ØrneTV: Så er der en dunet unge i ørnereden
En ny generation har set dagens lys i havørnenes rede på Lolland, hvorfra DOF BirdLife døgnet rundt sender levende billeder i direkte ØrneTV.

Mere end et døgn varede det fra det første skrab med ægtanden, der er fuglenes svar på dåseåbneren, til den lille dunede bold af en havørneunge kom frit frem efter at forældrene havde ruget i 37 dage og nætter.
Nu ligger den så i DOF BirdLifes video-overvågede ørnerede ved Hyllekrog på Lolland og venter på, at dens tvilling skal komme ud af sit æg.
Og det kan ikke vare længe.
- Når havørne har to eller tre æg i deres rede, klækker æggene aldrig på samme tid. Der går i reglen en eller måske to dage fra første til anden og i sjældnere tilfælde tredje klækning, siger Kim Skelmose, der er leder af DOF BirdLifes Projekt Ørn, som står bag ØrneTV.
En fødsel, eller rettere en klækning, er en hård omgang for en ørne-unge, og der er en vis risiko forbundet med anstrengelserne.
Tørvejret byder velkommen i år
- Det er bogstaveligt talt en kamp, når en havørneunge skal bane sig vej ud af ægget. Ofte varer det et døgn fra de første pippelyde, som fortæller, at nu er tiden kommet, til ungen får sig gjort helt fri af æggeskallen. Og det er tidligere sket, at en unge er død under klækningen, fortæller Kim Skelmose.
Hvis det er koldt og regnfuldt, når ungen eller ungerne kommer til verden, opstår en kritisk periode, hvis de en tid er uden forældrefuglene, men i år er vejrforholdene ideelle for nyklækkede ørneunger.
- Det tørre og lune vejr i foråret 2025 sender den ny generation af danske havørne godt afsted, siger Kim Skelmose.
Mange unge havørne i nabolaget
Lederen af Projekt Ørn fortæller, at der har været livlig trafik af unge ikke-ynglende havørne i nabolaget af ørnereden.
Hele 11 unge havørne er de senere uger observeret i området omkring Hyllekrog, og enkelte er fløjet ind over ørnereden, dog uden at det har givet anledning til kampe om territoriet.
Vi har også at gøre med et erfarent ynglepar af havørn i ØrneTV, som er i stand til at holde ubudne gæster på afstand.
Havørne-hunnen i reden ved Hyllekrog er ringmærket, så man ved, at hun er en svensk ørn på 10 år, formentlig fra Skåne. Man ved også, at hun er en barsk dame, for hun har efter meget at dømme dræbt den gamle hunørn på lokaliteten og overtaget hendes plads i reden og på jagtmarkerne.
Både underholdende og lærerigt
DOF BirdLifes levende billeder fra havørnens privatsfære er en af de største filmsucceser, den danske natur har fostret. Der er både tale om underholdende formidling og nørdet forskning.
- Titusinder af danskere kigger med, og der er seere, som flere gange dagligt følger ørnene. Det er bogstaveligt talt naturformidling på højt plan. Vi har som fagfolk lært en lang række nye aspekter i ørnenes liv, som var ukendte for os før ØrneTV, siger Kim Skelmose.
Kontakter
Kim SkelmoseLeder af Projekt ØrnDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:27 73 40 70gestaltskelmose@gmail.comBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Tårnfalke og sjældne ugler drukner i drikketrug14.7.2025 06:33:00 CEST | Nyhed
DOF BirdLife får hver sommer henvendelser om døde tårnfalke, der er druknet i deres forsøg på at slukke tørsten i åbne drikketrug til heste og kreaturer. Læg et bræt eller et stykke træ i drikketruget, så fugle selv kan komme op, hvis de plumper i, lyder det fra DOF BirdLife.
Forkert signal at Danmark vil søge EU om lov til at fortsætte minkavl26.6.2025 15:52:27 CEST | Pressemeddelelse
DOF BirdLife glæder sig over, at EU har sat den nordamerikanske mink på listen over invasive arter, der skal udryddes fra Europas natur. Det betyder, at al minkavl fra 2027 bliver forbudt i EU. Men den danske regering vil ansøge EU om en særordning, så minkproduktionen kan fortsætte i Danmark som eneste land i Europa. Et rigtigt dårligt signal at sende på fuglenes og naturens vegne i en tid, hvor der skal værnes om den truede biodiversitet, mener DOF BirdLife.
Færre ynglende småfugle ender i Sankt Hans-bål, der er lavet kort før bålene tændes21.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis man venter med at samle grene og kvas til Sankt Hans-bålet til få dage før afbrændingen, er man med til at redde fugleliv, påpeger DOF BirdLife. Bål, der etableres allerede om efteråret, og som er klar til midsommerfesten i mange måneder, udgør derimod dødsfælder for ynglende solsorte, gærdesmutter og andre småfugle, der bygger rede i kvasdynger.
Fuglekrise i agerlandet: Danmark er blevet lukket land for viben6.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 1950’erne ynglede skønsmæssigt omkring 150.000 par viber i det danske landbrugsland, der bestod af små marker med vekslende afgrøder. I dag er under 14.000 ynglepar tilbage. De fleste på afgræssede enge. Sprøjtegifte, gødskning, dræning og industriel stordrift har gjort det næsten umuligt for Danmarks viber at få unger på vingerne i landbrugslandet.
Vindenergi og vingesus: EU-kommissær Dan Jørgensen skal på fugletur9.4.2025 14:44:01 CEST | Pressemeddelelse
Bella Center Copenhagen er i denne uge scene for den årlige konference i organisationen WindEurope, der arbejder i vindenergiens tjeneste. DOF BirdLife og BirdLife Europe er fuglenes stemme på konferencen, og vil torsdag morgen gå i spidsen for en tur med vingesus over Kalvebod Fælled. Indbudte gæster vil have en chance for at opleve havørnen bare syv-otte kilometer fra centrum af København.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum