Koda

Økonomisk usikkerhed og skæv kønsbalance: Danske musikere rammes hårdt af dårlige barselsvilkår

Del

En ny rapport viser, at barsel er en stor udfordring for musikere i Danmark, hvor syv ud af ti musikere på tværs af køn har svær adgang til indkomst under barsel. Rapporten viser samtidig, at barsel og familieforøgelse øger den i forvejen ulige kønsbalance i dansk musik.

Ny rapport: Syv ud af ti musikere på tværs af køn har svær adgang til indkomst under barsel. Rapporten viser også, at barsel og familieforøgelse øger den i forvejen ulige kønsbalance i dansk musikliv.
Ny rapport: Syv ud af ti musikere på tværs af køn har svær adgang til indkomst under barsel. Rapporten viser også, at barsel og familieforøgelse øger den i forvejen ulige kønsbalance i dansk musikliv.

Syv ud af ti musikere har vilkår, der gør adgang til barselsindkomst mere udfordrende end for almindelige lønmodtagere. Det viser en ny analyse fra Tænketanken EQUALIS i samarbejde med Koda, Dansk Artist Forbund og Dansk Musiker Forbund. Rapporten konkluderer, at indkomst under barsel for mange musikere er svært tilgængelig, og bare det at få adgang til barselsdagpenge kan være en kamp.

Samtidig viser rapporten, at barsel og familieforøgelse øger den i forvejen ulige kønsbalance i dansk musikliv. Der er nemlig store forskelle på, hvordan mænd og kvinders karriere fortsat kan udvikle sig efter at have fået børn.

Analysen peger således på, at næsten seks ud af ti adspurgte kvindelige musikere har svært ved at genoptage deres karriere efter barsel, og at en ud af fire adspurgte kvindelige musikere oplever at blive fravalgt på grund af barsel.

"Det kan ikke være rigtigt, at kunstnere og andre i de kreative erhverv har markant ringere barselsvilkår – bare fordi de ikke arbejder i klassiske lønmodtagerjobs. Det er både en arbejdsmarkedspolitisk udfordring, fordi nogle står langt mere udsat end andre, og en kulturpolitisk udfordring, fordi vi risikerer at miste talent og mangfoldighed i kulturlivet. Når vi år for år kan se, at kønsbalancen i musikbranchen såvel som i resten af kulturlivet er hamrende skæv, så kunne lige præcis barsel være en af de vigtige årsager til, at skævheden fortsætter. Hvis vi skal have et mangfoldigt udbud af kunst og kultur, så kræver det ordentlige arbejdsvilkår for kunstnerne,” siger Loui Törnqvist, forperson i Koda.

Musikere tvinges ud af branchen
Rapporten rummer også vidnesbyrd fra danske musikere, der blandt andet fortæller om både et direkte og indirekte pres fra omverdenen og musikbranchen, når det kommer til de forventninger og fordomme, man som musiker mødes af i forbindelse med barsel og familieforøgelse.

"Musikere bidrager hver dag til vores samfund og beriger det med deres arbejde. Men når de får børn, møder de et system, der ikke er skabt til deres virkelighed. Hvis vi vil bevare et rigt og mangfoldigt musikliv, skal vi sikre, at musikere ikke tvinges ud af branchen, når de stifter familie. Kvindelige musikere risikerer at forlade branchen, fordi de ikke kan få økonomien til at hænge sammen under barsel, mens mandlige musikere ofte opgiver at tage den barsel, de har ret til. Det er ikke kun et problem for den enkelte – det er et tab for hele samfundet," siger Thomas Sandberg, forperson i Dansk Musiker Forbund.

Netop de strukturelle barrierer, der fastholder skævheder i karriereudvikling mellem køn, er velkendte fra andre brancher – men i en sektor som musikbranchen, der er præget af mange korte ansættelser og projektbaseret arbejde, bliver konsekvenserne ofte endnu mere markante. Det fortæller Gine Maltha Kampmann, direktør for Tænketanken EQUALIS:

”Fra det samlede arbejdsmarked ved vi, at ulige adgang til løn og vilkår i forbindelse med familieforøgelse forstærker forskelle i karriereudvikling for mænd og kvinder. Musikbranchen og andre kreative erhverv er kendetegnet ved prekære ansættelsesvilkår, og der er derfor en endnu større risiko i disse brancher for, at barselsforløb har betydning for karrieremuligheder. Rapporten er den første af sin slags, der tilvejebringer viden om kunsternes vilkår og erfaringer med barsel i musikken. Viden som er afgørende for at kunne sikre lige adgang og muligheder på det voksende prekære arbejdsmarked.”

___________________________________________________

Koda inviterer til lanceringsevent af rapporten 'Barsel i musikbranchen', hvor vi stiller spørgsmålet: Kan kunstnere gå på barsel?

I forbindelse med lanceringen af rapporten inviterer Koda blandt andre beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, formand for FH Morten Skov Christiansen, Direktør i Dansk Arbejdsgiverforening Jacob Holbraad og en række interessenter fra kulturbranchen til en samtale i Altinget om de udfordringer, som kunstnere står over for i forbindelse med barsel, familie og karriereudvikling.

Tid: 13:30-15:30, torsdag den 3. april

Sted: Altinget, Ny Kongensgade 10, 1472 København K
Se mere om eventet her: https://www.altinget.dk/live-arrangementer/lancering-af-ny-rapport-kan-kunstnere-gaa-paa-barsel

Kontakter

Billeder

Loui Törnqvist, forperson i Koda
Loui Törnqvist, forperson i Koda
Download
Gine Maltha Kampmann, direktør i Equalis
Gine Maltha Kampmann, direktør i Equalis
Download
Thomas Sandberg, forperson i Dansk Musiker Forbund
Thomas Sandberg, forperson i Dansk Musiker Forbund
Download

Vedhæftede filer

Links

Om Koda

Koda for et stærkere musikliv
Vi er en musikrettighedsorganisation, som har mere end 51.000 medlemmer bestående af komponister, sangskrivere og musikforlag. Vi arbejder for, at vores medlemmer får en rimelig betaling fra dem, der bruger musikken, og for at gøre musikbranchen mere bæredygtig. Socialt, miljømæssigt og økonomisk.

Følg pressemeddelelser fra Koda

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Koda

Efter fem år uden udvikling i Kodas kønsstatistik: "Der er brug for, at alle tager ansvar"12.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

For femte år i træk viser Kodas kønsstatistik, at det halter gevaldigt med ligestillingen i dansk musik, hvor kun 10 procent af de penge, Koda udbetaler, havner i de kvindelige musikskaberes lommer. Samtidig er kvinders andel blandt de højest indtjenende den laveste i fem år. Kodas forperson kalder det nedslående og opfordrer til, at hele branchen tager ansvar.

Flere nye aftaler med til at sikre Koda en omsætning på 1,2 milliard9.4.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

De fleste af Kodas indtægtsområder oplevede fremgang i 2023, men det var i høj grad nye aftaler på onlineområdet samt en fortsat vækst på koncert- og udlandsområdet, som sikrede en stigning i indtægterne for komponister, sangskrivere og musikforlag. Det er et tilfredsstillende og flot resultat, som ovenikøbet sker i en tid, hvor mange udfordringer truer markedet, lyder det fra Kodas direktør.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye