Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.

Et konsortium af danske teknologivirksomheder og forsyningsselskaber går nu sammen om at udvikle løsninger, der kan forsyne industrien med rent vand uden at tappe grundvandsressourcerne. Med et forventet vandforbrug på over 100 millioner kubikmeter årligt til dansk industri skal der tænkes nyt for at sikre vand til både drikkevand og industri. Løsningerne skal være helhedsorienterede og bidrage til at løse samfundsudfordringer som klimatilpasning og beskyttelse af vandmiljøer.
Det er Teknologisk Institut, som leder det nye projekt til 19 millioner kroner. Projektet skal udvikle teknologier til at omdanne terrænnært grundvand, overfladevand og renset spildevand til teknisk vand af forskellige kvaliteter. Målet er at gøre Danmark førende inden for bæredygtig vandforsyning til industrien.
- Den teknologiske udfordring er kompleks. Vi skal ikke bare rense vandet - vi skal producere forskellige kvaliteter af teknisk vand - helt op til en kvalitet, der kan bruges i følsom produktion som for eksempel elektrolyse til kommende Power-t-X-anlæg. Samtidig skal vi udvikle metoder til at håndtere de koncentrerede restprodukter fra rensningen, siger centerprojektleder Caroline Kragelund Rickers, Teknologisk Institut.
Vand til grøn omstilling
Vand er en kritisk ressource for den grønne omstilling, og især til industrien er der behov for at kigge på brug af alternative vandkilder for at sikre mindst muligt belastning af grundvandsressourcerne.
- Kravene til rensning af blandt andet koncentratet risikerer dog at blive en showstopper for brugen af de alternative vandkilder, grundet strenge krav til udledningen, siger applikationsspecialist Nana Jensen fra teknologileverandøren Suez Danmark.
CEO Tore C. Svendsen fra en anden teknologileverandør i projektet, ECT2, supplerer:
- Vi ser frem til i dette projekt at udvikle nye løsninger og med disse at demonstrere, hvordan vi kan håndtere koncentratet ansvarligt og miljørigtigt at vi kan sikre anvendelse af de alternative vandkilder.
Når Europa i de kommende år skal udbygge produktionen af såkaldt grøn brint til Power-t-X, bliver adgang til rent vand en kritisk faktor. Nu går danske teknologivirksomheder og forsyningsselskaber sammen om at udvikle løsninger, der kan sikre vandforsyningen uden at belaste grundvandsressourcerne.
- Dette er ikke kun et dansk problem. Hele Europa står over for samme udfordring med vandforsyning til den grønne omstilling. De løsninger, vi udvikler nu, kan blive en væsentlig eksportvare, understreger Caroline Kragelund Rickers.
Projektet demonstrerer teknologierne i tre forskellige skalaer:
- Fuldskalaanlæg ved Lemvig Vand: Behandling af koncentrerede spildstrømme fra produktionen af ultrarent vand til Power-t-X-industrien
- Fuldskalaanlæg ved Ringen ved Fors i Roskilde: Produktion af teknisk vand til lokale industrier fra overfladevand
- Pilotanlæg ved Vestforsyning i Holstebro: Avanceret efterbehandling af renset spildevand.
Projektet Vandternativet, der er støttet af Miljøstyrelsen som et MUDP Fyrtårnsprojekt, løber fra januar 2025 til juni 2028.
Projektside: https://www.teknologisk.dk/vandternativet-og-8211-groen-omstilling-af-industriens-vandforbrug/46639
Markedspotentiale:
- EU-investering i PtX frem mod 2030: 835 mia. kr.
- Marked for vandteknologi: 17 mia. kr.
Konsortiet:
- Teknologisk Institut (projektleder)
- ECT2
- SUEZ Danmark
- Lemvig Vand
- Fors Spildevand Roskilde
- Vestforsyning
- Foreningen Klimatorium

Kontakter
Centerprojektleder Caroline Kragelund Rickers, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2940, mail: cakr@teknologisk.dk
Billeder
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
CO2-reduceret forsøgsbeton anvendt med succes på vejanlæg ved Aarhus30.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Første fuldskala demonstration i Danmark viser vejen for udbredelse af CO2-reduceret beton i større skala.
Brugte medicinske engangsprodukter skal have nyt liv30.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske hospitaler producerer 4,4 tons affald i timen. Et nyt samarbejde mellem industri, hospitaler og forskning vil etablere infrastruktur til genanvendelse af medicinsk engangsudstyr.
Frostbekæmpelse på byggepladser kan føre til misfarvninger og lugtgener i det færdige byggeri27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut advarer mod brugen af tømidlet urea på indendørsarealer ved vinterbyggeri efter stigende antal henvendelser om ubehagelige lugtgener og misfarvede egetræsgulve.
Nyt liv til kritiske metaller i elektronikaffald26.6.2025 08:41:32 CEST | Pressemeddelelse
Internationalt partnerskab vil genanvende sjældne jordarter i forbrugerelektronik og styrke europæisk forsyningssikkerhed.
Millioninvestering skal gøre 3D-print til hverdag i danske virksomheder25.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Teknologisk Institut lancerer en ny millioninvestering, som skal styrke danske virksomheder mod en mere digitaliseret og ressourceoptimeret produktion gennem brug af industriel 3D-print. Målet er at øge produktiviteten og reducere både leveringstid og materialeforbrug for danske fremstillingsvirksomheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum