DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.

Tilstanden i de danske farvande er kritisk for en lang række fisk og naturtyper i havet. Bevæger man sig blot få kilometer ud fra kysterne, er en af de primære presfaktorer fiskeri med bundslæbende redskaber.
Ved at udpege trawlfrie områder i de indre danske farvande vil regeringen give naturen en chance for at genoprette sig. Regeringens udspil er en del af de igangværende fiskeriforhandlinger, der har til formål at fremtidssikre dansk fiskeri.
Men hvis indsatsen for alvor skal gøre en forskel for fiskebestandene og den generelle biodiversitet i havet, bør flere områder omfattes af forbuddet mod bundslæbende fiskeri.
”Det er positivt, at regeringen vil beskytte Bælthavet og flere vigtige områder i Kattegat, men havets tilstand er desværre alvorligt forringet. Hvis vi skal give fiskebestandene og havnaturen en reel chance for at komme sig, er det nødvendigt at udlægge flere trawlfrie områder, hvor der er vigtige levesteder for fisk at sikre," siger Maria Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.
Knap halvdelen af den danske havbund er ifølge DTU Aqua blevet udsat for fiskeri med bundslæbende redskaber i perioden 2017-2022, hvilket svarer til et areal på størrelse med Danmarks samlede landareal.
Trawlforbud i Kattegat og Vadehavet
I det fælles udspil foreslår organisationerne, at der udover regeringens forslag til trawlfrie områder udpeges yderligere to områder i det sydlige Kattegat samt hele Vadehavet til trawlfrie områder. Det er afgørende hvis vi skal nå at redde sårbare arter som torsk, rødspætter og rokker og en lang række andre fisk. Fælles for de foreslåede områder er, at der i dag finder intensivt trawlfiskeri sted, og der samtidig er store naturværdier og potentiale for genopretning af både fiskebestande og levesteder til stede.
”Vores udspil vil sammen med regeringens forslag give den danske havnatur rigtig gode betingelser for at komme sig efter mange årtiers påvirkning fra fiskeri med bundslæbende redskaber. Vi ved, at effekten af trawlfrie områder smitter positivt af på resten af havet, og derfor kommer forslaget hele vores havnatur til gode,” siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Mikkel Aarø-Hansen og fortsætter:
”Men det afgørende for effekten af tiltagene er, at vi faktisk formår at udpege de trawlfrie områder på steder, hvor der allerede fiskes med bundslæbende redskaber, og hvor naturen har en chance for at komme sig. Derfor anbefaler vi også, at Folketinget hjælper fiskerne i den omstilling, der på kort sigt vil gå ud over fiskerne, men på lang sigt vil komme både dem og hele Danmark til gode.”
Fiskerne skal hjælpes over i et skånsomt fiskeri
Udpegningen af trawlfrie områder vil på kort sigt have økonomiske konsekvenser for de fiskere, der i dag fisker med bundslæbende redskaber i områderne. Forslaget om yderligere tre trawlfrie områder fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden vil ifølge organisationernes beregninger medføre et økonomisk tab på kort sigt på op mod 30 mio. kroner årligt for de berørte fiskere. På længere sigt, med forbedret havnatur og genoprettede fiskebestande, vil der dog være potentiale for at fiskerne kan få et rentabelt fiskeri med skånsomme fiskeredskaber.
Derfor bør fiskerne støttes til at omlægge til et mere skånsomt fiskeri. Der har siden 2014 været muligheder for støtte til omstilling, men organisationerne anbefaler en mere skræddersyet støtte ved etablering af et specifikt faciliterings- og omstillingsprogram, der skal bistå de fiskere, der berøres af udlægningen af trawlfrie områder.
Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden anbefaler desuden, at udpegningen af trawlfrie områder følges op af et generelt krav om fuldt dokumenteret fiskeri i fiskerierhvervet. Dette vil også komme fiskeriet til gode, da det vil bane vejen for en betydelig regelforenkling, bedre forskningsdata og mindske bifangst.
En sådan samlet indsats vil kunne få meget stor betydning for genopretningen af biodiversiteten og fiskebestandene i Danmarks indre farvande og kystnære områder.
Kontakter
Emil NielsenPressechefDanmarks Naturfredningsforening
Tlf:3119 3246emil@dn.dkKiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkVedhæftede filer
Om omstillingsordningen
Siden 2014 har der været muligheder for erhvervsfiskerne for at få støtte til omstillingen til et mere skånsomt fiskeri, men det går meget langsomt med omstillingen henimod et skånsomt og bæredygtigt dansk fiskeri.
Derfor anbefaler Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden en skræddersyet støtte, der gennem et målrettet faciliterings- og omstillingsprogram skal støtte de fiskere, der bliver berørt af udlægningen af trawlfrie områder.
Programmet skal blandt andet bistå fiskerne i at udvikle ny forretningsmodeller for skånsomt fangede fisk, herunder for eksempel oparbejde nye afsætningskanaler, markedsføring af skånsomt fanget fisk og skaldyr samt udvikling af en mere diversificeret økonomi, hvor fiskerne ved siden af deres fiskeri også har andre indtægtskilder som havturisme og en øget mængde fisk afsat direkte ved kajen.
Faciliterings- og omstillingsprogrammet vurderes, inkl. midler til omstilling til skånsomme redskaber, at kunne implementeres for i alt 150-200 millioner kroner over de næste tre år.
Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden foreslår, at midlerne kan findes i Den Europæiske Hav-, Fiskeri- og Akvakulturfond (EHFAF). I det tilfælde, at der efter de tre år er flere fartøjsejere, der ønsker at omstille sig, bør der sikres yderligere midler hertil.
Derudover vil der formentlig være en stor del af fartøjsejere, der berøres af trawlfrie områder, for hvem det vil være mere attraktivt at søge om ophugningskompensation. Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden foreslår derfor at der - udover midlerne til omstillings- og faciliteringsprogrammet - afsættes midler fra EHFAF til fuld ophugningskompensation for fartøjsejere, der ønsker ophugning.
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Brug én time på naturen lørdag den 22. marts20.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.
Den 19. marts rammer Danmark sin Overshoot Day17.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis alle forbrugte som os danskere, ville jordens ressourcer for i år være opbrugt den 19. marts. Danmark rykker samtidig en plads op på listen over lande med det højeste fodaftryk og indtager nu en 12. plads. Det haster med at få lavet og vedtaget en dansk natur- og biodiversitetslov, der kan sænke vores fodaftryk på verdens natur, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Naturtopmøde skal sikre mere finansiering og mindre fodaftryk25.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark bør have fokus på at sikre fremdrift i den globale naturbeskyttelse og -genopretning samt sænke fodaftrykket på naturen under det kommende biodiversitetstopmøde i Rom, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden. I første omgang skal verdens rige lande finde 20 milliarder dollars allerede i år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum