificere beslutningsgrundlaget for valg relateret til klimatilpasning. Herunder er der identificeret et behov for at arbejde med mulighederne for organisering af borgere ift. ansvar for håndtering af vand på private ejendomme. Yderligere skal organiseringen bidrage til at højne grundejernes forståelse for kyststrækningens dynamiske udvikling (morfologi) i lyset af klimaforandringer, havvandsstigninger og deraf den øgede risiko for stormflod i fremtiden.
Statsligt engagement:
- Samarbejdsaftalen med Aarhus kommune sker som led i arbejdet med statens Klimatilpasningsplan I, hvor der er afsat midler til, at staten i højere grad kan tilbyde vejledning og hjælp til kommunernes arbejde med at beskytte nogle af de mest udsatte områder. Der er i alt afsat 18 mio. kr. til statsligt engagement i 2024-2027.
- Områderne udvælges på baggrund af risiko, både økonomisk og ift. mennesker, forsyningsnetværket, infrastruktur, kulturhistoriske værdier mm. Kommunernes engagement og kapacitet, statslige interesser og generisk værdi, geografisk og demografisk fordeling.
Kontakter
Pressekontakt til Miljø- og Ligestillingsministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkFølg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Politisk flertal forstærker den målrettede kontrol af sprøjtemidler11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aftalepartierne bag sprøjtemiddelstrategien har besluttet at forstærke den målrettede kontrollen ud fra landmændenes sprøjtejournalindberetninger, så 120 virksomheder udtages til fysisk kontrol på baggrund af indberetningerne. Samtidig nedsætter aftalepartierne en taskforce, der skal komme med konkrete forslag til, hvordan reglerne på sprøjtemiddelområdet kan styrkes yderligere og kontrolleres bedre.
Nyt fund kan lede til forbud mod ukrudtsmiddel7.4.2025 12:48:18 CEST | Pressemeddelelse
De nyeste resultater fra Miljøstyrelsens varslingssystem for pesticider viser udvaskning af ukrudtsmidlet propyzamid over kravværdien for pesticider i grundvand. Det giver nu anledning til en vurdering af, om anvendelsen af ukrudtsmidlet skal forbydes eller begrænses.
Rent drikkevand: 206 millioner kroner til målrettet beskyttelse3.4.2025 13:01:06 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke har sammen med aftalekredsen bag Grøn Fond i dag præsenteret en ny politisk aftale om fortsættelsen af Drikkevandsfonden i 2026 og 2027.
Presseinvitation til doorstep: Ny aftale om bedre beskyttelse af drikkevand3.4.2025 10:09:46 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke præsenterer i dag sammen med aftalepartierne bag Grøn Fond (S, V, M, SF, K, EL og RV) en ny aftale på 206 mio. kr. til beskyttelse af drikkevand. Doorstep finder sted i gården i Miljø- og Ligestillingsministeriet på Frederiksholms Kanal 26, 1220 København K torsdag den 3. april klokken 12.00. Der er adgang for pressen fra klokken 11.30. Tilmelding til doorstep skal ske ved mail til presse@mim.dk. Ved spørgsmål kan presseafdelingen kontaktes på telefon: +45 20 91 59 01 (kan ikke modtage SMS).
Millioner til projekter mod sexisme og kvindehadsk indhold3.4.2025 09:47:21 CEST | Pressemeddelelse
Minister for ligestilling og Alliancen mod seksuel chikane åbner i dag for en ansøgningspulje på 3,1 mio. til projekter, der bl.a. skal bidrage til at bekæmpe påvirkningen af kvindehadsk og sexistisk indhold på nettet og fremme trygge ungefællesskaber uden sexisme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum