Pas på hunden, for nu er hugormen vågnet
De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Hugormen findes næsten overalt i naturen, men de ses hyppigt ved stengærder og i hedelandskaber. Den er hyppigst forekommende langs den jyske vestkyst og den nordsjællandske kyst. Hugormen er ganske lille (højst en meter, oftest mindre) og falder i med omgivelserne, så den er ikke let at få øje på, men hundene snuser sig frem til dem.
Risikoen for at møde en søvnig hugorm er størst om morgenen, inden solen har ”bagt den vågen”.
- Risikoen for, at vores hunde bliver bidt af hugorm, er ekstra høj lige nu: På denne årstid, hvor hugormen netop er vågnet og stadig er sløv ovenpå dens lange dvale, vil vores hunde ofte nå helt tæt på, inden hugormen når at reagere. Hvor en vågen hugorm næsten altid vil vælge at tage flugten, så vil en forskrækket og søvnig en af slagsen ofte reagere ved at bide, forklarer Lotte Evers, marketingchef i Agria.
De første bid er behandlet
- De første hunde er allerede blevet tilset af en dyrlæge for hugormebid, og det giver anledning til at minde danske hundeejere om at passe ekstra godt på under gåturen særligt hvis gåturen går til lyng- og hedeområder i den nærmeste tid, fortsætter Lotte Evers.
Man kan genkende hugormen på dens ham, som har et zigzag-lignende mønster. Hugorme findes i både grå- og brunlige nuancer, og nogle hunner er endda sorte. Disse kan forveksles med den ufarlige snog, men en snog har næsten altid to gule pletter i nakken.
Giftens konsekvenser
Hvis hunden bliver bidt, vil den ofte kun reagere på selve biddet, fordi den bliver forskrækket, fordi den netop efter biddet endnu ikke mærket smerter fra giften. Biddet kan derfor være svært for ejeren at spotte med det samme, medmindre man har overværet biddet på tæt hold. Først efter nogle timer vil den kropsdele, hugormen har bidt, hæve op, og hunden vil blive træt. Hævelsen topper efter et til to døgn. Selve biddet vil vise sig som to små huller ved siden af hinanden.
Hugormen bider sig typisk fast i hundens snude og poter, som efterfølgende vil svulme op, og det kan udvikle sig til en ubehagelig situation, da giften fra biddet kan forårsage blodmangel og gøre skade på både lever og nyrer. Heldigvis sker det yderst sjældent, at en hund dør af biddet.
Værst at blive bidt i poten
Værst er situationen, hvis hunden er bidt i poten. Når hunden går på benet, trækkes musklerne sammen, og det spreder giften til resten af kroppen. Derfor skal hunden holdes så meget i ro som muligt. hvis du ved, at din hund er blevet bidt, vil det være klogt at bære den hjem (hvis du kan), eller afvente at få hjælp og blive hentet i bil. Da hugormen altid sprøjter nogenlunde den samme mængde gift ind, omkring 30 mg, vil en lille hund rammes hårdere end en større.
Hvis du tager hunden med på ferie eller gåtur et sted, hvor der er risiko for at møde en hugorm, kan det være en god ide at tjekke på forhånd, hvor den nærmeste dyreklinik befinder sig.
Tre huskeregler efter hugormebid
- Hold hunden i ro og lad den hvile.
- Forsøg at bære hunden hjem eller til bilen for at forhindre giften i at sprede sig yderligere. En køretur, hvor hunden forholder sig i ro, vil ikke forværre tilstanden.
- Kontakt dyrlægen hurtigst muligt, så hunden kan komme i behandling. Hvis der er langt til nærmeste dyrlæge, kan man smøre bidstedet med binyrebarkhormon creme (kortison) for at mindske smerten. Det kan fås i håndkøb på apoteket (mild udgave). Dette kan dog ikke erstatte dyrlægekonsultation.
Foto: Hundeejer Tine Norup mødte hugormen her, da hun den 23. marts var på gåtur med sine to labrador retrievere i Tranum Klitplantage.
Nøgleord
Kontakter
Anne OrholtKommunikationsrådgiverOrholt Media
Tlf:2897 1907anne@orholt.dkLotte EversMarketingchefAgria Dyreforsikring
Tlf:2878 3270lotte.evers@agria.dkBilleder


Links
Om Agria Dyreforsikring
Agria Dyreforsikring er specialist i dyreforsikringer gennem mere end 130 år og skal, med specialistkundskab og engagement, udvikle og sælge tryghed for dyr og mennesker. Agria Dyreforsikring i Danmark tilbyder fleksible forsikringer til heste, hunde, katte og andre smådyr som for eksempel gnavere, miniature grise, reptiler og racefugle. De fleste af virksomhedens medarbejdere er selv dyreejere, og sammen med dyreejerorganisationer og dyrlæger er Agria med til at udvikle dyrehold, dyrehelbred og bidrager til veterinærmedicinsk forskning. Agria Dyreforsikring er en filial af Försäkringsaktiebolaget Agria (publ) (Agria Djurförsäkring). Ud over Danmark har Agria også virksomhed i Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Frankrig, Irland og England.
Følg pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Agria Dyreforsikring
Rekordstor opbakning til hunde-velgørenhed27.5.2025 16:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I weekenden blev Agria Hundegåtur, en del af verdens største digitale hunde-velgørenhedsevent, afholdt i Danmark. For 8. år i træk satte arrangementet deltagerrekord, hvilket resulterede i en rekordstor donation til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.
”Dyr er ikke ting – de er familie”27.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye data fra Agria Dyreforsikring dokumenterer et markant følelsesmæssigt og kulturelt skifte i danskernes forhold til deres kæledyr. Alligevel sidestilles dyr fortsat med "ting" i dansk lovgivning – en juridisk virkelighed, der er ude af trit med befolkningens syn på dyr som sansende og uundværlige familiemedlemmer.
5 procent af danske heste holdes alene trods lovkrav22.5.2025 12:36:45 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse blandt danske hesteejere viser, at størstedelen lever op til dyrevelfærdsloven og lader deres heste have selskab af andre. 5 procent siger dog bestemt nej til selskab på folden og angiver mangel på passende selskab som årsag.
Faldende fødselsrate: Yngre danskere vælger kæledyr frem for børn19.5.2025 09:20:34 CEST | Pressemeddelelse
I en tid hvor fødselsraten i Danmark falder, viser en ny undersøgelse fra Agria, at 56 procent af de 18-39-årige kæledyrsejere mener, at hund og kat helt eller til en vis grad kan være et alternativ til at få børn.
Tusindvis af danskere går tur for hjemløse hunde8.5.2025 10:24:20 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne elsker deres hunde – og går gerne langt for dem. Den 24. og 25. maj går de også for dem, der mangler et hjem. Gå med på årets mest givende tur, og vær med til at samle ind til udsatte hunde over hele landet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum