Anbefalinger lægger op til største ændringer i menighedsrådsarbejdet i tre årtier

Del

Både folkekirken og skiftende kirkeministre har gennem flere år efterlyst forenkling og mindre administrativt bøvl for landets menighedsrådsmedlemmer, så menighedsrådene kan bruge mere tid på kirkens liv og vækst.

Foto: COLOURBOX

Derfor satte kirkeminister Morten Dahlin sidste år et grundigt arbejde i gang med bred inddragelse af folkekirkens parter og med en omfattende brugerundersøgelse af menighedsrådenes arbejdsvilkår for at forenkle og understøtte menighedsrådsarbejdet bedre. Nu er styregruppen for arbejdet klar til at præsentere sine anbefalinger, der skal gøre det nemmere for menighedsrådsmedlemmerne at løfte deres opgaver.

Det glæder kirkeminister, Morten Dahlin:

”Anbefalingerne giver mulighed for at kunne lave de største forandringer af menighedsrådsarbejdet i 30 år. Nu vil regeringen læse anbefalingerne grundigt, men jeg kan allerede nu sige, at vi kommer til at tage et opgør med unødvendigt bureaukrati og administration, så menighedsrådsmedlemmerne får mulighed for at bruge deres tid og energi på det, de rent faktisk er valgt til”.

Kirkeminister Morten Dahlin får i dag overrakt styregruppens anbefalinger af formand for Landsforeningen af Menighedsråd, Anton Pihl. Det sker til det første af i alt tre orienteringsmøder, hvor landets menighedsrådsmedlemmer kan komme og høre om anbefalingerne.

Anton Pihl udtaler på vegne af styregruppen:

”Vi ønsker at skabe gode rammer for det lokale kirkeliv, folkekirken som arbejdsplads og en folkekirke, der også i fremtiden er en vigtig samfundsaktør. Det har været vores udgangspunkt for anbefalingerne, der peger i retning af mindre administrativt bøvl i menighedsrådsarbejdet, mere professionalisering i ledelsen og større fleksibilitet.

Vores anbefalinger har desuden fokus på rammerne for et velfungerende samarbejde mellem valgte, præster og ansatte og tættere samarbejde mellem menighedsråd og provsti. Med anbefalingerne er vi kommet et vigtigt første skridt i den rigtige retning.”

Styregruppen omfatter repræsentanter for biskopperne, Danmarks Provsteforening, Den danske Præsteforening, stiftskontorcheferne, kirkefunktionærorganisationerne samt By-, Land- og Kirkeministeriet, som har varetaget formandskab og sekretariat.

Læs en sammenfatning af styregruppens anbefalinger her. Du kan læse hele rapporten og dens bilag her

Orienteringsmødet foregår i dag i Konventhuset i Roskilde Stift. Næste orienteringsmøde er i Tinghallen i Viborg Stift d. 22. april 2025, og sidste orienteringsmøde foregår i Helle Hallerne i Ribe Stift d. 29. april 2025.

Kontakter

Om By-, Land- og Kirkeministeriet

By-, Land- og Kirkeministeriet betjener ministeren for byer og landdistrikter, kirkeministeren og ministeren for nordisk samarbejde. Opgaverne som minister for nordisk samarbejde koordineres af Udenrigsministeriet.

Morten Dahlin (V) har siden den 23. november 2023 været minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde.

By-, Land- og Kirkeministeriet består af et departement, der også omfatter Folkekirkens It, og af Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

Departementet har hjemsted på Slotsholmen i København. Folkekirkens It har medarbejdere i både København og Aarhus. Plan- og Landdistriktsstyrelsen har adresse på hhv. Kalvebod Brygge i København og i Nykøbing Falster.

Følg pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra By-, Land og Kirkeministeriet

Idomlund får Danmarks første energipark13.3.2025 08:17:52 CET | Pressemeddelelse

Danmark skal fortsat udvikle sig som et foregangsland for grøn erhvervsudvikling. Det skal blandt andet ske igennem mere grøn strøm fra nye energiparker på land. Nu får Holstebro Kommune mulighed for at anlægge den første energipark af sin slags ved Idomlund. Dermed kan et lokalt ønske fra Holstebro Kommune blive en realitet. Det sker ved, at minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin den 13. marts - på baggrund af ønsket fra Holstebro Kommune - har udpeget den første energipark i en bekendtgørelse. Borgmester i Holstebro kommune, H. C. Østerby (A) siger: ”Holstebro Kommune har længe været en af de førende kommuner hvad angår opstilling af vindmøller og solceller. Jeg glæder mig over, at vi med udpegningen af energiparken ” Energy Hub Holstebro” ved Idomlund som Danmarks første energipark, hermed har fået et markant skulderklap til at skabe et vigtigt knudepunkt for grøn energiproduktion og fossilfrie brændstoffer. Energiparken ligger ved transformerstationen, hvor den grønne st

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye