Dansk-amerikansk energiforskning bygger bro til øget grøn omstilling
Førende forskere fra Danmark og USA har i et fælles projekt øget dialogen om energiforskning på tværs af Atlanten. Samarbejdet har skabt flere forskningsartikler og en gensidig forståelse af de to nationers energisystemer.

Der var været god, transatlantisk energi i Cansi – et fælles projekt, der har forbundet førende energiforskere fra USA og Danmark.
Trans-Atlantic Network on System Integration (CANSI) blev etableret for at identificere fælles udfordringer i den grønne omstilling, særligt med øje for integration af mere vedvarende energi, transmission og systemintegration.
Det fortæller dansk-amerikanske Mads Almassalkhi, energiprofessor ved University of Vermont.
Han har været en del af Cansi-forløbet, der tog sin begyndelse under corona-pandemien og derfor især foregik online i den første tid.
”Cansi har været en rigtig god platform for formidling, og vi har som forskere på tværs af Atlanten udviklet et fælles sprog for energisystemer. Generelt halter USA bagud i forhold til Danmarks arbejde med klimavenlig innovation, selvom nogle enkelte stater er progressive, fx min egen, Vermont,” siger Mads Almassalkhi og fortsætter:
”De næste to til fire år under den nuværende Trump-administration vil sandsynligvis sætte USA bagud i forhold til udviklingen inden for klimateknologi, digital energiinnovation og vedvarende energiproduktion. Det vil tage USA op imod de næste 5-10 år at indhente det. Det ænderer dog ikke på, at de kommer – for det bliver billigere med klimavenlig, vedvarende energi end olie og gas, og derfor er dialogen med danske eksperter fortsat vigtig for os som amerikanske forskere,” siger Mads Almassalkhi.
Fra Lyngby til Boston
En af dem, som Mads Almassalkhi og andre forskerkolleger fra amerikanske universiteter har samarbejdet med, er Henrik Madsen, professor ved DTU Compute. Udover transatlantiske bekendskaber er der også kommet artikler om energifleksibilitet og systemintegration ud af dialogen mellem Danmark og USA, fortæller han.
”I Cansi-gruppen har vi udgivet fire whitepapers om grønne energiløsninger, og dem vil vi nu arbejde videre med, så de kan udgives som egentlige forskningsartikler. Det er et konkret resultat, der med garanti vil kaste mere samarbejde af sig på tværs af vores lande,” siger Henrik Madsen.
Han og kolleger DTU samt forskere fra Aalborg Universitet har undervejs haft besøg af forskere fra Vermont, Dartmouth College, Johns Hopkins University, Massachusetts Institute of Technology, Pacific Northwest National Laboratory, Tufts University og University of Colorado Boulder.
Det hele er faciliteret af Innovationscenter Danmark i Boston og Energy Cluster Denmark.
”Sektorkobling, øget fleksibilitet, smart fjernvarme og mange andre elementer i den grønne omstilling er blevet præsenteret og drøftet på tværs af USA og Danmark i Cansi. Det har været en fornøjelse at være en del af et succesfuldt forløb, som vores kolleger i innovationscentret i Boston har en stor aktie i at realisere. Deling af viden mellem lande betaler sig – både på den korte bane i form af forskningsartikler, men også på længere sigt, hvor forskerne med afsæt i de transatlantiske bekendskaber kan søge nye midler til fælles innovation og forskning i grønne energikilders vej ind i energisystemet,” siger Lars Brückner, International Director i Energy Cluster Denmark.
Den fortsatte dialog efter Cansi-forløbet, der sluttede i 2024, ser Mads Almassalkhi frem til.
”Min stat, Vermont, er en lille progressiv stat, der ikke ligner størstedelen af USA. Sammen med Californien og Hawaii, der som stater også har godt gang i innovative energiløsninger, kan vi bruge fælles viden med vores danske forskerkolleger til at udvikle os – og til at udvikle hele USA i en mere klimavenlig retning. Dynamiske energipriser, bedre og mere fjernvarme og brug af overskudsvarme er bare noget af det, vi gerne vil arbejde videre med efter Cansi. Der er uvished om den amerikanske energisektors udvikling, men jeg er sikker på, at det aktuelle fokus på fossile energikilder i fremtiden vil være en parentes i fortællingen om den grønne omstilling,” siger Mads Almassalkhi .
Cansi er finansieret af Global Innovation Network-programmet og løb fra 2024 til slutningen af 2024.
Kontakter
Jonas Nørholm LarsenEnergy Cluster Denmark
Tlf:+4521224304jnl@energycluster.dkLinks
Om Energy Cluster Denmark:
Energy Cluster Denmark er Danmarks klyngeorganisation og innovationsplatform for den samlede energisektor. Vi hjælper med at facilitere og fundraise
innovationsprojekter, der altid involverer partnerskaber mellem små og mellemstore virksomheder, markedsledende virksomheder og førende forsknings- og videninstitutioner.
Energy Cluster Denmark har ca. 500 medlemmer blandt virksomheder og videninstitutioner. Sammen har vi en samlet portefølje af spændende innovationsprojekter på over 3 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra Energy Cluster Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energy Cluster Denmark
Energy Cluster Denmark udpeges på ny som national klyngeorganisation16.5.2025 08:22:17 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har netop genudpeget Energy Cluster Denmark som national klyngeorganisation for energisektoren i perioden 2025-2028. Med genudpegningen tildeles 100 mio. støttekroner til energiklyngen, der skal fremme fælles innovation mellem danske virksomheder og forskere.
Dansk startup vil transportere CO2 i skibscontainere15.5.2025 06:45:50 CEST | Pressemeddelelse
Den danske virksomhed DecarbonICE vil bruge den globale transport af skibscontainere til transport af CO2 i fast form som tøris. Målet er lettere og billigere fragt af CO2.
Ny bestyrelse i Energy Cluster Denmark12.5.2025 15:26:25 CEST | Pressemeddelelse
Nordic Hydrogen og NorSea Denmark er blandt de nye navne i bestyrelsen i den danske energiklynge. Aktuelt består Energy Cluster Denmarks bestyrelse af 23 medlemmer blandt selskaber og organisationer i energisektoren.
DecomBlades vinder prisen som Årets Innovationsprojekt for banebrydende genanvendelse af vindmøllevinger8.5.2025 13:12:43 CEST | Pressemeddelelse
Med cirka 70% procent af stemmerne fra de knap 300 deltagere på Energy Cluster Denmarks årsmøde i Musikhuset Esbjerg er DecomBlades kåret som Årets Innovationsprojekt 2025.
Ny fælles guideline lanceret i vindindustrien: "Uden standardisering når vi ikke til næste niveau"6.5.2025 17:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Siemens Gamesa og Vestas har lanceret en fælles guideline for seafastening med bred opbakning fra vindindustrien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum