Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.

Hvert år rammes millioner af mennesker verden over af iskæmiske slagtilfælde, der forhindrer blodgennemstrømning til dele af hjernen.
Hurtig genåbning af blodforsyningen er altafgørende og kan redde liv, men paradoksalt nok også føre til yderligere skade i hjernens blodkar.
Nu giver ny dansk forskning et hidtil uset indblik i, hvad der sker i hjernens kar efter genåbning.
”Det er første gang, vi ser så detaljeret på, hvordan hjernens blodkar reagerer molekylært på et slagtilfælde. Vores resultater viser, at blodkarrene bliver mere gennemtrængelige, hvilket gør det lettere for skadelige stoffer at trænge ind i hjernen,” forklarer postdoc Line Mathilde B. Hansen fra Institut for Biomedicin, der er en af hovedforfatterne bag studiet.
Et dobbeltsidet sværd
Studiet afslører også, at genåbning udløser en markant inflammatorisk reaktion. Inflammationen hjælper kroppen med at reparere skader, men den kan også forværre hjerneskaden og forlænge patientens rehabilitering.
”Inflammation er nødvendigt, men det handler om balance. Hvis vi kan finde en måde at dæmpe den uhensigtsmæssige del af inflammationen på, uden at forstyrre kroppens evne til at reparere sig selv, kan vi potentielt hjælpe mange patienter til en bedre prognose,” forklarer professor Vladimir Matchkov, studiets anden hovedforfatter.
Fremtidens behandling
Forskerholdet har på baggrund af studiet udviklet et offentligt tilgængeligt webværktøj, som forskere verden over kan bruge til at identificere centrale ændringer i genudtryk efter et slagtilfælde.
”Vi håber, at værktøjet bliver et effektivt redskab, som kan føre til hurtigere identificering af involverede molekylære signalering og nye, målrettede behandlinger,” siger Vladimir Matchkov.
Han håber, at forskerne på længere sigt vil kunne udvikle bedre og mere præcise behandlinger til patienter efter et slagtilfælde.
”Målet er klart: at forbedre livskvaliteten for millioner af patienter verden over,” siger Vladimir Matchkov.
Bag om forskningsresultatet
Studietype: Dyreforsøg, dyremodel for et slagtilfælde, spatial transcriptomics, proteomics
Samarbejdspartnere: Hans Christian Beck (Institut for Klinisk Medicin, Syddansk Universitet, Dmitry Postnov, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
Ekstern finansiering: Lundbeckfonden
Eventuel interessekonflikt: Ingen
Link til videnskabelig artikel: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.124.048085?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%20%200pubmed
Kontakter
Professor Vladimir Matchkov
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 21834982
Mail: vvm@matchkov.au.dk
Postdoc og PhD Line Mathilde B. Hansen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Telefon: 60125375
line.mb.hansen@biomed.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
Forskere finder mulig sammenhæng mellem medicinforbrug og uventede blodpropper17.3.2025 12:49:40 CET | Pressemeddelelse
Studie fra Aarhus Universitet kan være et skridt på vejen mod sikrere lægemidler uden alvorlige bivirkninger, vurderer forskere.
Studie finder intet bevis for sammenhæng mellem gravides sygdom og autisme17.3.2025 12:07:47 CET | Pressemeddelelse
Moders sygdom under graviditet har længe været mistænkt for at øge risikoen for autisme hos barnet, men nyt internationalt studie - baseret på danske sundhedsdata - kan ifølge forsker give ro i sindet hos mange kommede mødre.
Usikkerhed kan forstærke følelsen af smerte14.3.2025 14:42:43 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at når hjernen ikke ved, hvad den kan forvente, oplever vi smerten som værre. Studiet kan være med til at udvikle mere effektive måder at håndtere smerte på i fremtiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum