Region Hovedstaden

Miljøundersøgelse viser ingen væsentlig spredning af forurening til Roskilde Fjord

Del

Region Hovedstadens nye undersøgelse viser, at der kun sker begrænset påvirkning af Roskilde Fjord med PFAS og fenoler fra det gamle affaldsdeponi på Stålvalseværket i Frederiksværk.

Det seneste år har regionen fået foretaget en række analyser af forureningen fra det tidligere stålvalseværk i Frederiksværk. Regionens undersøgelse skulle afklare, om forurening med PFAS og fenoler fra stålvalseværket spreder sig til Roskilde Fjord.

I undersøgelsen er der udtaget og analyseret prøver af vandet direkte fra fjorden og fra grundvandet på stålvalseværkets grund. De foreløbige resultater viser, at der kun i enkelte prøver af fjordvandet er fundet PFAS og fenoler lige over grænseværdierne. Den endelige rapport ventes færdig til sommer.

”Det er rigtig godt, at de nye undersøgelser viser, at forureningen ikke påvirker vandmiljøet i fjorden væsentligt. For at være på den helt sikre side vil vi i de kommende måneder udtage flere vandprøver fra fjorden for at bekræfte de foreløbige resultater,” fortæller Line Ervolder (C), der er formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden.

Regionen har tidligere fundet forurening i grundvandet på stålvalseværksgrunden. Det ses også i den nye undersøgelse. Men beregninger viser, at spredningen af forureningen til fjorden er begrænset, hvilket understøttes af analyserne af fjordvandet.

Kystvolden er beskadiget
Forureningen fra det tidligere stålvalseværk består af slagger, forurenet støv og andet restmateriale fra stålproduktionen. Det er formodes, at der er deponeret cirka 105.000 tons affald i kystvolden og på grunden.

I starten af 1990’erne blev der etableret en afdækning af kystvolden for at inddæmme forureningen og forhindre, at den siver ned i jorden med nedbør eller udvaskes i fjorden. Regionens undersøgelse viser, at afdækningen visse steder er delvist nedbrudt.

”Undersøgelsen viser, at forureningen fra det tidligere stålvalseværk ikke udgør nogen større trussel mod fjorden. Men det er tydeligt, at den afdækning, der er etableret på kystvolden, nogle steder er nedbrudt. Det skal vi se på,” siger Ole Frimodt Pedersen, enhedschef i Miljøenheden i Region Hovedstaden.

Ingen penge til at sikre vandmiljøet
Regionerne har endnu ikke modtaget statslig finansiering til opgaven med at sikre vandmiljø mod jordforurening. Den nye undersøgelse af forureningen fra det tidligere stålvalseværk er derfor finansieret af en ekstraordinær bevilling fra Regionsrådet.

Sådan har vi gennemført undersøgelsen

  • Der er udtaget prøver af grundvandet fra boringer og brønde på stålvalseværksgrunden, samt udført målinger af vandets bevægelse fra det falder som nedbør, til det spredes til fjorden.
  • Vandprøver fra fjorden er udtaget fra en båd otte forskellige steder i fjorden. Nogle prøver er udtaget tæt på kystvolden, og nogle er udtaget længere ude i fjorden
  • Kystvoldens tilstand er undersøgt ved besigtigelse og ud fra luftfotos. Der er også udtaget prøver af materialet i kystvolden til undersøgelse.

Fakta 

  • Den nye undersøgelse har kostet Region Hovedstaden 1,5 mio. kr.
  • I december 2024 bevilligede staten 54 mio. kr. til regionernes arbejde med at undersøge, afværge og oprense jordforureninger, der truer søer, vandløb, fjorde og kyster i 2025-2028. Regionerne har dog endnu ikke fået pengene.
  • Danske Regioner har i januar 2025 skrevet til miljøminister Magnus Heunicke og bedt om flere penge til opgaven.

Yderligere information hos:

  • Line Ervolder (C), formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden, telefon 50 80 26 36
  • Signe Fuglsang Midtgaard, kommunikationskonsulent, Center for Regional Udvikling i Region Hovedstaden, telefon 51 55 88 07

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse

Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye