Arbejdermuseet byder unge velkommen i demokratiets rækker
Om lidt er der fest for årets konfirmander. Blandt dem er 20 unge, som har haft en helt anderledes konfirmation end de andre 45.000. De er nemlig blevet demokratisk konfirmeret.

Demokratiets konfirmation er for andet år i træk et tilbud for unge i konfirmationsalderen, der ønsker et alternativ til kirken som bekræftelse af overgangen fra ung til voksen.
“At blive demokratisk konfirmeret er et moderne valg, der handler om at være nysgerrig på samfundet og fællesskabet og at markere et vigtigt øjeblik i livet,” siger Josefine Albris, arrangementsansvarlig på Arbejdermuseet, der sammen med DUI–Leg og Virke står bag Demokratiets konfirmation.
"Demokratiets konfirmation er et forsøg på at opdatere en tradition, så den er tidssvarende og meningsfuld. Vi ønsker at give de unge mennesker demokratiske værdier, samfundsbevidsthed og følelsen af at være klædt på til den virkelighed, de bor i,” fortæller Josefine Albris.
Et blik ind i politikernes virkelighed
Konfirmationsforberedelsen til Demokratiets konfirmation består af to dage med workshops, én på Arbejdermuseet og en på Christiansborg.
“Dagen på Arbejdermuseet handler om demokratiet som livsform, hvordan vi ikke er kommet sovende, til det demokrati, vi har arvet, og hvordan vi som borgere har mulighed for at påvirke demokratiet gennem aktivisme, der kan tage mange kreative former. Workshoppen på Christiansborg er et personligt møde med en politiker, der tager de unge med ind bag kulisserne i Folketinget og giver dem indblik i politikernes virkelighed, systemet og det spil af koder og kultur, der følger med,” siger Josefine Albris.
På begge workshops bliver de unges kroppe aktiveret bl.a. gennem whacking (dans), rap og taleskrivning. De møder aktivister og politikere, der inspirerer med deres egne historier og deler ud af deres værktøjskasser. “At bruge sang og taler fungerer både til konfirmationsfesten, men også bagefter som politisk kampvåben, når de skal lade deres stemme høre i demokratiet”, siger Josefine. Som afslutning bliver de unge konfirmeret i Arbejdermuseets traditionsrige festsal.
“Det er en stemnings- og meningsfuld setting at blive konfirmeret i. Her mærker de unge forbindelsen til alle dem, de står på skuldrene af i forhold til basale demokratiske rettigheder, lighed og frihed. Værdier, der ikke kan tages for givet i den tid vi lever i,” siger Josefine Albris.
En gammel tradition
Demokratiets konfirmation er langtfra den første ikke-kirkelige konfirmation, der finder sted på Arbejdermuseet. Arbejderbevægelsen stiftede i 1915 Foreningen mod Kirkelig Konfirmation (senere Foreningen for Borgerlig Konfirmation), der skabte fænomenet borgerlig konfirmation. Den bestod af en ikke-religiøs konfirmationsmarkering, der fra 1916-1921 blev afholdt i Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning, hvor Arbejdermuseet ligger i dag. Ungdomsorganisationen DUI-Leg og Virke har siden 1969 varetaget konceptet, som har skiftet navn fra ungdomsfester til nonfirmation. Flere steder i landet fortsætter DUI-Leg og Virke med at holde nonfirmation, mens Sjællands-afdelingen har ønsket at forny og udvikle konceptet og derfor er gået med i arbejdet om Demokratiets konfirmation.
“Med fremkomsten af både humanistisk og filosofisk konfirmation og nu dette er vi en del af en bølge, der prøver at imødekomme, at der er behov for nye ritualer. I samarbejde med DUI kunne det sagtens være en tanke at Demokratiets konfirmation spreder sig til andre steder i Danmark,” siger Josefine Albris.
Kontakter
Josefine AlbrisArrangementsansvarligArbejdermuseet
Tlf:3348 0331Tlf:3348 0331ja@arbejdermuseet.dkBilleder











Links
Om Arbejdermuseet
Arbejdermuseet er Danmarks museum for demokrati, fællesskab og arbejdsliv. Museet formidler historien om den danske arbejderbevægelse og dens betydning for samfundet.
Museet ligger i den fredede Arbejdernes Forsamlingsbygning fra 1879. Her kan besøgende gå på opdagelse i mere end 150-års arbejderhistorie og hverdagsliv i museets udstillinger, arrangementer, undervisningsforløb, på biblioteket og i arkivet.
Følg pressemeddelelser fra Arbejdermuseet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Arbejdermuseet
Ny særudstilling på Arbejdermuseet fejrer 125 år med tillidsrepræsentanter26.3.2025 14:40:46 CET | Pressemeddelelse
I 1900 blev det danske arbejdsmarked forandret for altid. For første gang blev det anerkendt, at medarbejdere kunne vælge deres egen tillidsrepræsentant til at forhandle med arbejdsgiveren. Nu, 125 år senere, markerer Arbejdermuseet denne milepæl med særudstillingen Godt arbejde! Tillidsrepræsentanter i 125 år, der åbner den 26. marts 2025.
Regeringen: Museer skal løfte fortællingen om Danmark som produktionsland28.8.2024 15:42:30 CEST | Pressemeddelelse
Med en millionbevilling på finansloven over de næste tre år til Produktionens Danmark skal danskerne øge kendskabet til landets industri, til produktionsvirksomhederne og til livet som faglært. Opgaven hviler på danske museer med Industrimuseet og Arbejdermuseet i spidsen. Gennem formidlingsaktiviteter, undervisning og opsamling af viden skal historien om Danmark som et produktionsland nyskrives.
Arbejdermuseet vil skrive flere kvinder ind i historien med ny udstilling29.9.2023 14:34:57 CEST | Pressemeddelelse
Der venter publikum en sanselig, rørende og stærk udstilling om arbejderhistoriens kvinder. Om hverdagsliv, om kampe, om retten til en egen krop og til en plads i bevægelsen. Arbejdermuseet åbner snart KVINDELIV, der vil skrive både kendte og ukendte kvinder ind i historien.
Jubel på Arbejdermuseet – Københavns Kommune fortsætter opbakningen13.9.2023 12:01:18 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdermuseet har haft et fantastisk 2023. 40% flere besøgende har været igennem udstillingerne i Rømersgade og over 13.000 børn har allerede været med skolen til undervisning i det stemningsfulde museum. I foråret modtog Arbejdermuseet Europarådets Museumspris som det første danske museum nogensinde. Og nu giver Københavns Kommune et vigtigt tilskud til den videre udvikling.
Fri leg til frie børn i baggården14.6.2023 11:56:01 CEST | Pressemeddelelse
En vaskeægte baggård fra gamle dage. Arbejdermuseet bringer nu et stykke glemt bykultur tilbage og giver familier og skoleelever mulighed for at opleve en autentisk baggård, som den så ud i 1930’ernes København. Trang og smal og fuld af forbud for børn, men med rum til nysgerrighed, leg og fri fantasi. Børnenes Baggård er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 5,3 mio. kr. og har åbningsweekend for publikum d. 24. og 25. juni 2023.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum