Ny aftale for spildevand: Markant reduktion i kvælstofudledningen skal forbedre vandet i 16 fjorde og kystvande
Miljøministeren fastlægger i en ny aftale med partierne bag Aftale om Implementering af et Grønt Danmark konkrete indsatser, der skal nedbringe udledningen af kvælstof fra spildevand til 16 fjorde og kystvande. Reduktionerne skal gennemføres inden udgangen af 2027, ved at der stilles strengere krav til, hvordan spildevandsselskaberne renser spildevand.

I 16 fjorde og kystvande er der nu fastlagt en konkret plan for, hvordan kvælstofudledningen skal nedbringes. Det sker efter partierne bag Aftale om Implementering af et Grønt Danmark er blevet enige om de spildevandsindsatser, der skal igangsættes inden udgangen af 2027 for at reducere mængden af kvælstof i det danske vandmiljø.
Med indsatserne reduceres der 572 tons kvælstof i konkrete fjorde og kystvande, hvor spildevand fortsat er et problem for vandmiljøet. Reduktionerne sker ved, at Miljø- og Ligestillingsministeriet stiller krav til 24 rensningsanlæg om at forbedre deres rensningskapacitet af spildevand.
Miljøminister, Magnus Heunicke, siger:
"Vi skal have genoprettet vandmiljøet i de danske fjorde og farvande. Nu igangsætter vi målrettede indsatser i 16 konkrete fjorde og kystvande, der skal nedbringe kvælstofudledningen fra spildevand. Det er bl.a. Karrebæk Fjord, Nissum Fjord ved den jyske vestkyst og Randers Fjord. Det betyder, at der vil blive udledt markant mindre fosfor og kvælstof fra spildevandsselskaberne, som i dag presser vandmiljøet. Samlet vil indsatserne svare til en reduktion på 572 tons kvælstof om året. Danmark er allerede blandt de bedre i verden til at rense vores spildevand, men vi kan og skal stadig gøre endnu mere. Med de nye krav til renseanlæggene tager vi et vigtigt skridt i retning af et renere vandmiljø."
Tal og fakta
- Aftalen kommer som opfølgning på Aftale om Implementering af et Grønt Danmark og er indgået mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre.
- Med aftalen er der indgået aftale om konkrete indsatser for 16 fjorde og kystvande. Det betyder, at 24 rensningsanlæg skal rense bedre og dermed reducere udledningerne af næringsstoffer til vandmiljøet.
- De 16 fjorde og kystvande, der med aftalen er lagt planer for, gælder:
- Karrebæk Fjord
- Grådyb
- Knudedyb
- Nissum Fjord (Felsted Kog)
- Ringkøbing Fjord
- Randers Fjord (indre)
- Jammerland Bugt
- Musholm Bugt
- Grønsund
- Åbenrå Fjord
- Als Sund
- Lillebælt (Snævringen)
- Kolding Fjord (ydre)
- Horsens Fjord (indre)
- Odense Fjord (Seden Strand)
- Det sydfynske øhav
- Med aftalen om spildevandsindsatserne reduceres udledningerne svarende til 572 tons kvælstof fra spildevand om året i forhold til de konkrete mål i Aftale om Implementering af et Grønt Danmark.
- Indsatsen slutter ikke her. Det fremgår af regeringsgrundlaget, at: "Det skal identificeres, hvor det vil give bedst miljømæssig effekt at investere i udvidelse i kapaciteten på rensningsanlæg, så større vandmængder bedre kan håndteres, og antallet af overløb nedbringes." Det vil regeringen arbejde videre på.
- Der arbejdes bl.a. på at begrænse udledning af spildevand gennem indførsel af afgift på overløb af urenset spildevand og gennem implementering af krav i det nye byspildevandsdirektiv fra 2027 og frem.
- Spildevandsindsatser bliver finansieret gennem spildevandstaksten, og derfor vil de kommende indsatser betyde en stigning i taksten. Der vil være tale om en årlig stigning på mellem 29 og 268 kroner for en gennemsnitlig husstand i de 22 berørte kommuner, der skal betale for indsatserne.
- Samtidig lægges der et loft på, hvor meget det må koste pr. kilo kvælstof reduceret pr. år for at sikre, at forbrugeren ikke betaler en for høj pris for en lille del af indsatsen. Her sættes loftet på 850 kroner, og det vil i praksis koste mellem 91 og 807 kroner pr. kilo kvælstof reduceret.
- I dag renser de fleste danske anlæg bedre end mange steder i Europa. Med den nye aftale stiller Miljø- og Ligestillingsministeriet krav om, at renseanlæggene skal rense ned til 3,5 mg/l for kvælstof, svarende til ca. en tredjedel af de nuværende EU-krav for kvælstof på 10 mg/l. Og for fosfor stilles der i aftalen krav om, at renseanlæggene skal rense ned til 0,1 mg/l, hvilket er en tiendedel af EU-kravet på 1-1½ mg/l i de vandområder, der er negativt påvirket af spildevand.
Kontakter
Pressekontakt til Miljø- og Ligestillingsministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkFølg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Rent drikkevand: 206 millioner kroner til målrettet beskyttelse3.4.2025 13:01:06 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke har sammen med aftalekredsen bag Grøn Fond i dag præsenteret en ny politisk aftale om fortsættelsen af Drikkevandsfonden i 2026 og 2027.
Presseinvitation til doorstep: Ny aftale om bedre beskyttelse af drikkevand3.4.2025 10:09:46 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke præsenterer i dag sammen med aftalepartierne bag Grøn Fond (S, V, M, SF, K, EL og RV) en ny aftale på 206 mio. kr. til beskyttelse af drikkevand. Doorstep finder sted i gården i Miljø- og Ligestillingsministeriet på Frederiksholms Kanal 26, 1220 København K torsdag den 3. april klokken 12.00. Der er adgang for pressen fra klokken 11.30. Tilmelding til doorstep skal ske ved mail til presse@mim.dk. Ved spørgsmål kan presseafdelingen kontaktes på telefon: +45 20 91 59 01 (kan ikke modtage SMS).
Millioner til projekter mod sexisme og kvindehadsk indhold3.4.2025 09:47:21 CEST | Pressemeddelelse
Minister for ligestilling og Alliancen mod seksuel chikane åbner i dag for en ansøgningspulje på 3,1 mio. til projekter, der bl.a. skal bidrage til at bekæmpe påvirkningen af kvindehadsk og sexistisk indhold på nettet og fremme trygge ungefællesskaber uden sexisme.
Ny kampagne: Vi skal kende tegnene på psykisk vold2.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Psykisk vold er den mest udbredte form for partnervold. Som pårørende, ven eller kollega kan man spille en vigtig rolle i vejen ud af et psykisk voldeligt forhold. Derfor sætter Miljø- og Ligestillingsministeriet nu fokus på, hvordan man kan genkende de ofte skjulte tegn på psykisk vold og reagere på dem.
Ministeren kræver handling og melder 25 kommuner for lovbrud1.4.2025 07:04:33 CEST | Pressemeddelelse
Fristen for tinglysning af kommunernes påbud om beskyttelse af drikkevand nær boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) er nu udløbet. 11 kommuner har fortsat ikke indberettet beskyttelse af et eneste BNBO, og 14 kommuner har kun beskyttet mellem 1 og 19 pct. Nu vil miljøministeren melde dem til Ankestyrelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum