Nyt initiativ baner vejen for mindre lattergasudledning i landbruget
SmartField, et nyt 134-millioners innovationsinitiativ, åbner testfacilitet ved Hadsten 14. maj. SmartField skal sætte en ny global standard for mere præcise opgørelser af klimagassen lattergas ved at teste og dokumentere løsninger til at reducere landbrugets udledning. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem omfattende målinger, innovative løsninger og nye opgørelsesmetoder.

Danmark tager et afgørende skridt i kampen mod klimaforandringer med åbningen af SmartField – en ny forskningsinfrastruktur, der skal teste og udvikle løsninger til at reducere landbrugets udledning af lattergas. Målet er at nedbringe udledningen med op til 30 procent gennem præcise målinger og innovative løsninger.
Det sker, når SmartField indvies ved Selling, Hadsten. Her skal et innovativt partnerskab med Teknologisk Institut i spidsen forbedre opgørelse af lattergasudledning fra landbruget gennem test af nye løsninger i marken og modellering af forskellige scenarier for at opnå en reduktion af lattergas fra dansk landbrug med op til 20-30 procent.
Lattergas er en særligt kraftig drivhusgas, der er 273 gange mere potent end CO₂, og som udgør en væsentlig del af landbrugets klimabelastning i forbindelse med planteproduktion.
Grand opening for alle interesserede
Den 14. maj 2025 inviterer SmartField til officiel åbning i felten på en af testfaciliteterne – supersite B ved Selling, Hadsten. Her kan alle interesserede opleve den avancerede test- og måleinfrastruktur, der er udviklet og opsat, samt møde eksperterne, der arbejder med emissionsmålinger og datamodellering.
- SmartField viser i praksis, hvordan Danmark tager ansvar for et mere klimavenligt landbrug. Marken bliver her til laboratorium, hvor vi sammen med landmænd og forskere måler, tester og lærer. Med internationalt samarbejde og gennemsigtig videndeling skaber vi grundlaget for at sætte en global standard. Jeg glæder mig til at åbne op og invitere indenfor i det felt, hvor fremtidens løsninger bliver til, siger adm. direktør Juan Farré, Teknologisk Institut.
SmartField er et femårigt innovationsprojekt og er finansieret af Novo Nordisk Fonden med 134 millioner kroner. Partnerskabet ledes af Teknologisk Institut i samarbejde med Land-CRAFT Pioneer Center ved Aarhus Universitet, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, SEGES Innovation og Colorado State University (USA).
For at udvikle konkrete løsninger, der kan nedbringe landbrugets udledning af drivhusgasser, er der brug for tre ting: standardiserede målemetoder, praktiske tests i marken og præcis datamodellering. Dét er netop, hvad der bliver arbejdet med i SmartField. Det er samtidig målet, at nye løsninger ikke har negative konsekvenser for udbytte eller forårsager anden forurening.
Kvantificering af lattergasudledninger
- Dette initiativ bidrager betydeligt til vores forståelse for og mulighed for at reducere landbrugets klimaaftryk. Vi regner med at kunne gøre væsentlige fremskridt i kvantificering af lattergasudledninger på forskellige skalaer fra mark- til nationalt niveau, siger Klaus Butterbach-Bahl, der er professor og leder af Land-CRAFT Pioneer Center ved Aarhus Universitet samt videnskabelig direktør i SmartField.
Arbejdet i SmartField indebærer blandt andet målestationer med avanceret udstyr i stor skala på markniveau, hvor nye løsninger teste og lattergas-udledning, kvælstofudvaskning andre relevante parametre måles i høj opløsning.
De opsamlende data skal bruges i datamodellering, som skal lede til mere retvisende opgørelser af lattergas. Det kan bl.a. bidrage til nationale opgørelser af gasserne og til effektiv implementering af lattergas-reducerende tiltag.
Det kræver tæt samspil mellem forskere, myndigheder og landbruget at udvikle de nøjagtige modeller. Derfor er inddragelse og videndeling en vigtig del af SmartField.
Program og praktisk information:
Til Grand opening-arrangementet er alle interesserede velkomne.
Arrangementet vil foregå på engelsk.
Dato: 14. maj 2025, Tid: 10.00-13.00
Sted: SmartField Supersite B, Ødumvej, Selling, 8370 Hadsten
Ved tilmelding følger mere information.
Program
- 10.00-11.00 Åbningstaler og officiel indvielse
- 11.00-12.00 Guidet rundvisning på Supersite B
- 12.00-13.00 Frokost og netværk
Tilmelding
Tilmelding er nødvendig og skal ske senest 1. maj 2025 via: https://www.dti.dk/smartfield-grand-opening/46764
Partnerne i SmartField:
- Teknologisk Institut (projektejer)
- Land-CRAFT Pioneer Center
- Aarhus Universitet
- Københavns Universitet
- SEGES Innovation
- Colorado State University
- Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Ministeriet for Grøn Trepart deltager som observatører for at sikre videndeling og integration af resultater i den nationale klimaindsats.
SmartField er et femårigt innovationsprojekt, som løber fra 2024-2029.
Nøgleord
Kontakter
Kommunikationskonsulent Kit Krüger, Teknologisk Institut, mobil: 7220 3126, mail: kikr@teknologisk.dk
Billeder

Vedhæftede filer
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
38 millioner år gammel kristtornblomst fundet i rav27.3.2025 11:07:40 CET | Pressemeddelelse
En usædvanligt velbevaret blomst indkapslet i rav er analyseret med avanceret teknologi. Det har gjort det muligt at identificere det danske danekræ som den første uomtvistelige fossile kristtornblomst, der er kendt i verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum