Klimadatastyrelsen udvider nettet af GNSS-målestationer
Målestationer over hele Danmark holder øje med landets bevægelser. Nu lukker ny station i Hanstholm et hul i nettet i det nordvestjyske.

Målestationer over hele Danmark holder øje med landets bevægelser. Nu lukker ny station i Hanstholm et hul i nettet i det nordvestjyske.
Det er sikkert ikke noget, som du tænker over til hverdag, men Danmark bevæger sig faktisk hele tiden. Det er i de fleste tilfælde små bevægelser, men over tid får de betydning, når vi fx skal lave klimasikring eller udbygge infrastruktur som fx kloakker eller veje.
Derfor har Klimadatastyrelsen et net af permanente GNSS-målestationer (GPS-lignende systemer), der via satellitsignaler konstant måler sin egen placering. Stationerne er plantet solidt i jorden, så hvis de rykker sig, så betyder det, at det er den underliggende landmasse, som rykker sig.
Nu har Klimadatastyrelsen udvidet nettet til 15 stationer med endnu en station i Hanstholm, placeret tæt på Hansted kirke. Stationen dækker et areal på ca. 1,5 meter gange 4 meter, og den er omtrent 4 meter høj. Den hverken støjer eller forurener.
Nøje udvalgt placering
Placeringen af den nye station er ikke tilfældig, da den som nævnt lukker et hul i nettet mellem de nærmeste stationer i Hirtshals og Ferring på Vestkysten.
Derudover er der nogle ret strenge krav til, hvor sådan en station skal placeres, og da den er bygget til at skulle måle i mindst 50 år, så skal man tænke sig godt om.
Først og fremmest skal jordforholdene under stationen være så gode, at de ikke i sig selv får stationen til at synke. Derfor kan den ikke placeres på fx gammel mosebund eller inddæmmede områder.
Dernæst skal den stå frit i landskabet, så der er frit udsyn til GPS- og Galileosatellitter, og det skal den vel at mærke blive ved med i de næste 50 år. Der er altså ikke muligt at placere den midt inde i en by.
Endelig har det i det konkrete tilfælde været nødvendigt med relativ kort afstand til Hanstholm Havn, da der nede i havnen sidder en vandstandsmåler fra DMI, og man gerne vil have, at målingerne fra de to stationer kan sammenholdes.
Synker Danmark i havet?
At følge Danmarks bevægelser er vigtigt. Det har måske ikke så stor betydning, at Danmark hvert år bevæger sig få cm mod nordøst på jordkloden (som følge af kontinental sokkel drift), men bevægelserne i højder kan have stor betydning. Helt generelt hæver den danske landmasse sig. Det gør den fordi, at den stadig er ved at rette sig ud efter trykket fra den is som lå over landet ved den seneste istid.
Der er dog store lokale forskelle, og ved inddæmmede områder kan landmassen sætte sig betydeligt. Det er fx tilfældet i Thyborøn, hvor man har haft store udfordringer med brud på kloakledninger, der knækkede på grund af sætninger.
Det er også en udfordring, at vandstanden i fremtiden formentlig vil stige hurtigere, end Danmark hæver sig. Med data fra vores GNSS-målestationer kan følge med i forskellen på stigningen på vandstand og på landbevægelser, og så kan vi lave klimasikringsløsninger, som passer til fremtidens udfordringer.
Faktaboks: Sådan virker en GNSS-station
EN GNSS-målestation samler konstant data fra satellitter.
De indsamlede data gør det muligt at bestemme stationens bevægelse og koordinater i 3 dimensioner.
Data bruges til forskning, landmåling og udgør en del af datagrundlaget for klimasikringsindsatsen.
Klimadatastyrelsen driver et tilsvarende i Grønland, som kaldes GNET
Kontakter
René ThunøPresse- og kommunikationskonsulentKlimadatastyrelsen
Tlf:+45 22 36 49 62retje@kds.dkBilleder

Klimadatastyrelsen
Vi arbejder for et klimarobust, grønt og sikkert Danmark. Vi er en arbejdsplads, som fagligt spænder bredt og er en del af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Klimadatastyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Klimadatastyrelsen
Årets fotoflyvninger er startet20.3.2025 09:13:24 CET | Pressemeddelelse
Igen i år går Klimadatastyrelsen på vingerne og indsamler data fra luften. De mange data kan herefter bruges til mange forskellige formål i både den offentlige og private sektor
Overgravede kabler og ledninger koster samfundet 1,24 mia. kroner årligt6.2.2025 09:07:32 CET | Pressemeddelelse
Det er en dyr affære, når ledninger og kabler bliver gravet over i forbindelse med gravearbejde. Det viser en ny analyse fra Klimadatastyrelsen.
Digital tvilling kan blive et vigtigt værktøj i klimasikringsindsatsen11.12.2024 13:29:45 CET | Pressemeddelelse
Klimadatastyrelsen udvikler en 3D-visualisering af hele Danmark, der vil kunne bruges til klimasikring og varsling
Stor graveaktivitet giver flere graveskader4.12.2024 12:50:51 CET | Pressemeddelelse
I 2023 steg antallet af overgravede ledninger i forbindelse med gravearbejder. Det viser ny graveskaderapport fra Klimadatastyrelsen
Nye målestationer skal styrke overvågningen af klimaforandringerne1.11.2024 10:39:55 CET | Pressemeddelelse
Afsmeltningen af Grønlands indlandsis er en god indikator på, hvor hastigt klimaet forandrer sig. Seks nye GNSS-målestationer i Grønland skal styrke overvågningen af isafsmeltningen
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum