Kulturtilbud forbedrer sårbare unges mentale helbred og får dem i gang med uddannelse eller job
En undersøgelse fra Aalborg Universitet viser, at projektet 'Kulturvitaminer for Unge' i Aalborg Kommune har forbedret de unges oplevelse af egen mental sundhed og givet dem mod på uddannelse eller arbejde. Hvis man skal lykkes med kulturtilbud til unge, er det vigtigt at have fokus på deres motivation og at skabe sociale fællesskaber for dem, siger forskeren bag undersøgelsen.

Unge, der fik en række kulturtilbud via projekt Kulturvitaminer for Unge, oplevede bedre mental sundhed og følte sig tættere på uddannelse og arbejde. Erfaringerne kan bruges ved udbredelse af det forsøg med kulturpas, som regeringen vedtog sidste år for alle unge mellem 15 og 24 år. - Deltagerne har overordnet set været begejstrede for at deltage i projektet. De beskriver, at Kulturvitaminer for Unge har haft en positiv betydning for deres hverdag, blandt andet ved at bidrage til rutiner og meningsfulde aktiviteter. Flere giver udtryk for, at de fik det bedre mentalt, f.eks. at de oplevede mindre angst. Og de fik oplevelsen af, at de kunne nogle ting. Det fortæller ph.d.-studerende, psykolog Ida Flagstad Hejlesen, som står bag undersøgelsen af projektet.
Kulturvitaminer for Unge retter sig specifikt mod unge voksne mellem 18 og 30 år, der oplevede psykiske udfordringer som angst, depression og stress, og som stod udenfor arbejdsmarkedet eller var droppet ud af uddannelse. De unge, som undersøgelsen dækker, deltog i et 10 ugers forløb, hvor de tre gange om ugen var samlede til kreative aktiviteter som keramik, male-workshops, fællessang og guidet fælles-læsning.
- Fokus var på at engagere dem, og at de fik fingrene i kunsten, fremfor at de blot observerede. For vi kunne se, at det gav dem succesoplevelser og styrkede deres selvtillid, siger Mikael Odder Nielsen, kulturkoordinator i Aalborg Kommune.
Kulturvitaminer for Unge er et tilbud til en større gruppe unge. Dem, der tog imod tilbuddet, gav udtryk for, at de havde haft stor glæde af at deltage.
- Tidligere har de lidt nederlag – nu oplevede de at kunne gennemføre noget. Så det er blevet et trinbræt til at få mere mod på at komme ud af deres hjem, søge arbejde eller uddannelse og udvikle deres sociale kompetencer. Det, at man har et tilbud, som fokuserer på at støtte unges reintegration i fællesskabet og samfundet, uden at være en behandlingsindsats, har vist sig at være værdifuldt, siger Ida Flagstad Hejlesen.
Hun har bl.a. interviewet de unge og observeret dem undervejs, mens de deltog i kulturaktiviteterne. Ligesom hun også har interviewet de kulturguider, som har stået for at afholde og støtte de unge i kulturaktiviteterne. Det var frivilligt for de unge at deltage i projektet og dets aktiviteter, hvilket ifølge Ida Flagstad Hejlesen har været vigtig for de unges motivation.
- De oplevede, at det fjernede presset, fordi de selv kunne vælge, om de ville møde op. I modsætning til skolen eller en uddannelse, hvor der er faste krav om tilstedeværelse.
I Kulturvitaminer for Unge kunne de deltage i det omfang, de havde overskud til, hvilket gjorde det lettere for dem at engagere sig, fortæller hun.
Inspiration til nationalt forsøg med kulturpas
Regeringen vedtog sidste år et forsøg med kulturpas-forløb for unge mellem 15 og 24 år, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse. Det drejer sig om ca. 42.000 unge. Det kan f.eks. være forløb på seks måneder med 15 deltagere eller kortevarende gruppeforløb for flere, som f.eks. kan hjælpe 150-200 unge årligt. Formålet med forløbene er at understøtte og udbrede eksisterende indsatser og koncepter inden for kultur-, forenings- og idrætsområdet, som er lykkedes med at fremme beskæftigelse og trivsel blandt unge i målgruppen. Kilde: Kulturministeriet
De nye kulturpas vil efter planen blive taget i brug efter sommerferien 2025. Ida Flagstad Hejlesen har på baggrund af undersøgelsen af projekt Kulturvitaminer for Unge følgende anbefalinger:
- Vær tydelig i rekrutteringsfasen med, hvad det kan give den enkelte at deltage. Der skal være en samtale om motivation og behov, så der kan blive taget hånd om det, inden forløbet begynder.
- Tænk i det sociale: Mange af disse unge står uden for ungdomsfællesskaber, så i hver aktivitet skal man indtænke det sociale element.
- Sørg for at der er aktiviteter. Passive ting, såsom at se (museumsbesøg) eller lytte (koncert) fungerer ikke så godt som aktiviteter, hvor man selv skaber noget (spille musik, lave malerier eller keramik).
Fakta
Baggrund: Kulturvitaminer for Unge er en videreudvikling af konceptet Kultur på recept, som stammer fra England og er blevet udbredt i Danmark siden 2015. Projektet hører hjemme i Center for Mental Sundhed i Aalborg Kommune og gennemføres i perioden 2021-2026. Kulturvitaminer for Unge retter sig specifikt mod unge voksne mellem 18 og 30 år, der oplevede psykiske udfordringer som angst, depression og stress, og som ofte står uden for arbejdsmarkedet eller er droppet ud af uddannelse. Kulturvitaminer for unge er støttet af Det Obelske Familiefond.
Forløb: Det 10-ugers gruppeforløb, som er undersøgt, samlede unge tre gange om ugen til kreative aktiviteter som keramik, male-workshops, fællessang og guidet fælleslæsning. Fokus var på at engagere sig aktivt og få "fingrene i kunsten" frem for blot at observere, hvilket giver succesoplevelser og styrker deltagernes selvtillid. Kulturkoordinatorer fra Aalborg Kommunes Center for Mental Sundhed støttede de unge gennem forløbet.
Formål: Projektet skulle forbedre deltagernes mentale sundhed, skabe sociale fællesskaber og give dem mod på at tage skridt mod uddannelse eller arbejde. Hovedresultater fra rapporten • Mental sundhed: Størstedelen af deltagerne har oplevet forbedringer i deres mentale sundhed, herunder en oplevelse af mindre angst og depression.
Socialt fællesskab: De unge fremhæver vigtigheden af at være en del af et trygt fællesskab, hvor de kan dele erfaringer og møde andre i samme situation. Flere nævner, at de har fået bedre sociale kompetencer og mindre social angst. • Identitet: På baggrund af en narrativ analysetilgang til identitet viser undersøgelsen, hvordan deltagerne gennem kreative og sociale processer kan genopbygge et mere positivt selvbillede og opnå en større forståelse af deres egne styrker.
Fremtidsperspektiv: Forløbet har givet deltagere tro på egne evner og mod på at genoptage uddannelse eller arbejde. En opfølgning i 2024 viser, at flere tidligere deltagere er i gang med uddannelse, arbejde eller afklarende forløb. Om undersøgelsen
Undersøgelsen: Er baseret på gruppeinterviews med de 22 deltagere (17 kvinder og 5 mænd) og 80 timers observation af de unge i de forskellige kulturløb.
Derudover blev halvdelen af deltagerne interviewet et halvt år efter deltagelsen i Kulturvitaminer for at give indsigt i deres livssituation efter forløbet og for at få en afklaring af, hvad forløbet har betydet for dem på længere sigt.
Dertil blev der lavet interview med 6 af de kulturguider, som står for at facilitere kulturaktiviteterne. Læs mere om regeringens kulturpas-forsøg her.
Kontakter
Ida Flagstad HejlesenPsykolog, ph.d.-studerende, Aalborg Universitet
Tlf:22528016ikh@ikp.aau.dkMikael Odder NielsenKulturkoordinator, Center for Mental Sundhed, Aalborg Kommune
Tlf:25201924mikael.odder@aalborg.dkCharlotte Tybjerg SørensenJournalist og presserådgiver, AAU Kommunikation og Public Affairs, Aalborg Universitet
Tlf:93562069ceso@adm.aau.dkFølg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Prøve- og karakterfrihed kan skabe gode betingelser for trivsel, motivation og faglig fordybelse, men ikke uden at noget sættes i stedet for11.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse af fri- og efterskoler der arbejder med prøve- og karakterfrihed viser, at langt hovedparten af eleverne er glade for at gå i skole, motiverede for skolearbejdet og oplever sig selv som fagligt stærke. Men det er langt fra uden udfordringer at fjerne prøver og karakterer. Det kræver nemlig en stærk feedback-kultur at give eleverne en fornemmelse af, hvor de står uden karakterer.
Flere børn skal på banen: Nyt træningskoncept sætter legen i centrum10.4.2025 11:06:56 CEST | Pressemeddelelse
Børn skal lege, når de træner. Det giver trivsel og skaber sociale bånd. Aalborg Universitet har i samarbejde med LykkeLiga udviklet et træningskoncept, der gør legen til en del af håndboldtræningen.
Patienter og sundhedspersonale efterlyser ikke-religiøse samtaler om sorg og tab - forsker og chefjordemoder har udviklet filosofisk dialogværktøj7.4.2025 10:34:09 CEST | Pressemeddelelse
Patienter og pårørende har ofte brug for eksistentielle samtaler om meningen med livet, når de oplever spædbarnsdød eller skal forberede sig på at sige farvel til et familiemedlem. Nu har en forsker på Aalborg Universitet sammen med chefjordemoderen fra Aalborg Universitetshospital udviklet et dialogværktøj til dem, som ikke nødvendigvis ønsker at tale med en præst eller psykolog.
Forskere fra Aalborg Universitet gør det muligt at forvandle beskidt plastikaffald til rent bioplast4.4.2025 06:47:00 CEST | Pressemeddelelse
Banebrydende forskning fra bl.a. Aalborg Universitet har fundet en måde, hvorpå beskidt og ulækkert udsmidt plastik kan få nyt liv.
Markant stigning i ansøgere til økonomistudier på Aalborg Universitet15.3.2025 19:33:30 CET | Pressemeddelelse
Økonomi er et hit. De foreløbige tal for årets kvote 2-ansøgninger viser en markant stigende interesse for økonomiuddannelser på Aalborg Universitet. De unge søger mod sikkerhed i en kaotisk verden, lyder vurdering.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum