DI: Handelskrigen er en realitet – til skade for hele verden
Med told på 20 procent på alle EU-lande og dermed Danmark, så har Trump startet en handelskrig med meget alvorlige konsekvenser. DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen mener, at Europa må svare resolut og behørigt igen – og i øvrigt gøre alt for at styrke Europas konkurrencekraft. DI’s beregninger viser, at alene de 20 procents told på EU reducerer Danmarks BNP med 38 mia. kr. og koster 13.000 job. Dertil kommer så effekten af de højere toldsatser på alle andre lande.

- Det er en trist dag i almindelighed, og bekymrende i særdeleshed, at Trump med åbne øjne smider grus ind i verdens vækst- og velstandsmaskine. Den amerikanske præsident burde om nogen vide, at alle bliver mere velstående af at handle sammen, og at alle taber på en handelskrig, siger Lars Sandahl Sørensen.
Danmark solgte varer til USA for 248 milliarder kroner sidste år, godt en femtedel af den samlede danske eksport af varer. Men de seneste mange års kraftige stigning af dansk eksport til USA kan nu blive stækket. Præsident Trump har med sit toldudspil i dag sat foden på bremsen i forhold til den fri internationale handel, vurderer Danmarks største erhvervsorganisation.
Forstemmende
- Det er forstemmende, men situationen er, som den er, og nu gælder det om at holde hovedet koldt og helt nøgternt få det bedste ud af situationen. For selvom også det danske samfund bliver ramt, er vores økonomi stærk, og vores handlemuligheder i Europa mange, siger Lars Sandahl Sørensen.
Danmark bliver ramt hårdt. Selvom en god del af vores eksport til USA består af tjenesteydelser og en anden god del består af varer, som er produceret indenfor de amerikanske grænser, så vil en told på 20 procent alligevel være en mavepuster til danske eksportvirksomheder og til dansk økonomi.
DI’s beregninger viser, at alene de 20 procents told på EU reducerer Danmarks BNP med 38 mia. kr. og koster 13.000 job. Dertil kommer så effekten af de højere toldsatser på alle andre lande.
- Danske virksomheder skal naturligvis fortsætte med at handle på det enorme amerikanske marked, og trods Trumps benspænd er der masser af danske styrkepositioner at bygge videre på. Danske virksomheder er stærke og vant til at navigere i svære og omskiftelige farvande. Samtidig er det vigtigt også at satse på verdens andre store markeder og som virksomhed hele tiden vurdere, hvor de bedste muligheder er, siger Lars Sandahl Sørensen.
For DI er EU og Europa nøglen til at få det bedste ud af situationen:
- Nu må Danmark og EU vise, hvad vi er lavet af. Først og fremmest må vi svare Trump behørigt igen, uden at ryste på hånden eller selv bidrage til eskalering. Dernæst må vi i Danmark og EU styrke og accelerere vores bestræbelser på at øge vores konkurrencekraft. Det gælder om at investere, fjerne bøvl og byrder og sørge for at nye løsninger kommer hurtigere frem til verdensmarkedet, siger Lars Sandahl Sørensen.
Sidste år blev 75 procent af den danske vareeksport til USA produceret uden for Danmarks grænser. Det betyder at danske virksomheder bliver ramt af tolden meget forskelligt. Mange har allerede produktion i USA, hvor de ikke bliver ramt af den højere told – det vil formentlig få flere danske virksomheder til at flytte derover. Men selv de virksomheder, som har produktion i USA vil blive ramt af toldkrigen, da den må forventes at føre til lavere, amerikansk købekraft og dermed vækst.
Afbøde de værste effekter
Lars Sandahl Sørensen har stadig et håb om, at udviklingen vender.
- Mere told betyder højere inflation, færre job og lavere vækst i USA, og derfor kan vi håbe, at noget af det bliver rullet tilbage, når realiteterne melder sig. Så kan man måske afbøde nogle af de værste effekter, siger Lars Sandahl Sørensen.
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI i Hillerød: Skrot registreringsafgiften på elbiler31.3.2025 15:24:28 CEST | Pressemeddelelse
Skatteminister Rasmus Stoklund besøgte i dag Andersen Biler i Hillerød, hvor han ved selvsyn fik et indblik i bilbranchens mange omkostninger og brug af ressourcer i håndteringen af en utidssvarende registreringsafgift. Dansk Industri anslår, at bilbranchen hvert år bruger tid og ressourcer svarende til 300 mio. kr. til administration af afgiften.
Kongen i front for erhvervsfremstød i Frankrig: Det helt rigtige tidspunkt31.3.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks eksport til Frankrig er steget med 42 procent i de seneste fem år. De kommende dages statsbesøg og erhvervsfremstød med hele 55 danske virksomheder skal bidrage både til, at partnerskabet mellem Frankrig og Danmark styrkes og samhandlen mellem de to lande øges yderligere i de kommende år.
Dansk Industri: Løft af uddannelser er spot on26.3.2025 12:32:22 CET | Pressemeddelelse
Politikerne gør det rigtige, når de styrker det faglige niveau på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne. Samtidig er det godt, at bestemte uddannelser undtages – det mener DI.
Danske virksomheder får ekstra hjælp - DI opruster i USA25.3.2025 06:45:00 CET | Pressemeddelelse
Trump og USA har skubbet til en handelskrig, og verdensøkonomien og danske virksomheders behov for hjælp er under dramatisk forandring. Derfor opruster DI der, hvor der er allermest behov for at hjælpe danske virksomheder og genskabe overblikket: DI sender to ekstra medarbejdere til USA.
DI-direktør: Konkurrencekraft og forsvar har topprioritet i EU20.3.2025 20:30:00 CET | Pressemeddelelse
EU’s stats- og regeringschefer har valgt rigtigt, når de i dag fokuserer på konkurrence og europæisk sikkerhed i Det Europæiske Råd, lyder det fra Dansk Industri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum