Industriens Fond

Ny undersøgelse: Social bæredygtighed er en nødvendighed for mange yngre medarbejdere

Del

Diversitet og inklusion er i høj kurs blandt unge på det danske arbejdsmarked, viser ny undersøgelse fra Tænketanken EQUALIS og Industriens Fond. Et faktum, der stiller krav til arbejdsgiverne, hvis de vil rekruttere og fastholde unge talenter, siger adm. direktør i EQUALIS, Gine Maltha Kampmann.

Små og mellemstore virksomheder skal have adgang til viden og værktøj, der understøtter talenttiltrækning.
Små og mellemstore virksomheder skal have adgang til viden og værktøj, der understøtter talenttiltrækning.

Social bæredygtighed vægter højt blandt yngre generationer på arbejdsmarkedet. Nærmere bestemt svarer 57 procent af de adspurgte i en ny undersøgelse, at det i høj eller nogen grad har betydning for dem, at deres arbejdsplads arbejder aktivt med at sikre mangfoldighed, repræsentation og et inkluderende arbejdsmiljø.

Undersøgelsen er lavet af Tænketanken EQUALIS, der har spurgt 2.001 unge mellem 18 og 35 år om deres tanker om nutidens arbejdsmarked. Især unge kvinder vægter social bæredygtighed højt, viser spørgeskemaundersøgelsen.

”Rigtig mange unge forventer fokus på diversitet, ligestilling og inklusion, når de går på arbejde. Det stiller krav til arbejdsgiverne, der er nødt til at give social bæredygtighed et konkret og kontinuerligt fokus, hvis de vil rekruttere og fastholde unge talenter”, siger adm. direktør i Tænketanken EQUALIS, Gine Maltha Kampmann.

Et krævende paradoks

Undersøgelsen består udover spørgeskemaundersøgelsen blandt unge også af en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.002 ledere med personaleansvar i den private sektor. Rapporten bygger desuden på en række interviews med ledere og unge medarbejdere.

Tre ud af fire unge opfatter fleksibilitet som en del af at være en inkluderende arbejdsplads, imens næsten 9 ud af 10 angiver, at det er vigtigt for dem, at deres leder giver dem ansvar og frihed til at løse deres opgaver på den måde, de unge finder bedst.

”Unge vil gerne høres og tages med på råd. Men de giver samtidig udtryk for et behov for klare rammer, personlig vejledning og en gensidig forventningsafstemning mellem dem og deres leder. Det er et paradoks, der kræver meget af arbejdsgivere”, siger Gine Maltha Kampmann og understreger, at det derfor er vigtigt, at arbejdspladserne får konkret viden om, hvordan de pragmatisk - og helt lavpraktisk - kan gå til opgaven.

Hos Industriens Fond deler udviklingsdirektør Charlotte Kjeldsen Krarup den betragtning.

"Danske små og mellemstore virksomheder skal have adgang til viden og værktøjer, der kan understøtte arbejdet med at skabe moderne og mangfoldige arbejdspladser, som fastholder og tiltrækker talenter. Det arbejde ønsker vi at gøre nemmere og sætte mere fokus på med analysen," siger hun.


Fire nøgletal fra rapporten: 

  • 57 pct. af de adspurgte unge angiver, at det i høj eller nogen grad har betydning for deres valg af arbejdsplads, at den virksomhed, de arbejder hos, arbejder med diversitet og inklusion i eget arbejdsmiljø.

  • Blandt ledere angiver 58 pct., at de arbejder aktivt med diversitet og inklusion på egen arbejdsplads. Adspurgt om konkrete initiativer svarer 37 pct. af alle adspurgte ledere i undersøgelsen, at de ikke har konkrete initiativer til at fremme diversitet og inklusion.
  • 48 pct. af de adspurgte unge angiver, at ældre kollegaers sprogbrug kan give anledning til ubehag eller konflikt i professionelle/faglige sammenhænge. 

  • Blandt unge mener 56 pct., at ansvaret for diversitet og inklusion på en arbejdsplads bør ligge hos ledere i de enkelte teams/afdelinger eller hos øverste ledelse i virksomheden. 66 pct. ledere angiver, at ansvaret er placeret her.

Om rapporten: 

’Erhvervslivet i forandring: Tiltrækning og tilknytning af unge medarbejdere’ er en rapport støttet af Industriens Fond. Den består af en spørgeskemaundersøgelse blandt 2.001 unge mellem 18 og 35 år, der enten er studerende eller ansat i den private sektor samt en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.002 personaleansvarlige ledere i den private sektor.

Rapporten bygger desuden på interviews med syv ledere med personaleansvar i den private sektor og med 12 unge i alderen 18-35 år, der på interviewtidspunktet enten var studerende, jobsøgende, eller i fuldtidsarbejde. Et ungepanel, som er rekrutteret gennem ungdomsorganisation, SAGA har løbende bidraget til analysens dataindsamling. Ungepanelet har bestået af 17 unge i alderen 19-33 år. Ligeledes er projektet blevet fulgt af en følgegruppe bestående af repræsentanter fra Dansk Industri og Dansk Erhverv.

Rapporten indeholder ud over data og analyse et handlingskatalog med en række håndgribelige anbefalinger til, hvordan virksomheder kan skabe bedre rammer for unge på arbejdsmarkedet. 

Læs mere om projektet her

KONTAKT

Gine Maltha Kampmann, adm. direktør i EQUALIS // gine@equalis.dk//

T: 25 85 02 92

Kontakter

Industriens Fond

Industriens Fond er en privat uafhængig fond, som arbejder på at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne.

Følg pressemeddelelser fra Industriens Fond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Industriens Fond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye