Nabofællesskabet under pres: Mere end hver fjerde ønsker sig et bedre naboskab
Hvor mange naboer kender du navnene på? Undgår du øjenkontakt og lader som om, du har travlt på mobilen, når du møder dem? En ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden viser, at mere end hver fjerde oplever, at naboskabet er forringet de seneste fem år. Et svækket fællesskab kan have følger for trygheden og omfanget af indbrud. Derfor lancerer Nabohjælp nu en ny indsats, der skal bringe naboer sammen og øge trygheden.

Langt de fleste i Danmark bor i et nabolag – side om side med mennesker, de ikke selv har valgt. For de fleste er et godt naboskab afgørende, fordi det skaber tryghed og kan forebygge indbrud.
Alligevel oplever mere end hver fjerde, at naboskabet er blevet dårligere de seneste fem år, og mange ønsker et stærkere fællesskab. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden.
Et stærkt nabofællesskab handler ikke kun om hygge over hækken – det har en reel betydning for tryghed, trivsel og indbrud.
"Vi ved, at gode naborelationer og godt naboskab kan være med til at forebygge indbrud og styrke trygheden i et nabolag. Når naboer kender og hjælper hinanden, skaber det et miljø, hvor det er sværere for tyve at operere," siger Emil Rethmeier Madsen, analytiker hos Det Kriminalpræventive Råd.
Tilliden skal styrkes
En af de største udfordringer for naboskabet i dag er, at flere vælger at passe sig selv, og at tilliden til naboerne svækkes. Ifølge undersøgelsen oplever næsten fire ud af 10, at der ikke er en høj grad af tillid i deres nabolag – måske fordi de ganske enkelt ikke kender hinanden godt nok.
Undersøgelsen viser også, at tillid spiller den mest afgørende rolle for oplevelsen af et godt naboskab. Det er vigtigt at vide, at man kan få hjælp fra sine naboer – f.eks. i forbindelse med et indbrud.
Noget af det, der kan være med til at styrke relationer, er nabolagsaktiviteter. I nogle nabolag er traditioner som fastelavn og vejfest en fast del af fællesskabet. I andre er der ingen sociale aktiviteter – men måske et ønske om at styrke naboskabet.
Få deltager i nabolagsaktiviteter – ny indsats skal styrke fællesskabet
Undersøgelsen viser, at kun hver fjerde dansker oplever, at der afholdes sociale arrangementer i deres nabolag. Det er en overset mulighed, for netop fællesaktiviteter kan skabe stærkere relationer og øget tillid mellem naboer.
Det oplever Svend Erik fra Handbjerg, som er en af Nabohjælps 1.000 særlige ambassadører kaldet Nabovenner. Han mødes med naboerne ugentligt i deres ‘mandagsklub’.
"Det giver os et bedre sammenhold, og vi får talt sammen om stort og småt. Det er meget givende og styrker trygheden og fællesskabet imellem os," siger han.
Nyt danmarkskort over godt naboskab
En ny indsats, Vores Nabodag, lanceret af Nabohjælp, skal netop booste naboskabet og få nabofællesskabet til at blomstre i maj og juni.
"Effektiv Nabohjælp, der skaber tryghed og mindsker indbrud, bygger på aktive nabolag, hvor naboer samarbejder og passer på hinanden. Den nye undersøgelse viser med al tydelighed, at der er brug for at styrke naboskabet, og det håber vi at sætte gang i med Vores Nabodag," siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
Vores Nabodag skal samle nabolag over hele landet om fællesskab og tryghed. Målet er at få så mange som muligt til at arrangere aktiviteter i maj og juni – og det er nemt at være med! Allerede nu kan du tilmelde dit nabolag ved at registrere jeres aktiviteter på aktivitetskortet, der giver et samlet overblik over arrangementer i hele landet: Tilmeld jer Vores Nabodag.
Som en ekstra motivation er der spændende præmier på højkant – en sjov måde at fejre naboskabet og styrke fællesskabet.
Fakta om rapporten
Rapporten ‘Temperaturmåling af naboskabet i Danmark’ (2025) er udarbejdet af Epinion for Det Kriminalpræventive Råd. Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse, som flere end 7.600 voksne danskere har deltaget i. Nabohjælp er et samarbejde mellem TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd.
Rapporten viser bl.a. at:
- For 81 pct. af danskerne er et godt naboskab vigtigt. For flest handler det om at føle sig tryg, hvor man bor, forebygge indbrud og undgå konflikter.
- Et godt naboskab er kendetegnet ved hjælpsomhed og god kommunikation – bl.a. ved at man hjælper hinanden, når der er brug for det, og man hilser på hinanden.
- Flest danskere (93 pct.) betragter det at hilse på hinanden som vigtigt for et godt naboskab. Næstflest (87 pct.) fremhæver, at man holder øje med hinandens boliger ved ferie eller fravær. Dernæst fremhæves at hjælpe hinanden med små tjenester samt generel tillid mellem naboer også som vigtigt for et godt naboskab.
- Mange danskere udtrykker et ønske om et socialt sammenhold og fællesskab i nabolaget, men kun 25 pct. af de adspurgte oplever, at der holdes sociale arrangementer, hvor de bor.
- Tillid til hinanden i nabolaget har størst selvstændig betydning for oplevelsen af et godt naboskab. 38 pct. af danskerne oplever dog ikke en høj grad af tillid i deres nabolag.
- Manglende involvering – f.eks. at folk ønsker at passe sig selv – udgør ifølge danskerne den største trussel mod det gode naboskab.
- Hver fjerde dansker (26 pct.) vurderer, at naboskabet i Danmark er blevet værre indenfor de seneste fem år.
Faktaboks om Nabohjælp:
Nabohjælp forebygger op mod hvert 4. indbrud og styrker naborelationerne og trygheden, da det bygger på samarbejde og tillid mellem naboerne.
Der er flere end 295.000 brugere af Nabohjælps app, og flere end 1.000 Nabovenner landet over. Nabovenner er særligt dedikerede nabohjælpere, som tager en ekstra tørn for at samle nabolaget om forebyggelse af indbrud og øget tryghed.
Læs mere om Nabovenner: Nabohjælp - Gå i front med Nabohjælp for dit nabolag som Naboven
Nøgleord
Kontakter
Anne-Sofie ThielDet Kriminalpræventive Råd
Tlf:+4541747380at@dkr.dkBilleder

Vedhæftede filer
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S
45 15 36 50
http://www.dkr.dk
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Antallet af juleindbrud halveret på fem år9.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mange huse fik lov at være i fred fra tyvene i juledagene. I 2024 blev der anmeldt 667 indbrud i juledagene mod det dobbelte for fem år siden. Det Kriminalpræventive Råd glæder sig over udviklingen og opfordrer til, at danskerne holder fast i de gode vaner, for på årsbasis er der stadig alt for mange indbrud.
Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?18.12.2024 07:40:03 CET | Pressemeddelelse
Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
Ny undersøgelse: Partnervold rammer også mange mænd13.12.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Omkring 50.000 danskere angav i 2023 at have været udsat for partnervold inden for det seneste år, viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Samtidig viser rapporten, at mænd udgør 43 procent af ofrene for partnervold. Det udfordrer forestillingen om, at partnervold primært rammer kvinder. Der er brug for en øget indsats for at opspore og forebygge volden tidligt, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.
Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?28.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
Lev Uden Vold og Politiet vinder Den Kriminalpræventive Pris 202418.11.2024 16:26:46 CET | Pressemeddelelse
Organisationen Lev Uden Vold og Politiets indsats ’Partnerskab Mod Vold’, der hjælper både ofre og voldudøvere ud af volden, vinder Den Kriminalpræventive Pris 2024. Justitsminister Peter Hummelgaard overrakte i dag prisen og 50.000 kr. til at forebygge kriminalitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum