Region Sjælland

Flere praktiserende læger på vej i Region Sjælland

Del

Region Sjælland vil styrke lægedækningen ved blandt andet at etablere flere lægeklinikker rundt omkring i regionen.

Trine Birk Andersen, regionsrådsformand i Region Sjælland.
Trine Birk Andersen, regionsrådsformand i Region Sjælland.

Der skal flere praktiserende læger til Region Sjælland. Derfor er regionen nu klar til at etablere flere nye lægeklinikker rundt omkring i regionen. Det har Regionsrådet netop besluttet.

For selv om alle borgere i Region Sjælland i dag har adgang til en praktiserende læge, er der behov for at styrke lægedækningen.

- Region Sjælland har generelt flere syge, og samtidig har vi færre læger end mange andre dele af landet. Det er ulighed i sundhed, og det er ikke rimeligt. Der skal være flere læger, der hvor behovet er størst, og derfor styrker vi nu lægedækningen ved blandt andet at lave flere lægeklinikker, så vi kan sikre regionens borgere bedre og give mere lige adgang til almindelig lægehjælp, siger regionsrådsformand Trine Birk Andersen og forklarer videre:

- Det er også en investering i fremtiden. Flere borgere vil i de kommende år få brug for sundhedsvæsenet, når vi bliver flere ældre og flere kronisk syge. Samtidig er en styrket lægedækning afgørende for at realisere den ambitiøse sundhedsreform, der skal gøre sundhedsvæsenet både mere nært og mere tilgængeligt for vores borgere.

Nye lægeklinikker i fem kommuner
Regionsrådets beslutning skal konkret være med til at sikre flere læger i Holbæk Kommune, Lejre Kommune, Næstved Kommune, Vordingborg Kommune og Roskilde Kommune. Disse områder er valgt, efter den årlige, overenskomstbestemte kapacitetsanalyse har vist, at det er her, der er størst behov for at styrke lægedækningen, og fordi det er her, der er ledige såkaldte lægekapaciteter.

Tiltaget vil samlet rumme ti nye praktiserende læger, og ambitionen er, at de er opstartet til sommer.

- Vi starter med at styrke lægedækningen, hvor lægerne selv peger på, at behovet for ekstra kapacitet i almen praksis er størst. Dette er første skridt. Men vi ser det, som en begyndelse og forventer, at der med den nye, kommende model for fordeling af lægerne vil være behov for at styrke lægedækningen yderligere i Region Sjælland, udtaler Trine Birk Andersen.

De ti lægekapaciteter er i forvejen udmøntet politisk, men de har været svære at få etableret ude i virkeligheden. Derfor intensiveres arbejdet nu for at få dem besat, herunder som klassiske PLO-klinikker, ved sygehussamarbejder eller som klinikker, der er drevet af regionen. 

Region Sjælland driver i forvejen lægeklinik i Nakskov, Kalundborg og Odsherred. Alle tre klinikker har i dag plads til nye patienter.

En af flere indsatser for at styrke lægedækningen
De nye lægeklinikker er ét af flere initiativer fra Region Sjælland i 2025 for at styrke lægedækningen.

Efter beslutning i Regionsrådet i februar 2025, er regionen i gang med at etablere to licensklinikker, som er lægeklinikker, hvor lægen lejer sig ind og får betaling som læger, der har egen klinik. Regionen står for etablering og drift, mens lægen kan fokusere på patienterne. De to licensklinikker etableres i Vordingborg og Næstved og giver læger mulighed for at prøve livet som praktiserende læge i Region Sjælland af uden at skulle investere i en klinik.

Med både licensklinikker og nye regionsklinikker er der dermed udsigt til i alt 12 ekstra praktiserende læger i Region Sjælland.

Derudover tilbyder Region Sjælland også hjælp til nye læger, som ønsker at overtage en praksis i regionen. Helt konkret kan den nye læge få hjælp til arbejdet med at overtage patienterne i klinikken, for eksempel hjælp til arbejdet med at gennemgå journaler og opfølgning på patienternes medicin. Initiativet gør det nemmere for læger at overtage en eksisterende lægeklinik. Den indsats gik i gang i starten af 2025.

Fakta - derfor er de ti steder udvalgt til styrket lægedækning

  • Region Sjælland udarbejder én gang årligt en kapacitetsanalyse af lægedækningen, der behandles politisk. Kapacitetsanalysen formål er at vurdere, hvor i regionen, der eventuelt er behov for flere læger for at sikre, at alle regionens borgere frit kan vælge mellem to lægeklinikker inden for en afstand af 15 km fra deres bopæl.
  • Det er overenskomsten om almen praksis, som foreskriver, hvordan regionerne skal opgøre behovet for kapacitet. Kapacitetsanalysen tager udgangspunkt i tre ting:
    • De praktiserende lægers egen tilbagemelding om, hvor mange patienter de kan håndtere i deres praksis.
    • Hvor mange borgere der er i et område.
    • Om der forventes en særlig befolkningstilvækst i de enkelte områder.

Kontakter

Trine Birk Andersen, Regionsrådsformand, Region Sjælland, tlf. 93 57 77 26

Pressevagt, Region Sjælland, tlf. 57 87 50 52

Links

Følg pressemeddelelser fra Region Sjælland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Sjælland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye