Ny kampagne: Vi skal kende tegnene på psykisk vold
Psykisk vold er den mest udbredte form for partnervold. Som pårørende, ven eller kollega kan man spille en vigtig rolle i vejen ud af et psykisk voldeligt forhold. Derfor sætter Miljø- og Ligestillingsministeriet nu fokus på, hvordan man kan genkende de ofte skjulte tegn på psykisk vold og reagere på dem.
112.000 kvinder og 76.000 mænd har inden for et år oplevet psykisk vold fra en partner eller eks-partner. Psykisk vold foregår ofte i det skjulte, og det kan derfor være svært for fx pårørende, venner eller kollegaer at genkende volden og spørge ind. En undersøgelse fra VIVE viser, at danskerne er mindre tilbøjelige til at gribe ind og hjælpe, når de er vidne til psykisk partnervold, end når de er vidne til fysisk partnervold.
Miljø- og Ligestillingsministeriet lancerer nu kampagnen ”Ser du, når kærlighed er voldelig?”, som sætter fokus på vigtigheden af, at pårørende, venner eller kollegaer kan genkende og opdage psykisk vold. Målet er, at pårørende bliver bevidste om og opmærksomme på tegn og signaler på psykisk vold og bliver bedre i stand til at afkode psykisk vold.
”Det er ikke alt vold, der giver blå mærker og brækkede knogler. Psykisk vold som fx manipulation, kontrol eller isolation bliver ofte overset, selvom det har dybt alvorlige konsekvenser for dem, der er udsat for det. Det er afgørende, at pårørende, venner eller kollegaer genkender tegnene på psykisk vold – og kan handle på dem. Derfor sætter vi med kampagnen fokus på, hvordan netop dem, der er tæt på kan hjælpe, hvis der er psykisk vold i et parforhold,” siger Magnus Heunicke, minister for ligestilling.
Kampagnen bruger traditionelle kærlighedssymboler, som hjerter og roser for at vise, hvordan umiddelbare kærlige handlinger og ord kan skjule tegn på psykisk vold. I en podcastserie taler vært Sara Bro med pårørende til personer, der har været i voldelige forhold, og om, hvordan de blev opmærksomme på volden
"Psykisk vold er en kompleks form for vold, der kan være lige så skadelig som fysisk vold, og den kan i mange tilfælde være en forløber til fysisk vold. Der ikke ét parameter, der afgør, om nogen er udsat for psykisk vold. Volden ligger i gentagelsen og nedbrydningen. Derfor er det så vigtigt, at vi som omverden bliver bedre til at genkende og reagere på de små tegn. Det kan gøre en verden til forskel for dem, der er fanget i en voldelig relation,” siger Elsebeth Kirk Muff, direktør for Lev Uden Vold.
I forbindelse med kampagnelanceringen uddeler minister for ligestilling Magnus Heunicke hjerteformede slikkepinde og information om kampagnen på Dronning Louises Bro onsdag den 2. april.
Kampagnen er udarbejdet med sparring fra Lev Uden Vold, Danner, LOKK, Mandecenteret, Dialog mod Vold og Dansk Stalking Center.
Læs mere om kampagnen på Serduvolden.dk
Læs undersøgelsen ’Danskernes kendskab til partnervold' (2022) fra VIVE her og undersøgelsen ´Vold og overgreb i Danmark 2021´ fra SDU her.
Få hjælp
Oplever du eller en, du kender, vold i en nær relation? Eller er du i tvivl om, hvad du oplever? Du er ikke alene, og der er hjælp at hente.
Ring anonymt på Lev Uden Volds nationale hotline på 1888 hele døgnet rundt alle årets dage.
Kontakter
Pressekontakt til Miljø- og Ligestillingsministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkFølg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Danmark sætter kursen for en grøn miljø- og klimapolitik i EU på ministermøde11.7.2025 13:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejen til et stærkere og klimaneutralt EU, en tur i Store Vildmose til fremvisning af den grønne trepartsaftale i praksis og en vigtig debat om de kommende forhandlinger om en international aftale om plastikforurening. Det var på programmet til det netop afsluttede uformelle ministermøde for EU's miljø- og klimaministre.
Sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer bliver forbudt7.7.2025 15:00:48 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen har truffet afgørelse om at tilbagekalde 23 sprøjtemidler med PFAS-aktivstoffer. Afgørelsen træffes på baggrund af en grundig vurdering af ny viden fra GEUS, der har belyst, at sprøjtemidlerne nedbrydes til det skadelige stof trifluor-eddikesyre (TFA), som ender i grundvandet. Miljøstyrelsen er derudover i gang med at vurdere yderligere 10 sprøjtemidler, der også har vist udvaskning af TFA.
Nyt skridt mod nationalt pant- og retursystem for takeaway-emballage7.7.2025 06:54:06 CEST | Pressemeddelelse
Takeaway-emballage bliver i høj grad lavet af engangsplastik. Det har en kort levetid, kræver mange ressourcer at producere og forbrænde og udgør dermed et problem for både klima og miljø. Derfor skal Danmark have et nationalt pant- og retursystem, og nu etableres et sekretariat, der skal stå i spidsen for at samle branchen.
Ny fiskeriaftale: Alle farvande omkring Fyn omfattes af trawlforbud2.7.2025 13:36:48 CEST | Pressemeddelelse
En ny politisk aftale mellem regeringen og LA, SF, K, EL, RV og ALT sætter gang i den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark. Aftalen sætter en stopper for fiskeri med bundslæbende redskaber i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande, herunder i farvandene omkring Fyn.
Ny milepæl for havet: Stor del af det danske hav bliver nu trawlfrit2.7.2025 13:28:47 CEST | Pressemeddelelse
18,7 procent af det danske havareal udlægges til trawlfrie zoner. Det er resultatet af en politisk aftale som regeringen indgået sammen med LA, SF, EL, K, RV og ALT. Aftalen er den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark og sætter en stopper for bundtrawl i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum