Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder i gang med takeback-løsninger
Danmarks produktionsklynge MADE og Industriens Fond sætter nu gang i udviklingen af værktøjet ’Takeback strategier’, som skal hjælpe virksomheder med at tage brugte produkter retur for at reparere og genanvende dem. Startskuddet lyder 26. maj, hvor MADE inviterer til læringsdag om cirkulær produktion.

Rigtig mange produktionsvirksomheder holder igen med at investere i retursystemer – også kaldet takeback - fordi, det er svært at se, hvordan det kan lade sig gøre uden at tabe penge på det.
Men takeback-løsninger er en vigtig komponent i arbejdet med at tage ansvar for produktionsaffald, imødekomme voksende krav fra kunder samt nye krav fra EU. Med det nye værktøj skal det blive nemmere for virksomhederne at komme i gang.
”I dag er det kun ca. 6 pct. af de industrielle SMV’er, der anvender takeback-løsninger. Projektet her skal være med til styrke det strategiske fokus og gøre det nemt for virksomhederne at komme i gang med at indsamle produkter og komponenter for at kunne genanvende dem i produktionen,” siger programleder for bæredygtig produktion i Industriens Fond, Anders Ziegler Kusk.
Den 26. maj er der mulighed for at blive klædt på med viden og erfaringer fra bl.a. WindowMaster og Danfoss, og MADE har tidligere fulgt og hjulpet en række virksomheder, der har kastet sig ud i takeback-løsninger:
”Det vist sig at den største barriere er, at virksomhederne er på ukendt land. De ved ikke, hvor de skal starte og slutte. Opgaven kan virke uoverskuelig, når også underleverandører, lovgivning om affald, logistik, automatisering af reparation og brugeradfærd skal tænkes ind,” siger CEO i Danmarks produktionsklynge MADE Nigel Edmondson.
Øvelsen med at få et produkt tilbage til fabrikken kræver meget viden og mange valg undervejs. Det har blandt andre Danfoss Drives erfaret, der arbejder med at tage produkter retur for at genanvende dele af dem.
”Der er ingen let vej til et takeback-system – kun mindre svære veje, men det kan lade sig gøre. Det gælder om at finde ud af, hvordan man kan skabe mest mulig værdi ud af et brugt produkt. Vi har fundet ud af, at der er penge at tjene på at splitte nogle brugte produkter ad for at genanvende dele af det og videresælge andre af f.eks. ren plast eller aluminium til genanvendelsesvirksomheder,” siger Circularity Manager i Danfoss Drives Rasmus Jørgensen.
Nyt værktøj til produktionsvirksomheder
Det nye værktøj skal hjælpe virksomhederne med at tage de rigtige valg, lægge planen og få lavet det første cirkulære pilotprojekt med et produkt. I MADE har man samlet data om de største barrierer og mulige løsninger for at knække den cirkulære nød.
”Vores erfaringer viser, at det har stor betydning at få cirkularitet indtænkt i hele forsyningskæden og udbredt i hele virksomheden for at lykkes med det. Vi vil gerne hjælpe virksomheder med at lægge den plan, så man ikke bruger skønne spildte kræfter, men kommer i mål,” forklarer Nigel Edmondson.
Om takeback-løsninger i industrien
- Når en produktion tager ansvar for sine egne brugte produkter, kaldes det ”Takeback”. Helt kort er takeback, når en produktion tager produkter retur efter endt brug hos kunden for at reparere det og gensælge det, eller skille det ad for at genbruge dele af det eller genanvende materialerne i det.
- Takeback er et udtryk bredt brugt i industrien og forskningsverdenen og bruges især, når man taler om processen og rejsen, hvor et brugt produkt skal finde vej tilbage ind i produktionen.
Om projektet "Takeback strategier – sæt retning for din cirkularitet"
- ’Takeback strategier – sæt retning for din cirkularitet’ er et projekt ledt af Danmarks produktionsklynge MADE.
- Projektet ”Takeback strategier – sæt retning for din cirkularitet” er del af en større samlet indsats fra Industriens Fond under navnet ”Cirkulær Produktion – for et stærkere og grønnere dansk erhvervsliv”, der skal gøre den danske produktionssektor førende inden for cirkulær produktion.
- Udover MADE og Industriens Fond tager CBS, FORCE Technology, DAMRC, Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet del i projektet som partnere og DTU og Dansk Industri bidrager til projektets styregruppe.
- Læs mere her: https://industriensfond.dk/projekt/takeback-strategier-saet-retning-for-din-cirkularitet/
Kontakter
Anders BrandtoftPresse- og kommunikationschef
Tlf:31 12 27 43ab@industriensfond.dkIndustriens Fond
Industriens Fond er en privat uafhængig fond, som arbejder på at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne.
Følg pressemeddelelser fra Industriens Fond
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Industriens Fond
Nu skal rustfrit stål ikke gensmeltes – men genbruges direkte fra skrotbunken27.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Alt for mange danske produktionsvirksomheder omsmelter rustfrit stål i udlandet. Det vil nyt projekt ændre på, så rustfrit stål i højere grad genbruges. Virksomheder som blandt andre Grundfos skal være med til at bane vejen for et gennembrud ved at udvikle nye metoder og konkrete råd til at overkomme de største barrierer.
Female Leadership Academy modtager millionstøtte til at accelerere unge kvinder ind på ledelsesgangene10.3.2025 11:24:57 CET | Pressemeddelelse
Flere unge kvinder skal nudges til at forfølge en ledelseskarriere, og det skal ske tidligere og i hele landet. Det er afsættet for en ny bevilling på 4,4 mio. kr. fra Industriens Fond og Tietgenfonden til Female Leadership Academy.
Trecifret millionbeløb skal gøre Danmark til epicenter for cirkulær produktion4.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med en ny, historisk stor bevilling på over 125 mio. kr. vil Industriens Fond gøre danske virksomheder førende inden for cirkulær produktion. Det er nu, vi skal foretage det nødvendige gearskifte og gøre danske virksomheder mere bæredygtige - og dermed modstands- og konkurrencedygtige, siger adm. direktør i Industriens Fond, Thomas Hofman-Bang.
Så er det bevist: Grøn omstilling styrker konkurrenceevnen22.1.2025 09:11:05 CET | Pressemeddelelse
Der er en positiv sammenhæng mellem virksomhedernes grønne tiltag og deres konkurrenceevne. Det bliver nu for første gang dokumenteret i ny analyse som Industriens Fond står bag.
Investorer skal på skolebænken i cybersikkerhed15.1.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Det går for langsomt med iværksætteriet inden for cybersikkerhed. Derfor går Industriens Fond, nu sammen med The Link om at etablere et dansk Cyber Angel Academy, hvor business angels og venturekapitalister får konkret træning i at forstå, udvikle og investere i cybersikkerhedsiværksættere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum