Forskere: Derfor kan du tvivle på egne evner, selv når du gør det godt
En ny undersøgelse fra Københavns Universitet og University College London har opklaret, hvorfor nogle mennesker føler sig usikre på deres evner – selv når de faktisk er gode til det, de laver.

Måske er du en af dem, der bliver ved med at tvivle på dine egne evner, selv om du præsterer godt gang på gang. Måske er du endda bange for, at din chef eller dine kolleger en dag vil begynde at tro, at du ikke er i stand til at gøre de ting, du skal gøre på arbejdet – det såkaldte imposter-syndrom.
Evnen til at reflektere over os selv og vores evner kaldes metakognition. Men nogle menneskers metakognitive processer fører til et forvrænget syn på deres egne evner.
”Mennesker med angst og depression har en tendens til at udvise vedvarende undertillid, som vi kalder det. Deres skæve vurdering af deres egne evner kan få dem til at undgå nye opgaver, selv når de kan klare dem,” forklarer Sucharit Katyal, postdoc ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet.
Digitale frugter afslører tendens
I en ny undersøgelse har Sucharit Katyal og forskere fra University College London identificeret de psykologiske mekanismer, der ligger til grund for vedvarende undertillid.
”Vi rekrutterede et stort antal frivillige via en webbaseret platform og målte deres symptomer på angst og depression. Derefter bad vi deltagerne om at gennemføre et computerspil, hvor de skulle hjælpe beboerne i 'Fruitville' med at høste frugt,” forklarer Sucharit Katyal.
Deltagerne skulle bruge både deres visuelle evner og deres hukommelse til at gennemføre opgaverne. Efter hver enkelt opgave skulle de rapportere, hvor sikre de følte sig på deres svar. Til sidst skulle de vurdere, hvor godt de følte, at de havde gennemført hele spillet.
”Her opdagede vi, at deltagere med symptomer på angst og depression ofte ignorerede de tidspunkter, hvor de følte en høj grad af tillid til deres svar. I stedet fokuserede de på situationer, hvor deres svar var ledsaget af lav selvtillid, når de vurderede deres samlede præstation,” siger Sucharit Katyal.
Positiv feedback virker
Med andre ord viser undersøgelsen, at mennesker med angst og depression kan udføre opgaver tilfredsstillende, også i egne øjne, men i sidste ende opdaterer de ikke deres selvopfattelse korrekt.
”Det peger på behovet for interventioner, der specifikt adresserer metakognitive forvrængninger hos mennesker med angst og depression,” siger Sucharit Katyal.
Interessant nok viser undersøgelsen også, at mennesker med vedvarende usikkerhed om deres evner kan opdatere deres selvopfattelse korrekt, når de udtrykkeligt får at vide, at de har klaret sig godt (i stedet for blot at stole på deres egen vurdering).
”Man kan faktiske hjælpe vedvarende usikre mennesker effektivt med at fokusere mere på deres succeser og mindre på deres indre usikkerhed,” siger Sucharit Katyal og uddyber:
”Det understreger vigtigheden af positiv feedback. Nogle mennesker har brug for hjælp til at tage deres egne vurderinger med et gran salt – ellers vil de bare opretholde et forvrænget, negativt syn på deres egne evner,” bemærker han.
Undersøgelsen, som hedder »Distorted learning from local metacognition supports transdiagnostic underconfidence«, er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications. Du kan læse hele undersøgelsen her.
Kontakter
Sucharit Katyal
Postdoc, Institut for Psykologi
Københavns Universitet
Tlf: 35 33 24 17
E-mail: ska@psy.ku.dk
Simon Knokgaard HalskovPresse- og kommunikationsrådgiverKøbenhavns Universitet
Tlf:93 56 53 29skha@adm.ku.dkOm Københavns Universitet
Københavns Universitets forskere og studerende har siden 1479 udvidet horisonter og bidraget til at bevæge verden fremad. Med sit internationale forsknings- og studiemiljø er universitetet placeret blandt de bedste i verden. Læs mere om Københavns Universitet samt dets institutter og centre.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Beviser på diskrimination øger ikke opbakning til politiske løsninger11.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Forskning og oplysning sikrer et mere præcist billede af diskriminationen i samfundet, men flytter ikke holdninger til politiske initiativer, der vil imødegå problemet. Nyt studie fra Københavns Universitet sætter spørgsmålstegn ved effekten af oplysningskampagner.
Eksportfremme er til stor hjælp for danske virksomheder24.2.2025 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det øger danske virksomheders afsætning på internationale markeder betydeligt, når de støttes af eksportrådgivere. Det viser en ny undersøgelse, som forskere fra Københavns Universitet står bag.
Kunstig intelligens skaber nye vindere og tabere på arbejdsmarkedet29.1.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Efterspørgslen på en række faglige kompetencer ændrede sig markant, da ChatGPT blev lanceret i slutningen af 2022, viser nyt internationalt studie. Men billedet er sammensat. Mens der blev færre job inden for bl.a. simpel tekstskrivning og oversættelse, steg efterspørgslen efter andre kvalifikationer.
Ny guide skal hjælpe lokale landskabsprojekter på vej3.1.2025 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
Det danske landskab står foran historisk store omlægninger som svar på klima-, miljø- og biodiversitetskrisen. Nu har forskerne fra projektet Lokale Landvindinger lavet en guide til projektledere, som vil udvikle helhedsløsninger gennem et stærkt lokalt engagement.
Niels Thygesens legat for økonomistuderende stiftes13.12.2024 05:00:00 CET | Pressemeddelelse
I anledning af professor Niels Thygesens 90-års fødselsdag har en gruppe bestående af Niels’ tidligere studerende og hans familie stiftet et legat for økonomistuderende på Københavns Universitet. Fondens formål er at støtte talentfulde danske økonomistuderende i forbindelse med studieophold på internationalt anerkendte universiteter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum