Nyt projekt sætter ecodesign og produktdata på SMV’ernes dagsorden
Danske virksomheder får nu mulighed for at styrke deres kompetencer og innovationskraft i takt med EU’s nye krav til ecodesign og digitale produktpas.

Et nyt projekt fra Industriens Fond og FORCE Technology skal hjælpe SMV’er med at blive klar til EU’s nye ecodesign-forordning. Projektet skal klæde virksomhederne på til at arbejde med cirkulært produktdesign og data - og derigennem styrke innovation og konkurrencekraft.
Fremtidens produkter skal være mere holdbare, lettere at genanvende, kunne skilles ad og repareres. Det kræver, at fremstillingsvirksomheder dokumenterer alt fra materialevalg til produktets samlede miljøpåvirkning. Derfor er det afgørende, at danske SMV’er får støtte til at forberede sig til de kommende krav i den nye ecodesign-forordning.
”Bæredygtigt produktdesign er fremtiden. Og det bliver afgørende for de danske fremstillingsvirksomheders grønne konkurrencekraft, at de kan tænke, udvikle og designe ind i en cirkulær produktstrategi. Projektet skal hjælpe virksomhederne med at opbygge de systemer og kompetencer, der er forudsætningen for, at de kan arbejde med cirkulære designprincipper og leve op til kommende krav,” siger Anders Ziegler Kusk, programansvarlig for bæredygtig produktion i Industriens Fond.
Designfasen er afgørende for miljøpåvirkning
Projektet drives af FORCE Technology i samarbejde med Syddansk Universitet og Aarhus Universitet samt en række erhvervs- og industriaktører. Sammen vil de sætte ecodesign og produktdata på den dagsordenen hos de danske SMV’er.
”Beslutninger taget i designfasen har helt afgørende betydning for produkters miljøpåvirkning og cirkularitet. Men det kan være svært at få nye krav og parametre tænkt ind allerede i designfasen. Der er behov for en struktureret tilgang, hvor ressourceforbrug, produktlevetid, cirkularitet og data er en integreret del af processen, og det kan projektet hjælpe virksomhederne med,” siger Trine Erdal, som er Project Director R&D i FORCE Technology.
Uddannelse til fremtidens SMV-behov
Gennem projektet får virksomheder på tværs af brancher bl.a. adgang til pilotcases, hjælpeværktøjer, workshops og den nyeste viden om, hvordan de lever op til kravene om ecodesign og produktdata.
Derudover skal studenterprojekter og praksisnær viden på Syddansk Universitet og Aarhus Universitet klæde nyuddannede på til at hjælpe virksomheder med cirkulære produktstrategier og digitale løsninger.
”Det handler også om at uddanne til fremtidens SMV-behov. På SDU stiller vi f.eks. vores kandidatstuderende til rådighed i forløb hos virksomheder to dage om ugen i et semesterprojekt under faglig vejledning. Det betyder, at vi kan tilbyde kortere innovationssamarbejder med universiteterne, som passer godt til SMV’er”, siger Lykke Margot Ricard, Sektionsleder SDU Innovation & Design Engineering, Syddansk Universitet.
Ambitionen er, at virksomhederne, der deltager i pilotprojekterne, også kan fungere som ambassadører og inspirere andre SMV’er til at sætte fokus på ecodesign og produktdata.
Om de kommende krav fra EU
FAKTA
Den nye Ecodesign-forordning (ESPR), som trådte i kraft 18. juli 2024, er et centralt element i EU’s grønne omstilling. Forordningen stiller krav til produkters design med henblik på at fremme bæredygtighed. Formålet er at sikre, at produkter får længere levetid, er lettere at reparere, genanvende og genanvende materialer fra.
Over de kommende år vil der blive fastlagt specifikke krav for udvalgte produktkategorier:
2026: Jern, stål
2027: Aluminium. Tekstiler og beklædning. Dæk.
2028: Møbler
2029: Madrasser
Forordningen indfører også det digitale produktpas (DPP), som bliver obligatorisk for alle omfattede produkter. Via en unik kode giver passet adgang til vigtige oplysninger om materialer, miljøpåvirkning, reparation og vedligeholdelse – og sikrer gennemsigtighed i hele produktets livscyklus.
Om projektet
Industriens Fond har støttet projektet ’Cirkulære produkter – ecodesign og produktpas’ med 14 mio. kr. Projektet løber fra 2025 – 2028 og er en del af den samlede indsats ’Cirkulær Produktion – for et stærkere, grønnere dansk erhvervsliv. Læs mere om indsatsen her: https://industriensfond.dk/vores-fokusomrader/baeredygtig-produktion/cirkulaer-produktion
Kontakter
Anders BrandtoftPresse- og kommunikationschef
Tlf:31 12 27 43ab@industriensfond.dkAnnette SkytProjektlederForce Technology
Tlf:2421 1322ansk@forcetechnology.comIndustriens Fond
Industriens Fond er en privat uafhængig fond, som arbejder på at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne.
Følg pressemeddelelser fra Industriens Fond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Industriens Fond
Nyt millionprojekt reducerer madspild og giver restprodukter større værdi8.5.2025 07:58:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks fødevareindustri genererer årligt 385.000 tons madspild. Nu skal et nyt projekt til 13 millioner kroner hjælpe virksomheder med at udnytte deres sidestrømme fra fødevareproduktionen mere effektivt og dermed nedbringe madspildet.
Ny undersøgelse: Social bæredygtighed er en nødvendighed for mange yngre medarbejdere10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Diversitet og inklusion er i høj kurs blandt unge på det danske arbejdsmarked, viser ny undersøgelse fra Tænketanken EQUALIS og Industriens Fond. Et faktum, der stiller krav til arbejdsgiverne, hvis de vil rekruttere og fastholde unge talenter, siger adm. direktør i EQUALIS, Gine Maltha Kampmann.
Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder i gang med takeback-løsninger3.4.2025 09:50:39 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks produktionsklynge MADE og Industriens Fond sætter nu gang i udviklingen af værktøjet ’Takeback strategier’, som skal hjælpe virksomheder med at tage brugte produkter retur for at reparere og genanvende dem. Startskuddet lyder 26. maj, hvor MADE inviterer til læringsdag om cirkulær produktion.
Nu skal rustfrit stål ikke gensmeltes – men genbruges direkte fra skrotbunken27.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Alt for mange danske produktionsvirksomheder omsmelter rustfrit stål i udlandet. Det vil nyt projekt ændre på, så rustfrit stål i højere grad genbruges. Virksomheder som blandt andre Grundfos skal være med til at bane vejen for et gennembrud ved at udvikle nye metoder og konkrete råd til at overkomme de største barrierer.
Female Leadership Academy modtager millionstøtte til at accelerere unge kvinder ind på ledelsesgangene10.3.2025 11:24:57 CET | Pressemeddelelse
Flere unge kvinder skal nudges til at forfølge en ledelseskarriere, og det skal ske tidligere og i hele landet. Det er afsættet for en ny bevilling på 4,4 mio. kr. fra Industriens Fond og Tietgenfonden til Female Leadership Academy.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum