FOA

Beskæftigelsesreform får hård kritik fra FOA

Del

Reformen er langt fra den lovede forenkling og forbedring. Særligt vilkårene for sygemeldte møder kritik.

Der stod frihed, forenkling og værdighed på menuen, da regeringen bebudede en ny beskæftigelsesreform, men resultatet er meget langt derfra, hvis man spørger Danmarks tredjestørste fagforbund FOA.

”Jeg er alvorligt bekymret for, hvad der kommer til at møde de mange mennesker, der er længst fra arbejdsmarkedet. Dem der har mest brug for hjælp, får i stedet færre muligheder og mindre støtte med den her aftale,” siger Maria Klingsholm, fagpolitisk ordfører i FOA.

Aftalen indebærer blandt andet, at man afskaffer revalideringsordningen og nedlægger en række puljer fx for sygemeldte og ledige med særlige udfordringer. Sygemeldte får ret til mindre hjælp og færre samtaler kombineret med, at der skæres kraftigt i de indsatser, som kommunerne skal tilbyde heriblandt mentorstøtte, og oveni hatten får kommunerne også langt færre penge til opgaverne.

Det bekymrer FOA, som har mange medlemmer som kæmper med nedslidning, arbejdsskader og sygdom.

”Man lader sygemeldte borgere med et lidt mere uforudsigeligt forløb i stikken. Når man slår en streg hen over deres rettigheder og lader det være op til den enkelte kommune, så kan det ende rigtig skidt. Særligt når området også rammes af store besparelser. Det er dystert at se ind i krystalkuglen for de mennesker, og jeg er bange for det her bliver et socialpolitisk tilbageskridt, vi virkelig kommer til at fortryde og som vil sende endnu flere på førtidspension,” mener Maria Klingsholm.

Hun understreger, at aftalen også indeholder en række fremskridt – fx skal beskæftigelsesindsatsen være drevet af resultatstyring frem for proceskrav og på en række områder lempes sanktionerne for sygemeldte, så færre risikerer at miste deres sygedagpenge.

Lad a-kasserne løfte ansvaret
En af de oprindelige nyskabelser i oplægget til beskæftigelsesreformen var, at a-kasserne skulle have mere ansvar for de ledige ved at stå for aktiveringen af dagpengemodtagerne i seks måneder frem for kun tre måneder som i dag.

Men den idé er helt ude af den indgåede aftale.

”Det er mig helt ubegribeligt, at regeringen og aftalepartierne afviser a-kassernes gode tilbud om at løfte mere ansvar. A-kasserne kender om nogen de arbejdsløse og arbejdsmarkedet i lokalområdet. De kan hjælpe dem videre i arbejdslivet. I stedet indfører man bureaukratiske forsøgsordninger, og åbner for aktører, der mangler det kendskab til arbejdsmarkedet som a-kasserne har,” siger fagpolitisk ordfører i FOA Helena Mikkelsen, som også er kritisk over, at man sparer på indsatsen overfor de unge.

Hun understreger, at aftalen om beskæftigelsesreformen også indeholder positive elementer.

”Vi beholder retten til 6 ugers jobrettet uddannelse for de ledige, og det er rigtig godt. Men her er der virkelig tale om, at man skal huske at glæde sig over de små ting i livet,” mener Helena Mikkelsen.

Nøgleord

Kontakter

Om FOA

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 31 lokale fagforeninger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye